Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2009 19:25 - ИЗГОДНИ ЛИ СА ЗА СТРАНАТА НИ ПРОЕКТИТЕ-БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПУЛИС,"ЮЖЕН ПОТОК" И АЕЦ" БЕЛЕНЕ"
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 464 Коментари: 0 Гласове:
1



Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски:
Москва ще извива ръцете на Станишев заради “Южен поток”
Десислава Боцева
Иван Хиновски е председател на Българския енергиен форум и директор във фирмата “Енкон Сървисиз”. Представлява България в Световния енергиен съвет. Бил е шеф на направление “Ядрена енергетика” в “Енергопроект”, а по-късно, по времето на правителството на Иван Костов, е назначен за изпълнителен директор на НЕК. Хиновски е бил член на управителния съвет на АЕЦ “Козлодуй”.

Г-н Хиновски, притеснява ли ви това, че държавните глави на най-големите производители на газ няма да дойдат лично на енергийния форум утре, а ще бъдат представяни от свои хора?

Мисля, че това е опит да се омаловажат целите и резултатите на форума. Струва ми се, че България не се вписва в интересите на големите играчи. Прекалено малка държава сме.

Защо руският премиер Путин отказа да дойде?

Това е един от ефектите на омаловажаването на тази среща. От една страна той е очаквал, че тук ще дойдат големите играчи и ще може да покаже важността на Русия в световната енергетика. Ролята й е безспорна. Но има и друг проблем и това са разногласията за “Южен поток”. Както вече стана ясно, Русия иска да използва сегашните ни мрежи за бъдещия газопровод, но ние се дърпаме. Това намалява интереса на Русия и тя започна да търси други държави, чиито мрежи могат да станат руски-визирам Румъния. Това е абсолютна игра на нерви- кой ще отстъпи пред интересите на “Газпром”. Аз се радвам, че България има силна позиция по този въпрос и не отстъпва, което е много важно.

Путин няма да дойде, но след форума Станишев заминава за Москва.

Да, нашият премиер отива отново на разговори по тези теми- АЕЦ “Белене” и “Южен поток”. Колкото и да отричат, че няма да говорят за тях, не е вярно-ще говорят. Ще се опитват да му извиват ръцете на Станишев. Много е важно какво ще направи той. Русия се опитва да омаловажи проекта “Набуко”, то е естествено, тя иска да си пробута нейния проект. “Набуко” е причина за много спорове също. Мисля, че ако се седне и се говори спокойно могат да се намерят компромисни варианти, защото и “Южен поток” и “Набуко” са изключително важни проекти. Няма смисъл да се състезават кой е по-по- най.

За България специално е важно и двата да ги има, защото така ще е сигурна диверсификацията на доставките на газ. Ако нещата останат без съществена промяна аз очаквам нова газова криза тази година. В момента Украйна преразглежда договорите си с Русия. Москва се опитва да отстрани Киев. Големият проблем е какво ще стане с доставките в следващите 5-6 години. Трябва да имаме алтернативи.

Вицепремиерът Калфин заяви, че очаква утрешният форум да е безпрецедентен. Така ли е?

Да, така е. Ще дойдат много важни хора. За мен е важно, че ще има европейско представителство. Но действително липсата на Путин ще се усети и ми се струва, че ще си правим сметки без кръчмар.

Какви са целите и очакванията от форума?

Очаквам да има консенсус най-вече по проблемите с диверсификацията на доставките. Ще дойдат представители на държави от Каспийския залив,а тяхната роля е много важна за “Набуко”. Единствено съжалявам, че Иран не е поканена. Тя е ключова страна за енергините проекти. Без Иран за “Набуко” и без Русия за “Южен поток” не може да се говори. Въпреки това ще има предложения от всички страни. Надяваме се на консенсус по приоритетните проекти.

Смятате ли че България губи позицията си на основен енергиен играч?

В момента всички страни около България действат по активното развитие на енергетиката си. Около нас строят водни централи и централи на въглища. Относно енергетиката можем да бъдем изместени. Например проекта за АЕЦ в Румъния може да ни измести от центъра. Нашите проекти ще са добри също, но бъдат по-скъпи. Нашата енергия ще е по-скъпа от тази в района. Тогава кой ще купува от нас? Може да се окаже, че няма да успеем да си продадем енергията. Относно транзитирането на газ, да ние сме важен играч и така ще бъде и занапред. Основен проблем ни е, че не използваме оптимално електроенергията си, но това няма да се реши в това правителство.

четвъртък, 23 април 2009 от Всеки ден.ком 


Тагове:   АЕЦ,   Южен поток,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853549
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031