Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 11:27 - Русия няма интерес от "Южен поток", нейният газ не е достатъчен
Автор: milom Категория: Политика   
Прочетен: 2089 Коментари: 0 Гласове:
1



 Политологът Огнян Минчев: Русия няма интерес от "Южен поток", нейният газ не е достатъчен Десислава Боцева

Г-н Минчев, фактът, че по време не бългало-руски разговори винаги се говори за трите енергийни проекта- “Южен поток”, АЕЦ “Белене” и “Бургас-Александруполис”, означава ли, че Русия ги разглежда в пакет?

Да, Русия разглежда тези проекти в пакет. Подписването им е в логиката на руския национален интерес. Хората, които ги подписваха от българска страна мислеха за всичко друго, но не и за българския национален интерес. По тази логика руският интерес предполага тези проекти да бъдат взаимообвързани. И за да има някакво сладко бонбонче, някаква занимавка за българското общество, беше реализирана една кампания за възможностите, които предлага проекта “Южен поток”. Атомната централа и претролопроводът са извън нашия интерес. Специално за “Бургас-Александруполис” вече е ясно на всички, че печалбите, които ще носи в размер на 30-35 млн. долара годишно е нищожна сума в сравнение с това, което носи българският южночерноморски туризъм. А той безспорно ще бъде застрашен, ако се реализира петролопроводът по сегашната технологична схема- разтоварване на големи танкери в бургаския залив на буйове. Черно море е непридвидимо като атмосферни условия и това ще води до рискове. И тъй като атомната централа и петролопроводът не са изгодни за нас, се пусна сладкото бонбонче “Южен поток”, като се казваше как по този начин България ще стане енергиен партньор за транзитиране на газ. Проблемът е, че дори това сладко бонбонче, под сладката коричка го натъпкаха с онова неприятно вещество, с което натъпкаха и останалите проекти. За “Южен покок” се знае, че Русия оказва голям натиск, като основно искане е придобиването на нашите съществуващи тръби от “Газпром”. Извиват се ръце по разнобразни методи - като някакви многозначителни преговори с Турция, срещи между руския, турския и италианския премиер, като демонстративно не бяха поканени българските официални лица. Целта е да ни се покаже, че- ако много хитрувате и поставяте много условия за “Белене”, ще останете на сухо и с “Южен поток”. Време е да спрем да мълчим, спокойно и уверено да очертаем нашия национален интерес.

Затова ли бяха тези заплахи, че можем да бъдем изключени от “Южен поток”?

Да, това бяха заплахи. Разбира се, че няма да бъдем изключени от проекта. Има обаче един по-значим въпрос - каква е реалистичната оценка за възможността изобщо да се осъществи този проект. Много сериозни анализатори и консултантски фирми дават информация за това, че Русия не разполага с количествата газ, с които да обслужва “Южен” и “Северен поток”. Тоест газовият потенциал на страната изостава по отношение на експанзиращите проекти. В пресата вчера международна консултантска компания поставя под въпрос и финансовата изгода от проекта предвид цената, която “Газпром” ще трябва да плати за тези тръби. Анализаторите дори твърдят, че “Южен поток” е против руските интереси. Руското правителство ще се сблъска с въпроса с икономическата рационалност на проекти като този и не се знае дали Русия ще разполага с достатъчно средства, за да обслужва геополитическата си стратегия за енергиен монопол за сметка на икономическите си интереси. В този ред на мисли България е заплашена “Южен поток” да не се осъществи, а да се осъществят проектите, които са против интересите ни - като “Белене” и Бургас - Александруполис. Искам да подчертая, че България има интерес от динамично енергийно сътрудничество с Русия, въпреки голямата си зависимост от нея. Но този пакет от проекти третира страната ни не като държава, а като транзитна територия, затова са важни нашите стъпки занапред.

След като Русия няма капацитет за осъществяване на “Южен поток”, защо толкова настоява?

Това е много интересен въпрос и до колкото аз съм компетентен да отговаря ще кажа, че има много силен елемент на хазарт в осъществяването на енергийната монополизация от страна на Москва. Има елемент на блъфиране и елемент на натиск. Специално за “Южен поток” неслучайно Италия и Франция проявяват интерес, защото съществува една хипотеза, според която, ако Русия наистина не успее да напълни тези тръби с газ, а строителството на този проект напредне, тогава самите компании ще имат легитимна основа да оказват натиск върху руското правителство да им даде концесии за разработване на газови находища в Русия, нещо което Москва засега счита за посегателство върху руския суверенитет. Така, че тази игра е многопластова.

Има ли нашето правителство ясна позиция относно това, че настоящите ни тръби не бива да бъдат използвани за газопровода?

Да дадем изградените тръби за “Южен поток” би било най-големият автогол, който всяко провителство може да си вкара. Това не направи дори Румен Овчаров. Жан Виденов беше свален от власт, защото упорстваше да не даде тръбите на “Газпром”. Така че това е ключов въпрос и не може да бъде обвит в каквото и да е споразумение. Ако това стане, би било голям скандал, така че не вярвам да се случи.

от Всеки ден



Тагове:   южен,   поток,   нейният,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853592
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031