Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2009 12:16 - На Балканите вярват на генерали, на месии - не
Автор: milom Категория: Лични дневници   
Прочетен: 590 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Христо Бойчев: На Балканите вярват на генерали, на месии - не
image Симеон II бе предтеча - разби двуполюсния модел и преоткри Бойко Борисов. Без идеали можеш да правиш само риалити и чалга, казва Христо Бойчев

12-08-2009
Христо Бойчев е един от най-известните драматурзи в Европа. Пиесите му се играят на пет континента. Роден е през 1950 г. в село Орловец, Великотърновско. Завършва инженерство, работи като стопански ръководител. От 1984 г. живее само от писане и вяра в победата на правдата. И още е жив. Което според него значи, че положението не е безнадеждно. 

- Господин Бойчев, през 1996 г. участвахте с Кулеков в кандидатпрезидентската кампания и социолозите определиха събраните от вас гласове като протестен вот. Днес същото казват за ГЕРБ. Какъв приятелски съвет бихте дали на Бойко Борисов?
- Да знае, че всички са заменяеми. Освен него. Навремето аз не замених Кулеков и той ме провали.

- Досега не сме имали министър председател - генерал. Какви надежди дава това?
- Ако генерал Бойко Борисов успее да се справи като премиер, това ще бъде потвърждение на Балканската схема: Турция се стабилизира след властта на "полковниците", Гърция дръпна напред след военната хунта. Че даже и в Чили така стана. Така щеше да стане и в Германия, ако Хитлер беше генерал, и нямаше да има комунизъм в Източна Европа. За съжаление Хитлер беше само ефрейтор

- Някои смятат, че Борисов е поредният лъжемесия след Симеон. Вашият коментар?
- Симеон II не бе точно месия, а предтеча. И както Йоан Предтеча посочи Христос, така и Симеон извади на бял свят Бойко Борисов. Две са огромните заслуги на Симеон за България. Първата - че разби двуполюсния модел, а втората - че преоткри Бойко Борисов. И ако последният успее, ще направим на Симеон паметник в Полски Тръмбеш. 

- Защо точно в Полски Тръмбеш?
- Щото съм от там. И защото Симеон идва в Тръмбеш преди изборите, а Борисов - не. И добре направи, защото, който идва в Тръмбеш, отпада от играта. Костов и той май беше по едно време там.

- Какви са активите и пасивите на новия кабинет?
- Най-големият актив на кабинета е премиерът. Защото сам създаде и себе си, и партията си и не се е кланял  и не е подливал вода никому, за да се издигне. А в една партия, обикновено докато стигнеш до върха, минаваш през хиляди интриги и мерзости. И като стигнат на върха, са вече омерзени, цинични и лишени от идеализъм. А без идеализъм и вяра дори една пиеса не можеш да напишеш. Без идеализъм можеш да правиш само тв риалити и чалга индустрия, да печелиш пари и пак да си измекяр.

- А пасивите?
- Законовата база е програмирана за еднопосочна смяна на собствеността и корупцията е заложена в закона. 
С този софтуер държавата няма да тръгне
Никой от демократите във ВНС не беше живял в демокрация и хабер си нямаха от законодателство. Работеха ги, както си искат. Да не говорим пък колко от тях бяха агенти на ДС. Помня, че цял ден се караха дали да пише в конституцията, че сме "социална държава" или не, а хиляди важни неща претупваха. Малцината мастити юристи бяха реститути и готови на всичко заради имота си. Така службите си изковаха това законно беззаконие, прехвърлиха си държавната собственост в частните фирми, а сега и фондовете. И стана така, че престъпникът е защитен, а гражданинът - не. Двайсет години вече. Айде стига! Крайно време е за ново ВНС.

- Наистина ли вярвате, че с една нова конституция нещата ще се оправят? И сега имаме нелоши закони, но те въобще не се спазват.
- Една добра законова система трябва да се самоохранява, т.е. да има механизми, които да самозадействат закона. В обичайното право това е общественото мнение, а в държавното - интересът на индивида. В Турция, ако ДДС-то е 20%, при всяка покупка реално плащаш 22% и двата процента си ги получаваш обратно в края на годината. Представяш на данъчните касовите бележки и взимаш обратно своите 1000 лири, да кажем. И да видиш как всеки си иска касовия фиш, никъде не пише като у нас: "Изисквайте касова бележка". Че за какво ми е? А връх на цинизма е надписът на митническите пунктове: "Сигнализирайте за корупция на телефон еди-кой си". И като се обадя, как да го докажа? Комунистически лозунги, а жертвата - пак безпомощна.

- Ако вие бяхте премиер, какво бихте направили първо?
- Смяна на софтуера и преформатиране до дъно. И гений да си, няма да успееш само с демократични средства. Сега сме компютър без антивирусна програма. 

- По-нататък?
- Реформа в полицията: от Закона за МВР до мотивацията на служителите. В момента полицията работи формално. Пълно пренебрежение към задълженията и непрофесионализъм, поне по мои впечатления. Същото се отнася за отделите с контролни функции в общините. Гледат как да си измият ръцете и са прави. Защо им са неприятности? За прокуратурата да не говорим.

- Най-тежкият проблем според вас?
- Ромският. Досега всички го заобикалят, а той набъбва и става неконтролируем. Приобщаване на общности с различна битова култура става само на здрава законова основа, а не за едни да има закон, а за други - не. 

- Етажната собственост?
- Законът за етажната собственост го мъдриха толкова време и накрая стигнаха до: "Собствениците са длъжни да не накърняват добрите нрави". Че добрите нрави едни ги разбират по един начин, а други - по друг. Да не би да е лош нрав да се повеселиш на чалга? Който пее, зло не мисли. В наредбите пише: "Забранява се предизвикване на шум в жилищни сгради от 23.00 до 6.00 часа." Значи през останалото време всеки може да ми надува главата с чалга? Крайно време е да бъде защитен културният суверенитет на гражданина. Не можела полицията да мери допустими децибели? Какви допустими децибели, Господи? Никой няма право да налага музикалната си и пр. култура извън стените на жилището и автомобила си. 

- Одобрявате ли подбора на министрите в новия кабинет?
- Това е от вторична важност. Сега премиерът винаги може да смени всеки министър, няма да му се налага да се съобразява с квоти и схеми. 

- Как разбирате понятието министър без портфейл? Може ли един безпортфейлен министър да бъде наистина министър?
- Реално погледнато, никой министър няма нужда от портфейл, защото нищо не плаща от джоба си. Колкото до проф. Божидар Димитров, на него пък най-малко му е нужен портфейл, защото докато обикаля българите зад граница, ще бъде на командировъчни. И докато ги обиколи всичките, мандатът му ще свърши. 

- В едно от последните си интервюта новият министър на културата сподели, че има амбиция да изведе поне един български писател до Нобелова награда. 
- Вежди е човек с европейско самочувствие и дори само затова заслужава аплодисменти. Такова нещо може да каже човек без провинциални комплекси.

- Вие сте драматург, известен в 40 държави. Виждате ли се като евентуален кандидат за Нобелова награда?
- Не. Защото в последно време тази награда се дава по политически съображения. Като започнем от Пастернак и Солженицин (а Чехов и Горки не са нобелисти) и стигнем до Салман Рушди и Орхан Памук. Не че Памук е лош писател, но книгите му са интересни до 15-та страница и започва да тъпче на място. Нобелист стана с позицията си за арменския геноцид. Вероятно и аз ако обявя, че у нас погазват ромските права и има ромски геноцид, бих имал шансове, но аз не мога да го кажа, защото такъв геноцид няма. Виж, геноцид срещу българите има и от ден на ден ставаме по-малко. Моето мнение е, че "Време разделно" е по-добро от романите на Памук но никога няма да получи Нобелова награда, пак по политически съображения.

- Значи все пак не е реално да имаме писател нобелист в момента?
- Понякога има изключения. Например наградите на Иво Андрич и Пинтър са напълно заслужени. 

Пепа Витанова

 
image
Източник: в-к Стандарт
http://www.standartnews.com

image


Тагове:   Христо Бойчев,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858451
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930