Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 10:53 - ЗА БАЛКАНСКАТА ВОЙНА-3част
Автор: milom Категория: История   
Прочетен: 1967 Коментари: 1 Гласове:
2



 В навечерието на войните България е най-милитаризината държава на Балканите( с 9 полка на 1 млн население) пред Сърбия (8 полка), (Румъния 5, 2 полка), Турция (3, 4) полка; на един полк е имало и най-много офицери. Тя превъзхожда съседите си и по отношение на кавалерия, артилерия и инженерни войски. Към началото на войната Б-я разполага с 2952 действащи офицери и 4150 запасни или общо 7102 души.; подофицерите били около 5000, войниците около 53 000 (иде реч на армия извън мобилизация). Офицерите над 80 % са завършили Военно училище. Останалите са минали 1 годишни курсове. Все пак броят на офицерите през войната не се оказва достатъчен и за целта фелдфебели са назначавани на офицерска служба. Тази милитаризация довежда до приказката "Прусия на Балканите". Въоръжеността и подготвеността, както и високият морално-боеви дух на войската прави впечатление на всички чужденци. През войната боевите качества на Българската армия и особено "ударът на щик" превръщат това впечатление във възхищение. 
Но тази сила на България очертава и нейната слабост. В подобни на Балканската коалиция, по-слабите партньори са склонни да се обединят срещу най-силния партнор, който накрая се оказва в неизгодна позиция. 
===
Все пак не бива да идеализираме Българската армия дори и в навечерието на този върхов момент за нейната изява, защото тя не остава чужда на пороците на тогаващното общество. Предполагам Гарамел и зеленоокият ще се разровят около заемите за въоръжаване и корупционните скандали около тях. Само ще спомена , че за периода 1901-1909 за военни цели са взети заеми за 480 млн. зл. лв. (реално получени около 404 млн). По тези заеми до края на 1936 г. са изплатени 474 млн лихви и само 57 млн погашения. 
Няма да пропусна, обаче, бюрократизма и разхищенията, като масовите злоупотерби с храна, облекло и медикаменти. Георги Марков спомена в едно интервю наскоро, че премълчал за "спестените пари за анти-холерна ваксина", което се оказало от огромно значение при Чаталджа. Всъщност тези пари били спестени за да бъдат насочени по други направления - сред тях и "дневни и пътни" за фаворитизираните офицери. Както отбелязва Петър Тодоров "знаеше се, че тези пари ще се изядат - нез значение от кого, за какво и как". При всеки нов военен бюджет средствата отделяни за за заплати и повишения нарастват, като за периода от Сръбската война (1886) до Балканските (1912) средствата за това нарастват около 250% като съотношение към жялостния военен бюджет. Нарастват прогресивно т.нар. "канцеларски" (т.е. не строеви) щатове. Пак Тодоров иронично отбелязва за военния бюджет 1912: "Централното управление ще поглъща в 1912 1 053 892 лв (спрямо 502 000 лв. за 1901 г.), понеже там ще жертват силите си, между другите чиновници, 10 генерали, 18 полковници, 32 подполковници, 26 майори и 24 капитани - по-нисши офицери почти нямат достъп вътре. През тоз галантен нестроен баталон, конструиран според щата на руската армия преди Манджурската катастрофа, възниква неволно въпросът: а какво ли би било централното управление на нашето Военно министерство , ако ние имахме армията на велика държава? Защото Германия, армията на която е 11, 5 - 12 пъти по-голяма от нашата, отделя за своето централно управление само 2, 52 млн лв.". (цитат по Р. Даскалов, Българското Общество 1878 - 1939 ).



Гласувай:
2



1. milom - манифеста на Фердинанд за обявяване на войната
26.01.2012 10:54
"Българи, в продължение на 25-годишното ми царуване съм дирил винаги в мирна културна работа напредъка, щастието и славата на България. И в тази посока аз желаех да върви постоянно българският народ. Провидението обаче е отсъдило инак. Настана момент, когато българското племе е повикано да напусне благодата на мира и да прибегне към оръжието за постигане на една велика задача.
Отвъд Рила и Родопите наши братя по кръв и вяра не бяха честити и до днес, 35 години след нашето освобождение, да се сдобият със сносен човешки живот. Всички усилия, направени за достигането на тази цел, както от Великите сили, така и от българските правителства, не създадоха условия, при които тия християни да се радват на човешки права и свободи. Сълзите на балканския роб, воплите на милионното християнско население не можеха да не покъртят нашите сърца, сърцата на техни еднородци и едноверци, които дължим свобода и мирен живот на една велика християнска освободителка.
И българският народ си спомни пророческото слово на Царя-освободителя: "Святото дело трябва да се доведе докрай!"
Нашето миролюбие се изчерпа... За да помогнем на угнетеното християнско население в Турция, никакво друго средство не ни остана, освен да се обърнем към оръжието. Само с това средство ние виждаме, че ще можем да му спечелим закрила на живота и и имота.
Хуманните християнски чувства, свещеният дълг да се помага на братя, когато ги застрашава изтребление, честта и достойнството на България ми наложиха повелителния дълг да повикам под знамената приготвените за отбрана на отечеството синове.
Нашето дело е право, велико и свято. Със смирено упование в закрилата и помощта на всевишния възвестявам на българския народ, че войната за човешки права на християните в Турция е обявена.
Повелявам на храбрата българска войска да навлезе в турските предели! Редом и наедно с нас ще воюват против общия неприятел за същата цел войските на сдружените с България балкански държави: Сърбия, Гърция и Черна гора. И в тая борба на кръста против полумесеца, на свободата срещу тиранията, ние ще имаме симпатиите на всички ония, които обичат правдата и напредъка. Силен с тия симпатии, нека юначният български войник си спомни геройските дела на своите бащи и деди и доблестта на своите учители - руските освободители - и нека лети от победа към победа.
Напред! Бог да е с нас!
София, 5 октомври 1912 г."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858454
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930