Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2008 09:35 - ТЪРГОВИЯ с Xetra
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
0



Какво да имаме предвид при търговията с Xetra? от Инвестор

Успешната търговия с новата система на БФБ-София Xetra, която ще стартира на 16 юни, ще се базира на няколко основни елемента, които инвеститорите трябва да имат предвид. Предвидени са доста нововъведения и в първите седмици след старта вероятно ще е нужна честа справка с въпросните елементи. 

Системата може да се тества още сега, тъй като между 16:00 и 9:00 ч. (извън сесията) системата COBOS работи с функционалностите на Xetra на адрес www.cobos.info.

Първият елемент включва часовете на търговия. Вторият е с кодовете на фазите на търговия, които са над 30 и в COBOS-а или брокерския терминал се виждат кодирано, като поле срещу всяко дружество в Маркет Майндера (компаниите които следите), а за да въведете поръчка, трябва да сложите дружеството в Маркет Майндера. Третият елемент е с кодовете на компаниите, които са абсолютно нови и бяха оповестени през миналия месец. Четвъртият ключов елемент включва описания на различните поръчки, различните аукциони и различните състояния (фази) на търговията.

1. Часове за търговия

За повечето емисии на БФБ часовете за търговия ще са:

Час

Какво се случва

09:00-09:20

Pre-trading

10:50-11:00

Откриващ аукцион 

13:40-13:45

Закриващ аукцион


Уточнения:
- Може да има няколко междинни аукциона (например при "нестабилност", тоест неудовлетворени пазарни поръчки)
- Поръчки може да бъдат въвеждани с валидност само за откриващ аукцион, но стандартните оферти важат през цялата търговия.

За емисиите от Неофициален пазар на БФБ-София сегмент B и за Колективните инвестиционни схеми ще има само откриващ и закриващ аукцион (без сегашната непрекъсна търговия)

Вижте кои акции се търгуват на Неофициален пазар сегмент B.

На този сегмент се търгуват неликидвидните дружества

Търгове за права и IPO - оферти се въвеждат от 9:30 до 10 ч.

На тези търгове не се вижда размерът на търсенето.

2. Кодове на фазите

Тоест заставате пред COBOS-а и в Маркет Майндера срещу акция Х пише например Фаза COBB.

Поглеждате в табличката и разбирате че това е "фаза за балансиране на пазара (ФБП) на закриващ аукцион"
Фазите са над 30 и са нужни поне в началото, въпреки че някои от фазите ще са рядко явление.

Кол-фаза е въвеждане, изтриване или промяна на поръчки преди аукцион. Минималният срок на кол-фаза е 2 минути.

Ето и фазите:

ADD = нов инструмент
BETW = междинен аукцион
CCALL = кол-фаза на закриващ аукцион
COBB = фаза за балансиране на пазара (ФБП) на закриващ аукцион
CPOBB = фаза, предхождаща ФБП на закриващ аукцион
DEL = инструментът не се търгува, но все още е в системата
ECALL = кол-фаза на аукцион при приключване на деня
ENDTR = приключване на търговията
ЕОВВ = ФБП на аукцион при приключване на деня
ЕРОВВ = фаза, предхождаща ФБП на аукцион при приключване на деня
HALT = инструментът е в състояние "задържан"
ICALL = кол-фаза на междинен аукцион
IFRZ = спиране ("замръзване") на междинен аукцион
ІІРО = кол-фаза на междинен аукцион за първично публично предлагане (ІРО)
ІОВВ = ФБП на междинен аукцион
OCALL = кол-фаза на откриващ аукцион
OFRZ = спиране ("замръзване") на откриващ ІРО аукцион
OIPO = откриващ ІРО аукцион
ООВВ = ФБП на откриващ аукцион
ОРОВВ = фаза, предхождаща ФБП на откриващ аукцион
POSTR = последваща фаза
PRETR = предварителна фаза
QCALL = захранвана с котировки кол-фаза на аукцион/блокови сделки
QFRZ = спиране ("замръзване") на захранвано с котировки ІРО
QIPO = захранвана с котировки кол-фаза на ІРО
QOBB = захранвана с котировки ФБП
QPOBB = захранвана с котировки фаза, предхождаща ФБП
QPREC = захранвана с котировки фаза, предхождаща кол- фаза на аукцион/ блокови сделки
START = старт
SUSP = спиране
TRADE = непрекъсната търговия
VOLA V = прекъсване за нестабилност
VOLA X = разширено прекъсване за нестабилност

3. Таблица с новите кодове за търговия можете да намерите тук.

4. Описание на фазите

Предварителна фаза (pre-trading)

По време на предварителната фаза участниците на пазара могат да въвеждат поръчки и котировки,както и да променят или изтриват съществуващи такива. Борсата изпраща потвърждение за това до съответните членове. Пазарните участници не получават обзор на състоянието на поръчките в системата, тъй като през тази фаза те са скрити. Показва се последната определена цена или най-добрите цени на лимитирани поръчки "купува" и "продава" от последния аукцион на предишния ден. 

Търговска сесия

В зависимост от модела на търговия и търговския сегмент, през тази фаза могат да се изпълняват поръчки от всякакъв размер или само стандартни партиди. Фазата на търговия е различна за различните сегменти и инструменти, както вече беше описано. 

Последваща фаза (Post-trading)

През последващата фаза могат да се въвеждат нови поръчки, както и да се променят или изтриват съществуващи такива. Нововъведените поръчки се вземат предвид за съответния метод на търговия през следващия търговски ден, като се отчитат евентуалните ограничения за валидност и изпълнение. През последващата фаза могат да се променят и определени параметри на сделките.

Прекъсвания за нестабилност и за пазарни поръчки

В Xetra са заложени предпазни мерки, чието предназначение е да осигурят непрекъснатост на цените и да увеличат вероятността за изпълнение на пазарните поръчки. Основните предпазни мерки са прекъсвания за нестабилност (volatility interruptions) при аукциони и непрекъсната търговия, както и прекъсвания за пазарни поръчки (market order interruptions) при аукциони (но не и при аукциони, инициирани от прекъсвания за нестабилност). Ако за дадена емисия има маркет-мейкъри, по време на прекъсванията за нестабилност те въвеждат котировки.

Прекъсванията за нестабилност могат да бъдат инициирани по два начина:

• Индикативната цена е извън "динамичен" ценови диапазон около референтната цена.
Референтната цена за динамичния ценови диапазон (референтна цена 1) е последната търгуванацена на емисията, определена на аукцион или по време на непрекъсната търговия. По време на непрекъсната търговия референтна цена се коригира само след срещане на входяща поръчка (доколкото е възможно) с поръчки, вече активни в системата.

• Индикативната цена е извън "статичен" ценови диапазон, който се определя допълнително. Статичният ценови диапазон е по-широк и определя максималното процентно отклонение от една допълнителна референтна цена (референтна цена 2), която в общия случай съответства на последната цена, определена на аукцион през текущия търговски ден. Ако няма такава цена, за референтна цена се взема последната търгувана цена, определена през един от предишните търговски дни. По време на търговския ден референтна цена 2 се коригира само след определяне на цена на аукциона, така че позицията на статичния ценови диапазон остава в голяма степен непроменена по време на търговията.

Аукциони

През фазата за въвеждане на оферти (кол-фаза) от аукциона, офертите в системата остават частично скрити. Показва се индикативната цена на аукциона и/или най-добрите поръчки "купува" и "продава". За всички емисии се разпространява допълнителна информация за небалансираност на пазара. При некръстосан пазар (тоест офертите не се преплитат като цена и до сделка вероятно няма да се стигне) освен най-добрите оферти "купува" и "продава" се показват натрупаните обеми при тях. При кръстосания пазар (какъвто често се случваше в 9:30:00) се показват изпълнимият обем за индикативната цена на аукциона, от коя страна е излишъкът и обемът му.

Последната формирана цена за дадена емисия на аукцион или по време на непрекъсната търговия служи като референтна цена. На аукционите могат да се изпълняват поръчки от всякакъв размер (стандартни и нестандартни партиди). Като се вземат предвид всички въведени поръчки за дадена емисия (пазарни, лимитирани, пазарни към лимитирани и тип "айсберг"), се осигурява необходимата ликвидност. При аукционите поръчките тип "айсберг" участват с пълния си обем. 

За осигуряване на приемственост на цените трябва да се вземат предвид следните аспекти:
- Непрекъснатата търговия се спира и се пристъпва към аукцион, ако възможната цена на сделка се намира извън предварително определен диапазон около референтната цена;
- пазарни поръчки се изпълняват по референтната цена, ако изпълнимите поръчки в системата са само пазарни;
- референтната цена служи като база за определяне на цената, ако при непрекъсната търговия в системата има

3. Видове поръчки

Три вида поръчки се допускат за определяне на цени при непрекъсната търговия и аукционите:

Пазарните поръчки са нелимитирани поръчки за покупка или продажба. Те се изпълняват по следващата определена (пазарна) цена.

Лимитираните поръки са поръчки за покупка или продажба, които се изпълняват по цена, равна на посочената за съответната поръчка или на по-добра.

Пазарните към лимитирани поръчки са нелимитирани поръчки за покупка или продажба, които се изпълняват по цената, постигната по време на аукцион или (при непрекъсната търговия) по най-добрата насрещна лимитирана поръчка при липса на насрещна пазарна поръчка. Евентуално неизпълнена част на поръчката тип "пазарна към лимитирана" се въвежда при останалите поръчки в системата като лимитирана с цена, равна на цената на изпълнената част. Видовете поръчки могат да бъдат конкретизирани по-детайлно чрез допълнителни условия за изпълнение, ограничения на валидността и ограничения за търгуване.

Стоп поръчки

За поддържане на различни търговски стратегии могат да се използват два вида стоп поръчки, чието изпълнение става възможно при достигане на предварително определена цена (стоп цена):
Пазарна стоп поръчка: Когато стоп цената бъде достигната (или надхвърлена при стоп поръчки "купува" и съответно спадне под, при стоп поръчки "продава"), стоп поръчката автоматично се въвежда в системата като пазарна поръчка.
Лимитирана стоп поръчка Когато стоп цената бъде достигната (или надхвърлена при стоп поръчки "купува" и съответно спадне под, при стоп поръчки "продава"), стоп поръчката автоматично се въвежда в системата като лимитирана поръчка. Всяка промяна на стоп поръчката води до поставяне на нов момент на въвеждане (time stamp).

Поръчка тип "айсберг"

Предназначението на поръчките тип "айсберг" е да дадат на участниците възможност да въвеждат големи поръчки в системата, без да разкриват пълния им обем пред пазара.

Поръчката тип айсберг се характеризира със задължителен лимит, общ обем и върхов (пиков) обем. Общият и върховият обем трябва да са стандартни партиди. Върховият обем (върхът) е видимата част от "айсберга" и се въвежда в системата с оригиналния момент на въвеждане на поръчката тип "айсберг" в съответствие с ценовия/времеви приоритет. При модела на непрекъсната търговия, когато върхът бъде изпълнен изцяло, но все още остава скрит обем, в системата се въвежда нов върхов обем с нов момент на въвеждане. При аукционната
търговия поръчките тип "айсберг" участват с пълния им обем. За всеки търговски сегмент се определят минимални върхови и общи обеми.

Последният въведен връх в системата с поръчки може да бъде по-малък от определения обем за върха. Поръчките тип "айсберг" не се обозначават като такива в системата Те са валидни само за текущия ден на търговия (валидни за деня). За поръчките тип "айсберг" не могат да се определят допълнителни условия за изпълнение и ограничения за търгуване.

Условия за изпълнение при непрекъсната търговия

Пазарните поръчки, лимитираните поръчки и пазарните към лимитирани поръчки при непрекъсната търговия могат да бъдат дефинирани чрез следните условия за изпълнение:

• Поръчките от тип веднага или никога (immediate-or-cancel, IOC) се изпълняват незабавно и в пълен обем, или във възможно най-пълен обем. Неизпълнената част от поръчката тип ІОС се изтрива, без да се въвежда в системата.

• Поръчките от тип всичко или нищо (fill-or-kill, FOK) се изпълняват незабавно и в пълен обем или изобщо не се изпълняват. Ако поръчката не може да бъде изпълнена незабавно и в пълен обем, тя се изтрива, без да се въвежда в системата.

Ограничения на валидността

Валидността на поръчките може да се определи чрез допълнителни ограничения. За тази цел пазарният модел предлага следните варианти на поръчки:

Валидна за деня: Поръчката е валидна само за текущия ден на борсова търговия;

Валидна до определена дата: Поръчката е валидна до определена дата - максимум 90 дни (т.е. 90 календарни дни от датата на въвеждане, вкл. текущия ден (=Т+89));

Валидна до отмяна: Поръчката е валидна само до изпълнението й или до изтриването й от подалото я лице, или се изтрива от системата при достигане на максималната валидност от 90 дни (т.е. 90 календарни дни от датата на въвеждане, вкл. текущия ден (=Т+89)).

Ограничения за търгуване

Чрез следните ограничения, пазарните или лимитирани поръчки могат, в общия случай, да се подават за всички аукциони или само за един конкретен аукцион:

Само на откриващ аукцион: Поръчката е валидна за всички откриващи аукциони;
Само на закриващ аукцион: Поръчката е валидна само за закриващи аукциони.
Ограничението за търгуване "само на закриващ аукцион" се отнася за закриващ аукцион или за междинен закриващ аукцион;
Само на аукциони: Поръчката е валидна само за аукциони;
С назначаването на междинен аукцион се поддържат следните нови ограничения за търгуване:
Само през основната търговска фаза:
Поръчката е изпълнима само през основната търговска фаза, която обхваща времето от началото на откриващия аукцион до края на закриващия аукцион;
Само на аукциони от основната търговска фаза
Поръчката е изпълнима само на аукционите от основната търговска фаза.
Само на аукциони при приключване на деня
Поръчката е изпълнима само на аукциони при приключване на деня.

Обработка на поръчки при събития, влияещи върху цените

Борсата може временно да прекратява търговията при настъпване на извънредни събития, които влияят на цените (напр. корпоративни новини). Съществуващите в системата поръчки се изтриват.

Поръчките в системата се изтриват и при плащания на дивиденти, и при обикновени събития, които влияят на цените (напр. изменения на капитала) на първия търговски ден след общото събрание. На този ден цената на отваряне се коригира в съответствие с настъпилото корпоративно събитие (напр. с размера на дивидента.)

Борсовите членове посредством Xetra биват информирани за настъпващите корпоративни събития.


 


Тагове:   търговия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860370
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930