Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 16:47 - Китайският петилетен план и глобалните лихвени равнища
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
2



 Новият пет годишен план на Китай ще има важни последици за глобалната икономика. Ключовите му точки са преместването на фокуса на официалната политика от максимизиране на растежа на БВП към увеличаване на потреблението и повишаване на жизненото равнище на работниците. Въпреки че промяната е провокирана от вътрешни фактори, това ще има важни последици за движението на глобалните капиталови потоци и лихвените равнища. Високите нива на растежа на БВП в Китай през последното десетилетие, разбира се, доведоха до ръст на реалния доход на стотици милиони китайци, особено онези, които живеят във или в близост до урбанизирани зони. 

 

А парите, които градските работници изпращат на своите роднини, останали да работят в селското стопанство, в края на краищата помогнаха за повишаване и на техния стандарт на живот.

Но реално заплатите и потреблението растат по-бавно от БВП на Китай. По-голямата част от постъпленията от ръста на БВП отиват за огромните държавни проекти, които укрепват нейната монополна власт. А един значителен дял от произведената в Китай продукция отива зад граница, като износът надминава вноса с толкова, че да създаде валутни излишъци в размер от повече от 350 млрд. долара само през последната година.

Сега Китай планира да увеличи средната работна заплата и да насърчи ръста на потребителските разходи. Ще се наблегне повече на разширяване на сферата на услугите за сметка на производствената сфера. Държавните предприятия ще бъдат принудени да разпределят по-голяма част от печалбите си. Нарастването на стойността на юана ще накара китайските производители да се съсредоточат върху производство за вътрешния пазар, като изместят фокуса си от външните пазари. А правителството ще харчи повече за строителство на евтини жилища и за разширяване на обхвата на здравните услуги.

Всичко това ще означава намаляване на държавните резерви и увеличаване на разходите на домакинствата и китайското правителство. Сега Китай притежава най-големите резерви в света, вероятно доближаващи нивата от 50% от нейния БВП, което е важно както за страната, така и за света, защото са генератор на валутните й излишъци.

Страна, която спестява повече, отколкото инвестира в производствено оборудване и строителство (както прави Китай), означава, че изнася повече продукция зад граница и регистрира излишъци, докато страна, която инвестира повече, отколкото спестява (както правят Съединените щати), трябва да запълва дупките, като изнася към останалия свят повече, отколкото внася. А страна с излишък има възможност да отпуска заеми и да инвестира по целия свят, докато страна с дефицит трябва да запълва празнината със заеми от същия този свят.

По-конкретно, търговският баланс на страната е равен точно на разликата между спестяванията и инвестициите.

Предвиденото намаляване на китайските спестявания означава, че ще бъде намален китайският излишък, а това ще е за сметка на възможността й да заема на Съединените щати и на други страни. Ако новият акцент върху нарастване на потреблението свие спестяванията на Китай с 5% от нейния БВП, страната все още ще има най-високите нива на спестявания в света. Но петпроцентен спад напълно ще заличи китайския търговски излишък. Това може и да не се случи сега, но несъмнено е възможно да се случи в края на петгодишния планов период.

Ако все пак се случи, ударът върху световните капиталови пазари ще е огромен. Без търговски излишък Китай повече не може да бъде нетен купувач на американски правителствен дълг и други чуждестранни активи. Нещо повече, ако китайското правителство и китайските фирми поискат да продължат да инвестират във външни петролни ресурси и в чуждестранни бизнеси, Китай ще трябва да продаде дълговете, които държи в долари или други частни дългове. Резултатът ще бъде по-високи лихви върху американските дългове и върху дълговете по целия свят.

Дали лихвените равнища ще нараснат, зависи още и от това как американските спестявания и инвестиции ще се развиват през този период. Равнищата на спестяванията на американските домакинства нараснаха от 2007 досега с около 3% от БВП. Корпоративните спестявания също вървят нагоре. Но увеличаването на бюджетния дефицит на страната поглъща всички тези спестявания, че и отгоре.

Всъщност единствената причина американският търговски дефицит да е по-нисък през 2010 от предишните години е, че инвестициите в строителство на домове и други сгради значително спадна. Ако търсенето на домове в Америка се повиши, а бизнесът реши да инвестира повече, сблъсъкът между понижените нива на спестяванията в Китай и трайно високите нива на бюджетния дефицит в Съединените щати ще тласне значително нагоре глобалните лихвени равнища.

*Мартин Фелдстийн е професор по икономика в Харвард и председател на Съвета на икономическите съветници по време на мандата на президента Роналд Рейгън. Той е и бивш президент на Националното бюро за икономически изследвания.

Текстът е публикуван в сайта на „Project Syndicate”.

Превод: Георги Киряков





Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853263
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031