Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 11:11 - Интересът в енергийната игра “Белене” + две тръби
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
1



  Интересът в енергийната игра “Белене” + две тръби image Публикувана: Неделя, 1-ви Ноември 2009, автор: 24 Часа; image

Пакетът “руска” инфраструктура съдържа наред с трите обекта - "Южен (газо-) поток", АЕЦ "Белене" и петролопровода до Дедеагач и договора за доставка за газ до 2010 г.

Този договор бе (силово, против правилата) прекратен през 2006 г. и това нанесе милиардна щета на България. Изводът е, че ако при останалите три обекта руската страна има материални интереси от реализацията им, тя няма да предостави свобода на действие на своите партньори.

А Путин даде свободата на Бойко Борисов да избира какво от трите да отпадне Защо?

Защото Русия е гледала на (поне част от) тях само като на геополитическо средство за въздействие срещу Полша, срещу Украйна, срещу Турция. Сега поред:

1. Колко по-просто би било за Русия да се споразумее с Украйна за нейните "газови" (само няколко милиарда) дългове, вместо да се впуснев черноморската газова авантюра, която някои руснаци оценяват на 45 млрд. евро за строителство, без разходите по нейното техническо поддържане.

Черноморският “Южен поток” е стопанска безсмислица.

Неговата цел е геополитическа - налагането на газова блокада, която да върне Украйна в старото съветско лоно? Ако целта се окаже непостижима, то тя би могла да бъде сведена до подкрепа за проруското лоби при предстоящите президентски избори: “Да подобрим отношенията с Русия!”

Колко по-добре биха били вложени руските пари в издръжката на руската агентура в една полузависима Украйна, отколкото да бъдат разстлани по дъното на Черно море!

Най-неблагоприятното развитие за България би било, ако “Южен поток” не бъде построен, но ние междувременно сме “успели” да преотстъпим българската газопреносна мрежа на руснаците.

2. Руснаците искат да строят АЕЦ “Белене”.

За тях това е много желана реабилитация, която си струва парите. Даже техните, а ако са чужди - още по-добре. Ние също имаме интерес (поминък за мнозина, данъци за държавата...), но само ако не даваме още пари и не предоставяме финансови гаранции.

3. Най-интересен е случаят с петролопровода до Дедеагач. Това е гръцки проект. По Жан-Виденово време гръцките петролни магнати предлагаха петролопроводът да е техен. Това, което им бе отказано, те постигнаха чрез Русия, за което и заплатиха с военни покупки.

Така с натиска на руското лоби в България гръцките компании станаха собственици (макар и засега само на 1/4) на бъдещия петролопровод.

За Гърция е важно да има индустриална опора в своя тракийски апендикс и база на Черно море, но защо руският “Лукойл” разрешава на Балканите да изникне втори нефтен комбинат? Този втори комбинат очевидно ще е модерен и с успех ще конкурира “Нефтохима”? Има и друго обстоятелство, което прави проекта за петролопровода излишен за руснаците. Той бе използван за натиск срещу Турция. Руският натиск успя - “Южен поток” ще премине през турските териториални води на Черно море. А като руска отплата на Турция ще се даде възможността да печели, като транзитира през Джейхан този руски петрол, който бе предназначен да премине през Бургас - Дедеагач. Затова Русия щяла да продаде на Казахстан дяла си от петролопровода.

Русия никога не е имала сериозни намерения да строи петролопровода до Дедеагач. Неговият провал обаче би помрачил перспективата пред създаващата се балканска ос Русия-Гърция-Сърбия.

Затова би било удобно за руснаците България да изтегли Черния Петър, като се наеме с осуетяването на петролопровода. Така тя ще поеме политическата (и финансовата) отговорност от разтрогването на договора (натресен ни от екс-министъра Гагаузов).

Заключение:

1. “Южен (газо-) поток” решава основния геополитически проблем на Русия - взаимоотношенията й с Украйна. Поради това България би могла да иска още, а не да дава.

2. Вече без RWE, но с руски пари, гаранции и пласмент, АЕЦ “Белене” би натиснала надолу цените. Станат ли цените високи, можем да си доставяме електричеството и отвсякъде другаде.

Ако прежалим АЕЦ “Белене”, ще загубим

3. Петролопроводът “Бургас-Дедеагач” не е повече нужен на руснаците. Най-лошият вариант би бил Гърция да закупи руския дял.

Стане ли това, антибългарска геополитическа ос Русия-Гърция-Сърбия ще бъде спасена и даже укрепена, позициите на Гърция у нас - засилени, а нашите отношения с Турция - обременени с поредния гръцко-турски спор (Дедеагач или Джейхан), но вече пренесен върху българска територия.

Арх. Христо Генчев



Тагове:   игра,   Белене,   две,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853509
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031