Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 11:02 - И зимата ни.....
Автор: milom Категория: Туризъм   
Прочетен: 833 Коментари: 0 Гласове:
1



  Има нормален живот и при минус 45 градуса по Целзий Най-студеното населено място в света е руското селце Оймякон, където температурата е падала до минус 71.2 градуса по Целзий.Силен снеговалеж и минусови температури блокираха живота в части на Европа, Азия и в САЩ. Природната стихия обаче не спира нормалното съществуване на хората в много други населени места по света, където температурите под нулата са нещо напълно обичайно.

В североизточната руска република Саха (Якутия) се намира селището Оймякон, което е смятано за най-студеното населено място в света. Разположено е в Сибир и е наричано "Лагерът на смъртта на Сталин" (място, където диктаторът е изпращал в изгнание политическите сиопоненти). Оймякон се хвали със средна температура през зимата от минус 45 градуса по Целзий. Тук е поставен и световният рекорд за най-ниска температура, измерена някога на земното кълбо, от минус 71.2 градуса по Целзий.

В Оймякон живеят няколкостотин души и доскоро имаше един-единствен хотел без топла вода и с външна тоалетна. Докато силен снеговалеж в Западна Европа може да принуди училищата да затворят врати, то училището в Оймякон не приема ученици само когато температура падне под минус 52 градуса по Целзий (училището е единствената сграда в селището, която от 2008 г. разполага с вътрешна тоалетна - лукс, който е изключително рядко срещан в най-студеното населено място).

Повечето домове в Оймякон се отопляват с въглища и дърва, но пък се радват на няколко от съвременните удобства - мобилен телефон. От друга страна, дори и в района да има обхват, GSM-ите не могат да работят при толкова ниски температури.

В тази част на света нищо не вирее, хранителни стоки могат да се купят от единствения магазин в селцето, но доставки рядко има и затова местните хора прибягват до отглеждането на северни елени, лов и риболов в ледените води, за да могат да преживяват. По ирония на съдбата Оймякон означава "вода, която не замръзва", намираща се близо до горещ извор.

"Не носете очила"

Оймякон е на три дни път с кола от най-близкия град - Якутск, столицата на Саха. Обитателите на Якутск са над 210 000 души, въпреки постоянния студ и температурите, които през зимата средно са около минус 40 градуса по Целзий. Животът обаче тук тече нормално. Има две летища, университет, няколко училища, театри и музеи. Жителите му оставят двигателите на автомобилите си да работят по цял ден и предупреждават посетителите на града да не носят очила навън, тъй като те могат да замръзнат върху лицето на човека.

Якутск е разположен на западния бряг на река Лена, но зимите могат да бъдат толкова сурови, че дори и реката замръзва до такава степен, че по леда безпроблемно може да се стигне от единия до другия й бряг.

В Западното полукълбо също има много населени места, където големите студове не са рядко явление. В САЩ в градовете Интернешънъл Фолс, щата Минесота, и Фрейзър, щата Колорадо, средните температури варират от нула до 2 градуса по Целзий. В продължение на години те си съперничеха за титлата "Най-леденото място в Америка". Спорът бе решен в съдебната зала, като официално титлата бе присъдена на Интернешънъл Фолс.

Най-ниската температура в Интернешънъл Фолс е била минус 40 градуса по Целзий. Тя е измерена през 1967 г. Градът отбелязва репутацията си на най-студено място в Америка с годишен четиридневен фестивал, на който са организирани забавления като боулинг със замразена пуйка, правене на скулптури от сняг и каране на ски на свещи.

Туризмът е сред най-печелившите индустрии в града - студените места по света използват възможностите си, за да печелят, дори и ако цяла година са в прегръдката на студа (както в шведския град Юкасярви, който се хвали с най-големия леден хотел в света).

 

Наричате това студ?

 

Титлата за най-студеното място в САЩ често печели и град Стенли в щата Айдахо, където са отчетени най-големият брой рекордно студени дни в периода между 1995 и 2005 г. Докато около 100-те жители на града се забавляват с рафтинг, разходки и риболов през лятото, през зимата забавленията навън се ограничават до управляване на снегоходи и каране на ски.

В Европа обичайно най-ниските температури на континента са измервани в Скандинавия и затова там хората са добре подготвени, за да се справят със студовете.

Скандинавци изразяват пред Би Би Си учудването си от телевизионни кадри и от разказите за ефекта, който снегът е предизвикал в райони на Стария континент, където хората не са свикнали с подобни условия.

"17 часа е във Моухиярви, Западна Финландия, а термометърът в момента отчита минус 28 градуса по Целзий. През нощта температурите ще паднат още, но това е напълно нормално по това време на годината", казва Майя от Моухияри.

Брайтън Роджър Хамптън пък казва, че при температура от минус 22 градуса по Целзий е изминал 250 км в Норвегия и не е имало никакви проблеми. "В град Ророс, Централна Норвегия, две поредни нощи температурата падаше до минус 40 градуса по Целзий. Не съм чувал училищата да затварят, а по пътищата няма нито сняг, нито задръствания", допълва той.

В няколко европейски държави, сред които е и Норвегия, гражданите са задължени чрез закон да използват зимни гуми за превозните средства. Във Великобритания, където подобни разпоредби не съществуват, по време на студена зима властите съветват шофьорите да използват автомобилите си само при неотложни обстоятелства.

 

ЗА КАРЕ

КЪДЕ СА ИЗМЕРЕНИ НАЙ-НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ

 

Восток (руска база), Антарктида - минус 89.2 градуса по Целзий

Оймякон, Русия - минус 71.2 градуса по Целзий

Верхоянск, Русия - минус 67.7 градуса по Целзий

Снъг, Юкон, Канада - минус 63 градуса по Целзий

Проспъкт Крийк, Аляска, САЩ - минус 62.1 градуса по Целзий




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1861962
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930