Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2009 19:51 - Русия дава пари за "Белене" срещу дял в централата
Автор: milom Категория: Политика   
Прочетен: 514 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия дава пари за "Белене" срещу дял в централата Деси Боцева

Г-н Керемидчиев, как оценявате срещата на премиера Станишев в Москва?

Оценявам срещата много позитивно, много добра работа беше свършена там. Всичко, което беше заложено през 2006 година като параметри за проекта “Южен поток” стои неизменено, българската позиция е една и съща. По време на тази среща българските позиции бяха защитени в Москва и тя отстъпи.

Какво точно се разбраха за “Южен поток”?

Първо, се разбраха, че ще има нови тръби, успоредни на нашите. Русия отстъпи в исканията си да ползва нашата тръба. Второ, собствеността на тръбата ще бъде 50 на 50. Това е прецедент. В другите държави, през които минава “Южен поток” Русия държи мажоритарния дял. Освен това се гарантира, че 17 млрд. кубически метра газ ще бъдат заплащани като транзитни такси на българската страна. Това за следващите 10 години приход от 1,4 млрд. евро, които ще влязат в българската икономика. Споразумението за проекта ще бъде подписано на 14 май в Сочи.

Какво е новото около АЕЦ “Белене”?

Относно атомната централа, Русия предложи да отпусне кредит, с който да започне строежът. До момента обаче страната ни отказваше тази опция, защото немската RWE беше избрана за изпълнител на проекта, тя трябваше да го финансира, като за това получи 49% дялово участие в проекта. В последствие се оказа, че тя няма тази възможност. За това руската страна изяви желание да финансира проекта със собствени средства. Премиерът Путин пред нас разпореди на тяхното министерство на финансите да отдели парите. Понеже стойността на проекта още не е ясна, руснаците ще отпуснат няколко милиарда долара.

Тези пари ще бъдат като заем ли?

Не, тези пари ще бъдат отпуснати в замяна на промяна на дяловото участие на Русия в проекта. Тъй като немската компания има 49% дялово участие, те могат да го предостъпват. Тоест тя ще продаде до 50% от дяла си на Русия срещу осигурени средства. За България остават 51% дял.

А какво развитие получи въпросът за посредниците на газ? България настоява Русия да ни дава синьо гориво без посредници. Успяхме ли да се преборим за това?

Русия каза, че е готова да подпише нов договор за посредници. Те са съгласни да преговарят, ако Българи има претенции за промяна на договора между “Газпром” и “Овергаз”. Проблемът, който Путин изтъкна е, че този договор е подписан до 2013 г. и ако бъде прекратен по-рано, може да се наложи да плащаме неустойки. Руският премиер каза, че е отворен за предложения, така че обсъждания ще има.

Остро се прие у нас отказа на президента Медведев да се срещне със Станишев в уречения ден. Това опит за натиск ли беше?

Не мисля, че беше притискане. Закономерно и по-логично беше Станишев първо да се види с премиера Путин, а след това с президента Медведев. Според мен нещата вървяха в нормалното си русло. Имаше среща между премиери и след това с президента, така трябваше да бъде. Нещата в България бяха представени пресилено.

четвъртък, 30 април 2009 от Всеки ден


Тагове:   АЕЦ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859498
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930