Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2012 11:17 - ЗА баланса на данъците
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 3097 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 03.01.2012 12:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всички данъци трябва да се гледат заедно – балансът между тях определя как се развива икономиката.

Значи имаме ДОД + осигуровки, ДДС и акцизи, и данък имоти.

И тъй като хората се стремят да плащат колкото се може по-малко данъци, не е трудно да се види в каква посока ще отива икономиката – сива икономика – за да се плаща по-малко ДОД и ДДС, както и осигуровки. От друга страна данък имоти е толкова привличащ – например за земеделските земи и горите – няма въобще такъв данък. Данък сгради е смешно нисък. Така се казва на хората – трупайте имоти, няма нужда да ги използвате.

Ако хипотетично започнем да вдигаме данък имоти с 1 промилен пункт всяка година. А в същото време намалим например ДДС, за да запазим общата данъчна тежест, какво би се получило?

1. Ще спре трупането на неизползвани имоти и те ще започнат да създават стойност/ще се отдават под наем, земите ще се работят, ще се живее в жилищата, вместо да стоят заключени/.
2.Ще намалее сивата икономика, защото вече няма да е възможно някой с малки легални доходи да притежава много имоти, както е сега – ще трябва поне парите с които плаща данъците да са легални.
3. Имотите освен, че ще носят доход, но и ще се поддържат/щото собствениците вече няма да са “бедни”/ – което ще създаде работа на поддържащите фирми и майстори.
4. Постоянните разходи на бизнеса свързани със земята и имотите, офиси и т.н. ще станат по-ниски и като резултат, цените на произвежданите стоки ще може да паднат.
5. Инфраструктурата около имотите ще се поддържа много повече, щото голяма част от данък имоти би трябвало да се използва точно за това – ще има повече работа за фирмите.
6. Някои собственици, които не могат да плащат данъка ще бъдат принудени, да продадат и да отидат в по-малко жилище/даже ще им останат пари/ или ще дават голямото жилище под наем и ще живеят в по-малко и пак ще им остават пари. Т.е. ще им се увеличат доходите.

Всъщност каква част от БВП в една нормална европейска страна отива за поддръжка на имотите? Колко е в България?

Аз твърдя, че имаме ниски доходи, точно заради символичния данък имоти, който кара хората да трупат имоти в резерв без да ги поддържат и използват. Парите на България стоят там. И даже в момента по някаква причина да дойдат инвестиции.. те пак ще отидат в нови имоти и пак ще останем без пари за доходи.

За ДОДто, от една страна имаме пропорционален данък, от друга имаме и осигуровки само до 2000 лева. Това направо разказва играта на хората с ниски доходи щото те носят цялата тежест.

Лъжа е, че ДОД е нисък,щото практически трябва да прибавим към него и осигуровките.

Т.е. в момента работиш ли, наказват те с ДОД + осигуровки. По-добре да я караш в сивата икономика. Или пък да даваш апартаментите под наем без договор, че и с договор може – тогава само 10% ДОД ще дължиш.

Потребяваш ли – наказват те с ДДС и акцизи. Т.е. гледаш колкото се може по-малко да потребяваш…

Та в момента, най-евтино е да имаш имоти. И нищо да не правиш. И тъй като всички така правят/правеха, даже цените се вдигаха и човек беше на далавера от нищо неправенето/.от mick




Гласувай:
1



1. detronator - Някой българин плаща ли все още д...
03.01.2012 19:20
Някой българин плаща ли все още данъци?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853290
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031