Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 12:58 - На разходка до уникалните Крушунски водопади
Автор: milom Категория: Туризъм   
Прочетен: 1354 Коментари: 1 Гласове:
2



  На разходка до уникалните Крушунски водопади image През Средновековието мястото е било духовен център на монаси-исихасти

05-08-2010 На 34 км. източно от гр. Ловеч, до с. Крушуна, се намират Крушунските водопади (Маарата). Това е най-голямата водна каскада в страната, с много прагове, басейни, пещери с подземни езера. Точно тук се намира и една от най-красивите водни пещери в България - „Водопада“. Тя е достъпна за посетители само в предверието, на 150 метра навътре от входа, и то за спелеолози. Вътрешността е с оригинални галерии и труден за ориентиране лабиринт. Водата, извираща от пещерата „Водопада“, си проправя път през скалите и пада от 20-метровите причудливи образувания в разкошния каскаден Крушунски водопад.

“Крушунските водопади са нещо удивително, истински дар от природата. Препоръчвам на всички, които копнеят да се откъснат от ежедневните грижи, да посетят местността. Обикалял съм из цяла България, но рядко съм ставал свидетел на подобна гледка. Зашеметяващо е!”, това споделя един от посетителите във форума на сайта, създаден за това място:www.maarata.com

“Дъщеря ми от чужбина попаднала на този сайт и ме накара да го отворя. Аз не само го отворих, но отидох веднага. Бях изумена от видяното. Няма думи, с които може да се опише. Това приказно място трябва да се запази само за ценители на природата и историята. Поне за миг да се докоснем до същността на исихазма.”, споделя посетителка, която е разбрала, че през Средновековието мястото е било духовен център на монаси-исихасти. 

Исихазмът е мистико-аскетично учение в Православната църква, особено разпространено през ХІІ—ХІV в., според което, при усилена молитва и вътрешно вглъбяване, вярващият може да постигне единение с Бог, да види и да влезе в контакт с излъчваната от Него енергия (Таворската светлина). 

Няма съмнение, че местността предразполага за единение на човека и природата, а тази прелест ще ви накара да се замислите, дали случайни сили или само един Велик Творец би могъл да създаде такава красота и изящество.

Подслон може да намерите в някоя от къщите в селото или в гостоприемницата “Крушуна”, която обаче може да се окаже ангажирана. Там разполагат с 4 двойни стаи и апартамент, всички със собствена баня и тоалетна, механа, локално парно, сателитна телевизия, фитнес, сауна и паркинг. За да бъдете спокойни, обаче, по-добре направете предварителна резервация.

Местността е подходяща за хора с откривателски дух и любов към девствената природа. Твърдят, че в района има места, в които от години не е стъпвал човешки крак. Има няколко еко-пътеки. Тази, която води към водопадите, е в добро състояние, минава по дървени мостчета и стълби, а гледката е уникална. Време на прехода: 1,5 - 2 часа. Ако решите да прекарате уикенд или дори повече време в Крушуна, зараждащият се туризъм в района ще ви предложи и допълнителни развлечения като конна езда, рафтинг и стрелба с лък – и трите много уместно-подбрани, за духа на района, дейности. С конете може да обиколите голяма част от тази девствена красота и да стигнете до места, до които иначе не бихте могли да се докоснете пеша или с автомобил. Любителите на екстремни преживявания могат да проверят себе си, спускайки се с лодки по каньона на р. Осъм, непосредствено след Деветашката пещера. Съвсем в контекста на исихазма, тук предлагат стрелба с лък, като влагат в нея древния религиозен контекст за единение на човека и космоса чрез изстрелването на стрелата.
image Източник: Тя - безплатно издание за жената
http://www.tiabg.com

image
 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Крушуна
13.08.2010 10:39
Мястото наистина е страхотно. Ходил съм там преди години и останах много доволен. Хората стопанисващи хижата бяха много любезни, а самите водопади са неописуеми. Просто трябва да се видят, както и "Синият вир". С удоволствие бих отишъл пак, но трябва да си запазите места много отдавна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1861591
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930