Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 10:26 - ИЗГОДНИ ЛИ СА ЗА СТРАНАТА НИ ПРОЕКТИТЕ-БУРГАС-АЛЕКСАНДРОПУЛИС,"ЮЖЕН ПОТОК" И АЕЦ" БЕЛЕНЕ"
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
1



 Бях пуснал подобна тема в Инвестор.бг,но виждам ,че  за колегите тази тема е далеч от техните интереси,затова ще я продължа във собствения си блог.Ще го използвам като склад за информация по тази парлива тема.Накратко ще изложа собствената си позиция-1.Твърдо против изграждането на петролопровода-съмнителни ползи и огромен екологичен риск.
2.Южен поток-тук съм "ЗА",но при ясно спазване на предварителните условия,за 50% българска собственост и никакви допълнителни уговорки.
3.Против изграждането на "Белене",но изграждането на същите мощности в Козлодуй при ясен търг и без привилегии за никой от кандидатите-както се случи при "Белене".Защо в Козлодуй-отговора го дава и Б.Манчев в интервю за Капитал:-Как ще коментирате искането на "Атомстройекспорт" за увеличаване на цената? 
- Цената на строителството по договора с "Атомстройекспорт" е 3.8 млрд. eвро. Извън тази цена проектната компания с участието на НЕК и RWE ще има допълнителни разходи за около 1.3 млрд. евро. Това са средствата за присъединяване към мрежата, за физическата защита на централата, разпределителната уредба и за архитект-инженера, а също за първоначалното зареждане с ядрено гориво. Тези 1.3 млрд. евро, които дава проектната компания, ще бъдат ескалирани (оскъпяване на базовата цена - бел. ред.) по инфлацията Евростат 27. Основният спор е как да се преизчисли цената на договора с "Атомстройекспорт", за което трябва да се договорят собствениците на АЕЦ "Белене" - НЕК и RWE. Спорът е дали за отделните части, в зависимост къде ще се произведат, да се използват местните индекси, или това да става по Евростат 27 или някаква друга формула. В договора с руската компания е записано само, че оскъпяването ще става по Евростат формула. Правилото по Евростат формулата е, че даденото производство трябва да бъде ескалирано там, където е произведено. Основното оборудване се прави в Русия и цената му трябва да бъде увеличена според повишението на руската инфлация. Оборудването, произведено в Германия - според инфлацията там, а произвежданото в България - според нашата. Според договора ескалационният индекс се отчита към 1 февруари 2007 г. В момента се търси споразумение на базата на компромис между най-ниската ескалационна съставка и най-високата - руската. 

В крайна сметка централата няма ли да излезе много по-скъпа от официално обявените 3.8 млрд. евро? 
- В Южна Флорида се подписа договор за изграждането на 2000 мВт атомна централа с реактори АР 1000 (подобни на тези за Белене), но произведени от "Уестингхаус", за 6 млрд. евро срещу 4 млрд. в Белене. Отделно присъединяването й към мрежата там ще струва 3 млрд. евро. Проблемът не е в увеличението на цената на строителството, а в цената на финансовия ресурс, който ще бъде привлечен. Като съберем променената цена на "Атомстройекспорт" и допълнителните разходи на НЕК, стойността на проекта става около 7.4 млрд. евро. Ако вземем скъпи кредити, цената на АЕЦ "Белене" може да достигне 9 млрд. евро. Затова се борим да получим евтини пари, а това може да стане само с държавна гаранция.
Инфраструктура в Козлудуй има ,хранилището за ядрени отпадъци ще е едно,физическа охрана също.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853625
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031