Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2018 08:57 - Варна отбелязва 150 години от рождението на капитан Димитър Добрев
Автор: milom Категория: История   
Прочетен: 1004 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 150 години от рождението на един от българските герои - капитан І ранг Димитър Добрев, ще бъдат чествани днес във Варна.

Капитан І ранг Димитър Добрев е командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу турсикия крайцер „Хамидие” от Балканската война.

Пред паметника на капитан Добрев ще бъдат поднесени венци и цвята, а преди това ще се проведе военен ритуал с представители на ВМС.

Честването ще се състои днес - 12 февруари - понеделник, от 11 ч. пред паметника на капитан Димитър Добрев до Военноморския музей.

Капитан І ранг Димитър Добрев повежда славната битка от военноморската ни история, при която торпедоносеца "Дръзки" успешно торпилира турския крайцер "Хамидие". Битката при Варна (позната и като Атаката на Дръзки) е битка от Балканската война, станала на 8 ноември (21 ноември по нов стил) 1912 г. между бойни кораби на България и Османската империя.

Българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война. Торпедоносецът „Дръзки” под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”. 

Тази морска победа на българския флот над многократно превъзхождащ го противник нанесла сериозен морален и материален ущърб на турския флот. Тежко повреден и полупотънал "Хамидие" е провлачен до Цариград. Това станало с кърмата напред, тъй като носовите отсеци били запълнени с вода, която покривала бака на кораба. Турците прекратяват всякакви морски операции близо до бреговата линия.

Битката

На 7 ноември в главният щаб на флота във Варна се получава доклад, че два товарни кораба отпътуват от Констанца за турската столица. Бреговата охрана потвърждава движението на турски военни кораби край нос Калиакра и веднага била издадена заповед торпедоносците да излязат и заловят или потопят вражеските кораби. 

В 22:30 отрядът, състоящ се от флагмана "Летящи", "Смели", "Строги" и "Дръзки" под общото командване на капитан II ранг Димитър Добрев потеглят срещу конвоя. 

Половин час след полунощ, те забелязват голям кораб на 32 мили от Варна, който по тяхно мнение е крайцерът „Хамидие“. В 00:40 ч. от флагманът „Летящи“ дава сигнал за атака и пет минути по-късно изстрелва торпедата си от дистанция 500-600 м. От този момент нататък турците отвръщат с интензивен огън. „Смели“ и „Строги“ също се опитват да торпилират врага, но не успяват. "Смели" получил попадения в борда си от избухнал наблизо 155-мм снаряд. Било повредено рулевото му устройство и кораба започнал да се върти надясно, изчезвайки от погледа на следващия го "Строги". Това създало твърде критична ситуация, тъй като притеклите се на помощ турски контраминоносци също открили силен огън по нашите кораби. Така под противниковите изстрели, в продължение на половин час матросите поправяли пораженията, минали на ръчно управление и се отправили към сборния пункт след атаката.

Командирът на ""Дръзки"" мичман I ранг Георги Купов спечелва битката, той е последният кораб, който стреля по противниковия крайцер и го уцелва в носа. Изстрелът бил даден от дръзкото разстояние 50-60 метра и бил единственият успешен. „Хамидие“ получава пробойна (с площ 10 кв.м.), но не потъва само защото морето остава спокойно при отстъплението към Босфора. Турците губят 8 убити, а 30 са ранени. След кратък артилерийски обстрел „Дръзки“ се връща обратно към мястото за сбор. На сутринта българските миноносци се прибират във Варна. От страна на България има ранен само един офицер от кораба „Смели“



Гласувай:
4



1. barin - Да- кап. II ранг Димитър Дoбрев, ...
03.03.2018 17:19
Да- кап. II ранг Димитър Дoбрев, по-късно к-н I р. е бележита личност не само за Варна, но и за моряците. Той е командвал най-успешната ни морска битка. България не е морска страна и няма с какво да се похвалим по море Иначе на сушата, а и през последните войни по въздух ги побеждаваме наред.
Поздрави и честит празник, milom!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853699
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031