Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 14:18 - Без АЕЦ ”Белене”, да не разпиляваме енергията и да търсим газ
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1236 Коментари: 2 Гласове:
2



  Ядреният експерт Георги Касчиев: Без АЕЦ ”Белене”, да не разпиляваме енергията и да търсим газ ПЕТЪК, 25 ЮНИ 2010 13:05 АННА КЪЛЦЕВА КОМЕНТАРИ (0)     image

 

Г-н Касчиев, вчера Румен Овчаров предупреди, че има предпоставки за енергийна война между България и Русия. Така ли е според вас?

Не знам дали терминът “война” е подходящ, но е ясно, че има доста груб натиск от страна на Русия. Аз го виждам в няколко направления. Първо, по отношение на АЕЦ “Козлодуй”. Стана известно, че цената на свежото ядрено гориво е била повишена с 50 процента за доставките за тази година. Което, според мен, е напълно необосновано. Защото цената на урана през последните няколко години непрекъснато пада. А консумацията на уран също е намаляла с 6-7 процента поради спадналото производство на атомните електроцентрали.

Второто, което стана известно е, че още от миналата година руснаците са повишили цената за преработка на отработеното ядрено гориво. И с двете акции те поставят централата в ситуация да иска увеличение на цените на произвежданата електроенергия от нея за регулирания пазар, което се отразява върху цената на потребителите. И естествено има и много други, вече не толкова икономически, колкото типично политически акции, като изказвания на висшите руски енергетици, отзоваването на един от търговските представители у нас.

Натискът се подхранва от хора, които се представят за енергийни експерти в България. Които са руски възпитаници, като г-н Овчаров, например, които от край време служат на руските интереси. И естествено, цялата ядрено-енергетична формация в България, която на наскоро проведения форум в България произведе фантасмагорични идеи – да се затрупа България с руски ядрени реактори, които ще гарантират светлото бъдеще…

Мислите ли, че проектът „Белене“ ще се реализира все пак, след като премиерът каза, че се търси стратегически инвеститор?

За “Белене” мисля, че всички опити да се намери стратегически инвеститор пропаднаха. И затова вече не се говори за стратегически инвеститор, а просто за инвеститори. Стратегическият инвеститор е голяма енергийна компания, която има огромен опит в построяването и експлоатацията на ядрени централи със съответното осигуряване на високо качество, на високи нива на безопасността и т.н. А всички големи западни компании са заявили, че не се интересуват от АЕЦ ”Белене” по разбираеми причини – строителство в сеизмична зона, недоказан проект, огромна корупция, липса на финансиране, липса на всякакво виждане за отработеното гориво и радиоактивните отпадъци и т.н. Сега се говори вече просто да се намерят инвеститори. Инвеститори могат да бъдат всякакви компании, основани с пари на “Газпром”, някакви от Запад и т.н.

Когато говорихме с вас в началото на годината, вие прогнозирахте, че сегашното правителство ще бъде уговорено от руската страна и ще приеме всички нейни условия. Как виждате от днешна гледна точка нещата?

Напълно мисля, че това е възможно. Но виждам, че се засили натискът главно от страна на САЩ върху българското правителство да вземе по-ясна позиция относно руските енергийни проекти. Може би има и някакво влияние от страна на европейските ни партньори. Но истината за АЕЦ ”Белене” е, че за него няма никакви пари, няма и необходимост от него. И съм абсолютно сигурен, че каквото и да се прави по-нататък, то ще донесе само вреди.

Теоретично, ако можехме да върнем времето, представете си, ако последните правителства не бяха правили нищо относно този проект. Какви огромни ползи щеше да има страната. Първо, нямаше да бъдат изхарчени около 2 млрд. и половина лева. Които сега щяха да са в огромна полза сега, за да се изведе страната от кризата. Второ, цената на електроенергията нямаше да бъде толкова висока. Защото част от тези пари бяха изхарчени за сметка на потребителите на ток и за сметка на тях НЕК иска повишение на цената.

Трето, България щеше да има едно качествено оборудване, с което да се направи един нов реактор в „Козлодуй“. Четвърто, България щеше да има налице този построен реакторен корпус на площадката в Белене, който можеше да бъде използван за хранилище за отработеното гориво. Но България изглежда се чувства като най-богатата страна. Защото никоя друга страна не си е позволила да разруши нещо, което е построено през 80-те години. Вижте Русия, Украйна, САЩ, Аржентина, Бразилия, Словакия и кой ли не, никой не се отказва от проектите, които са почнати тогава. Единствено България.

Само да припомня, че оборудването, доставено за “Белене”, беше продадено за жълти стотинки на руската страна. Която няма да го използва като скрап, а ще си направи с него един реактор почти без пари. Ето ги огромните загуби на страната в резултат от действията по проекта “Белене”. И понеже така е организирана цялата работа, аз мисля, че сегашното правителство няма как да спре тези практики, няма как да подмени нито хората, нито консултантите, нито отсрещната страна.

Изглежда, че само в България някакси не се виждат тези аспекти на проекта “Белене”. Но навсякъде другаде се виждат и затова няма никакви други стратегически инвеститори, желаещи да се занимават с този проект. Нещо повече, той е сравняван по своя корупционен размах с известния проект “Батаан” във Филипините по времето на диктатора Маркос, който е считан за най-корупционния, най-продажния, най-скъпия ядрен проект.

И кой е верният енергиен път за България, според вас?

Трябва правителството твърдо да провежда политика за енергийна ефективност. България е шампион по неефективно използване на енергията. Погледнете само в електроенергийния сектор. Ето сега, регулаторът най-сетне казва на електроразпределителните дружества, че техните загуби трябва да паднат от 18 на 15 процента. Но в сравнение със Западна Европа това не е нищо. Там загубите са от 4 до 6 процента. А в бившите соцстрани – от 6 до 8 процента. Много от представители на бизнеса в България повдига въпроса за разпиляване и кражба на ел. енергия преди тя да стигне до потребителя. Ако се снижи потреблението на енергия, не само че няма нужда от нови енергийни мощности, ами ще се чудим съществуващите какво да ги правим. Факт е и това, че все още не използваме природния газ за битови нужди. Работата е там, че държавните чиновници никак не обичат тази тема. Защото това означава много мънички проектчета, от които няма как да се направи далавера, да се вземат рушвети и затова не върви.

Доколко, според вас, са реалистични възможностите да се снабдяваме с газ от други държави, различни от Русия?

Един от начините за разнообразяване на източниците е доставка на втечнен газ от Катар, Алжир… България трябва да се насочи към търсене на възможности за прилагане на новите технологии за търсене на газ, които САЩ разработиха през последното десетилетие. И само поради тази технология Щатите се превърнаха през миналата година в най-големия производител на газ и откриха залежи за 100 години, с които се превърнаха в износител на газ. Тази възможност у нас е неоправдано подценявана. А много от европейските страни тръгнаха точно по този път.



Тагове:   АЕЦ,   „белене”,


Гласувай:
2



1. анонимен - "РЕКЕТ" ,НА ДЪРЖАВНО НИВО....
25.06.2010 14:43
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРВЮ!
КАСЧИЕВ Е АБСОЛЮТНО ПРАВ! РУСИЯ ЩЕ НИ ПРЕСИРА ,НЕПРЕКЪСНАТО ДОКАТО НЕ СЕ СЪГЛАСИМ НА НЕЙНИТЕ УСЛОВИЯ!!!
ТОВА Е ОСНОВЕН ПРИЙОМ В ТЯХНАТА ПОЛИТИКА-ТЕ ПОЛЗВАТ СУРОВИНИТЕ ,КАТО ОРЪЖИЕ И ПРОВОДНИК НА ИМПЕРСКИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ!
ИСТИНАТА Е В ИЗГРАЖДАНЕ НА ГАЗОВ ТЕРМИНАЛ НА ЧЕРНО МОРЕ, ЗА ГАЗОВОЗИ ОТ АРАБСКИЯ СВЯТ!!!
КУВЕЙТ И КАТАР, ПРОЯВИХА ВЕЧЕ ИНТЕРЕС ЗА ТОВА!
ИМА СТРАШНО МНОГО ХЛЯБ В ТОВА!
цитирай
2. анонимен - W
25.06.2010 20:14
ГЕРБ ТРЯБВА ДА НАПРАВИВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА НАМЕРИ АЛТЕРНАТИВНИ РЕШЕНИЯ ЗА ЕНЕРГЕТИКАТА ИМА МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853589
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031