Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 17:32 - Желева,прибери се у дома
Автор: milom Категория: Политика   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.01.2010 17:40


http://forum.investor.bg/viewtopic.php?p=1067157#1067157
 Не харесвам ни Желева, ни патрона и, но това е положението в страната ни и ние трябва да погледнем истината в очите. Това имаме и при настоящото статукво сериозна алтернатива няма. 
За пореден път не само даваме храна да се подхранват нечии подозрения, но направо открито с действията си доказваме, че нашата страна е развила една политическа действителност, която ражда дефектни „елити”. Естествено тук става дума да политически такива. 

Картината обаче не е кристално ясно и лесна за интерпретиране. Поне две насоки ще изведа. 

От една страна сме ние Бг-ейците. 
Егото на премиера ни премина границите на страната в опит да се ситуира и на територията на Западна Европа, но там изглежда още не са чули, че това което иска ББ просто трябва да се случи и то без коментар. Не знаят те, че е далеч по-добре да се свият рамене и да се козирува със стегната войнишка стойка. Ще патят тези момчета и и момичета от Европата )) 
Разбира се, че това е огромен личен провал за Борисов. На него очевидно му липсва реалистична оценка за качествата и способностите на хората, които е избрал, щом си позволява с лека ръка да ги подложи на безпристрастна външна оценка. Какво е очаквал този човек?! 

Видях малко по-долу мнение, че това провал на МВнР. Огромен и то. Задължително е трябвало да намерят подхода и подходящата форма (щадейки доколкото е възможно личността на шефката си) да и проведат ограмотителни мероприятия. Не кой знае каква подготовка ( тя няма и да е толкова възможна), едно елементарно ограмотяване щеше да е достатъчно. Категорично споменаване на конкретни райони, съпроводено с верни факти и някакви възможни действия. 

Това е напълно естествено и огромно лично фиаско за Р. Желева. Покрай нея и за огромна част от нацията ни. Тя ни характеризира като хора, които идват от среда с дефицит на системна за подготовка, неполагане на сериозен труд, импровизации, хитруване и увъртане в моменти, когато е необходима да се кажат буквално две думи на експертно ниво, че дори и един ясен и точен жест. Липса ва вярна преценка за действията, думите и последствията им. 
Чудя се, да са дразня ли, да плюя ли Желева или да направя опит да проявя някакво съчувствие, дори разбиране. Да, вижда се един дразнещ кариеризъм, болезнена амбиция, поместени в една семпла субстанция като идеи и физика. 
Нека си дадем сметка, че това момиче иде от една много непретенциозна среда, предполагам, че до 14 годишна възраст е расла в неотрадната картина на дълбоката Бг провинция, където дивотията често нямаше край. Това не е окончателна личностна присъда, няма нищо опорочаващо, но за съжаление отпечатъкът е траен. 
После е започнало да мечтае момичето: за големия град, за образование, кариера, за любов. Какво пък, аз тук я разбирам и подкрепям. Попадайки в София, тя е гледала с широко отворени и възторжени очи и е усещала, че мечтите могат да бъдат докоснати. Завъртането в орбитата на Р. Петков и Р. Георгиев не е хич случайно, да знаете. При това е дълбоко симптоматично по отношение на целия проект „Герб”. 
И така – всичките там социологии и педагогики по разбираем начин са изхвърлени на боклука и е поела по пътя на правенето на пари и упражняване на власт. До момента на препитването в Брюксел. 
Там излагацията беше пълна. Очевидно беше, че не е получила експертна помощ. Дори подозирам, че чисто по нашенски е прогонила мисълта за такава помощ – За да не се излага пред колектива, чийто ръководител е! 
Има и по-лошо. По лицата на тези хора в залата се виждаше, че не вярват на думите на българския външен министър. Това е направо присъда. 
Още по-лошо е, че на моменти тя създаваше впечатление на неадекватен човек. На въпрос за деклариране на факти и обстоятелства, тя отговаря: Елате в страната ми и се запознайте със семейството ми, вижте града където работя. 

Много работи ми се ще да споделя още, но няма за кога и ето, че дойде моментът да погледнем и от другата страна. Винаги има и друга страна! 
Всеки има право на честно третиране и непредубедено отношение. Желева и България не правят изключение. 
Получиха ли го? Не! 

Имаше политически заигравки, напрежение, дори враждебност. Равният тон на говорене не може да ме подведе, не и мене. Знам им много добре лустросаните европейски зъбки. 
Тези зализани европейски тарикати защо се правят, че не знаят, че по принцип доктрината и практиката на т.н. представителна демокрация неизбежно върви с раждането на политически мутанти, които дори често се превръщат и в политически чудовища. Хайде да не ми говорят, че министрите в собствените им страни са първокласни специалисти. Не са, това са като правило политически фигури, които следят и изпълняват основно провеждането на някаква линия за защита на интереси, сред които тъй нареченият „обществен интерес” е мнооого надолу в списъка. Линията се определя от поетите ангажименти на поредната политическа звезда, чийто провал е обикновено въпрос на време. И така - до салютите за новата звезда. 
Най-лесно е да се заяждат с кандидатите на слабите страни – те са удобни мишени. Същите тези със сигурност угоднически и толерантно са се усмихвали и на глупостите, които изръси баронесата от острова. 
Така че „редно” би било само в драстични случаи да се дискредитира и бламира патрона – в случая Барозу. 
Това естествено се случва. Сигурно помните проблемите около сеньоре Бутильоне от първата комисия на Барозу. 
Негоното упорство и инатът на италианското правителство тогава с нищо не помогнаха. Смениха го човека и толкова. Добър урок и за нас. 

А да говорим ли за самото определяне на ресорите, което е направо смехотворно и направо изсмукано от пръстите. При нас Желева вече беше номинирана за кандидат, а ресорът и се изясни в последствие. Ами ако на Бг бяха дали Енергетиката, тогава „кво праиме”. 
Тук отново допуснахме да ни подложат динена кора. Типично по нашенски се почна едно изхвърляне и биене по косматите гърди: то не беше „Енергетика”, то на беше „Разширяване” имаше и други претенции, коя от коя по-престижни. Абре хора, вие от коя планета сте паднали! Как може да допуснете, че в ръцете на българин може да попадне темата с разширяване и въпросите около Турция. Аз моного често съм споделял още преди кризата, че приемане на Турция в ЕС при старите условия би взривило Съюза, но сега се отива към времена, при които може в един момент да се окаже, че Съюзът се нуждае от Турция повече, отколкото обратното. 
И това да иде за решаване на бюрото на нашето лъжливо моме! 
Тук обаче се говореше на едро под благосклонния поглед на ББ, който сигурно вече си мисли, че с волята си може да обърне въртенето на Земята. Жалка работа! 

Слушах я внимателно ЖЕЛЕВА. Не и е чак толкова слаб английският. Семпъл, но от нея и това не съм очаквал. 
Бъдете малко по-щедри в оценките. Не е лесно да се изразяваш гладко в тази атмосфера. Все пак трябва да се предполага, че немският е далеч по-добър. Езикът не е проблем, стига да има нещо под шапката. 
По-неприятно ми беше когато заговори на български. Първо допусна едно притреперване от злоба, която се регистрира веднага. После изръси куп глупости. 

Един унгарски приятел ми разправяше преди време за големия резил, който изживяла страната, след като при препитване на един техен кандидат за комисар преди време се появили оценки, че той е тотално невежа. 
Някой да помни или знае за това. Съмнявам се ! 

Слагайки всичко на везната имам неангажиращо „предложение” към ББ. Изтегли си кадъра, смоткай нещо, което може да се тълкува и като разочарование с елементи на извинение и леко акценти за небелансиран подход и пратете някой отворко да ги омае.от Nacheff


Тагове:   Желева,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859714
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930