Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2016 09:51 - Сливналия прави първото светско училище на Румъния
Автор: milom Категория: История   
Прочетен: 1026 Коментари: 0 Гласове:
1



  С финансовата му помощ Петър Берон издава “Рибния буквар”
Една малка уличка в Сливен носи името  "Антон Пану". Тя се намира до църквата "Света Богородица". Оказва се обаче, че малцина в града под Сините камъни знаят кой е Антон Пану. А според някои източници той е написал химна на Румъния. Всъщност кой е този мъж, известен повече в северната ни съседка, отколкото у нас. Става дума за Антон Панов, приел името Антон Пану или по-познат като Антон Пан.
Той бил главният учител на училището в Брашов, открито през 1820 г. Но още по-важно - сливналията Антон Пан е първият и главен просветител на Румъния!
Антон Пан е напуснал Сливен и България 15-годишен. От начало семейството му отива в Русия. Там Антон завършва училище и става военен музикант. После отива в Румъния, където оставя 27 труда като композитор, фолклорист, певец, учител, музикален педагог, издател. С името на Антон Пан е свързан и един от най-забележителните периоди в историята на румънския народ. До 1818 година гръцкият език е бил налаган за официален в църковния, културния и дори политическия живот на Румъния. Именно Антон Пан повежда борбата за отхвърляне на гръцкия език и за очистване на културния живот и църковното образование. Той старателно събира народни пословици, поговорки, песни и приказки, които издава сам. През 1847г. Антон Пан 
вече има собствена печатница 
в Букурещ 
Неговите произведения са пропити с уникален хумор и сарказъм.
Църквата "Свети Николай" е една от ярките забележителности на Брашов. В двора й е 
Музеят на създаденото от сливналията Антон Пан първо румънско светско училище - малка, двуетажна, спретната сграда с автентични старовремски класни стая. Чиновете са от 19-и век. 
През 1947-ма година в Румъния дошли на власт комунистите и поискали да унищожат църквата "Св. Николай" в Брашов с училището, създадено от сливналията. Местните монаси и учителите се вдигнали на протести, нещо нечувано за онова време. И сградите все пак си останали. Но никой в Румъния вече не можел да разчита кирилицата, затова в Брашов поканили учени от Българската академия на науките да ги идентифицират. 
В Музея на Антон Пан са запазени уникални и безценни книги - за живота на светци, написана от Патриарх Евтимий; друга - с кореспонденция между нашия патриарх и първия румънски философ; трета - учебник по география, по който се е учело тук през 19-ти век, с урок за България Към тези безценни книги няма никакъв интерес от българска страна и те стоят заключени в музея в Брашов. Там 
се съхранява и първата книга на кирилица
отпечатана на коли с втъкани златни нишки, както и първите три румънски библии, първите икони, рисувани върху метал.
В училището, създадено от сливналия, има печатна преса. През 1823 година в Брашов пристига котленецът Петър Хаджиберович, по-познат като Петър Берон. Тук той става частен учител на децата на друг сливналия - търговецът Антон Иванов /Йованович/ - първият български масон и спонсор на българските будители от 19-ти век. Д-р Петър Берон се запознава с Антон Пан и през 1824 г. с неговата финансова помощ издава "Буквар с различни поучения, собрани от Петра х. Беровича за болгарските училища". Тоест, "Рибният буквар" - първият български учебник.
Църквата "Свети Николай", в чийто двор е музеят на Антон Пан, е една от най-красивите в Румъния. Неслучайно в северната ни съседка черквите се наричат "бисерици". Съществува още от 1299 г., в края на 15-ти век е препостроена от камък. 
Отвън и отвътре е изписана 
с църковно-славянски надписи
Най-сериозното доказателство за чисто българския произход на Антон Пан намираме в "Автобиографични бележки" на сливенския композитор Мишо Тодоров, пише професор Стефан Хърков, цитиран от вестник "Сливен", който излиза няколко пъти годишно и е специално издание на старите сливенски родове. След като изяснява, че къщата на неговите баба и дядо и къщата на семейство Панови са били в съседство, Мишо Тодоров пише: "Първата ми (на дядото и бабата на Мишо Тодоров по бащина линия) къща била по улица "Великокняжевска", дето по-късно беше Баби Иванкиното основно училище. Сега там е Старчески дом. Майка ми обичаше онази къща от своята младост и често ми разказваше спомени из тогавашното време. Тази махала е била чисто българска. Нямало е турци, ни други чужденци. Такива са живели в отделни махали, напр. арменска, еврейска и др." Този цитат няма нужда от коментар, категоричен е професорът. 
Георги Мангинов



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853593
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031