Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2011 11:16 - Отзовават полк. Петър Димков от Варна заради писмо до папата
Автор: milom Категория: История   
Прочетен: 2976 Коментари: 1 Гласове:
6

Последна промяна: 24.11.2011 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Отзовават полк. Петър Димков от Варна заради писмо до папата    автор(и): Искра Сотирова;                                                                                                                                             Хиляди варненци са се струпали на жп гарата в студения януари на 1935 г. Със сълзи на очи те изпращат полк. Петър Димков.

Известният лечител по това време е командир на 8-и пехотен приморски полк и командир на варненския гарнизон. Той трябва да се качи на влака за Сливен заради своята активност във Варна.

За да събере средства за построяване на мавзолей на загиналите европейци и крал Владислав в битката за Варна, Димков пише писма до чуждестранни легации и до папата. За 10 месеца той свършва това, което мнозина не правят за цял живот.

Покрай възстановяването на археологически забележителности осигурява препитание на стотици бедни хора.

Мавзолеят на крал Владислав и загиналите в битката за Варна е една от големите му каузи.

На 10 ноември 1444 г. 20-хилядна армия на младия полско-унгарски крал Владислав Трети Ягело влиза в последна битка срещу 5 пъти по-голямата войска на султан Мурат Втори.

20-годишният владетел прави тактическа грешка и е обезглавен в атака срещу еничарския център, армията му изпада в паника и предрешава загубата на сражението. Убити са 10 000 християни - българи, поляци, унгарци, румънци, хървати, босненци, власи, чехи, словенци, литовци.

През 1934 г. заедно със съмишленици във Варна полк. Димков започва строежа на мавзолея. Той трябва да е солиден паметник за битката на крал Владислав. Мястото е уточнено заедно с Карел Шкорпил, един от бащите на българската археология. Това е тракийска могила, където са били военните действия.

За изграждането е свикан строителен комитет. В него влизат кметът на града Янко Мустаков, заместникът му Никола Проданов, Антон Франгя - полски възпитаник, архитект и почетен консул на Полша у нас, директорът на Търговската гимназия Крум Смиленов и самият полк. Димков.

“От 5 ч сутринта по улиците се чуваше трополене на файтона на Димков, който обикаляше да събере Строителния комитет и заедно да видят докъде е стигнал градежът на мавзолея”, казва в спомените си помощник-кметът Никола Проданов.

Димков пише писма до легации на държави, свързани с историческата битка. Търси и подкрепа от папата не случайно. През XV век и двата похода на крал Владислав срещу Османската империя са подкрепени от папа Евгений II. В тях той виждал възможност да се разшири влиянието на католическата църква на Балканския полуостров. Целял и заздравяване лично на своята позиция, защото по онова време в Европа е имало двама-трима папи.

Военното командване обаче става подозрително към Димков и го отзовава. През това време започват да пристигат писма от правителствата на Полша, Унгария и Румъния, че техни хора ще дойдат за откриването на мемориала. Командването е принудено да върне полк. Димков във Варна, за да завърши строежа.

Денят на откриването - 4 август 1935 г., се превръща в международно събитие. За прерязването на лентата на мавзолея “Владислав Варненчик” идва цялото правителство и цялото царско семейство. Министрите на културата на Полша и Унгария пристигат с делегации и носят дарове.

Няколко хиляди варненци се събират край култовия хълм. Има военен парад и парад на полски учителки. Полк. Димков поднася на цар Борис III ключа на мавзолея върху огромен бронзов релеф.

По време на службата си във Варна Димков организира възстановяването на Аспаруховия вал в днешния кв. Аспарухово. Защитното съоръжение е предпазвало прабългарския стан от Византийската империя в дните на основаване на българската държава. Димков успява да осъществи идеята си насипът да бъде направен от социално слаби работници, на които да бъде платено.

Стотици хора намират препитание и в отводняването на заблатена местност и превръщането й в парк. Там е сложена и каменна фигура на Аспарухов воин. Хиляди бедни са признателни на Димков, че им е осигурил препитание.

Заедно с братя Шкорпил Димков работи за разкриването на Римските терми. По онова време най-голямата руина се е смятала за Аспарухова кула. Той е сред създателите и първи почетен председател на Варненската филхармония.

На 21 юли 1934 г., когато встъпва в длъжност, 48-годишният полк. Димков произнася реч, в която казва: “Аз ще употребя всички мои способности, с които провидението ме е дарило, за да мога да представлявам славните традиции, завещани от миналото, и милите нам копнежи за бъдещето.”

Когато става командир, той възстановява фондовете “Ротно кандило”, “Културна програма” и библиотеката в поделението.

Още докато учи в Павловското военно училище в Русия, Димков е отговарял за прехраната на юнкерите. И във Варна той остава верен на идеята си, че е много важно каква храна получават военнослужещите и лично следи за това.

Последовател на философията на Лев Толстой, личен познат и лечител на Петър Дънов, вегетарианец и духовен човек, Димков е участник в 3 войни. Бие се по фронтовете в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. През 1916 г. е тежко ранен край Черна вода. Възстановява се след половин година и се връща в армията.

Лечител, който не взема пари, той доразвива методите на ирисовата диагностика и народните способи за лечение с билки и природни средства.

Петър Димков доживява до 95-годишна възраст. Издъхва в съня си на 4 октомври 1981 г.

Признателни варненци са написали марш за Димков, който все още не е изпълняван. Духовата музика на Военноморските сили го разучава, за да го изсвири на 19 декември по случай 125-годишнината от рождението на големия българин.

ИСКРА СОТИРОВА

Емилия Петкова, директор на парк-музей “Владислав Варненчик”: Той направи европейски музей

“Петър Димков беше човек, който се раздава изцяло на делото, което му предстои - било то като офицер в българската армия, гражданин или лечител.

Зная, че всяка сутрин, когато е ставал, си правел самовнушение. Повтарял си думите: “Аз обичам хората. Всички хора са ми братя. Аз принадлежа на хората и ще отдам всичките си сили днес за здравето, благото и добруването на моите братя.”

Създаването на мавзолей край Варна е била една от важните му мисии. Вълнувала го е идеята за обединението на народите в битката през 1444 г.

Бил е ентусиазиран да разкрие важните културни паметници, които да превърнат Варна в културен и туристически център.

Мястото на битката между двете тракийски могили става естествен център за поклонения. Християни са слагали кръстове там още през XV век. После в началото на ХХ в. създават парка с паметник.

Петър Димков успя да направи европейски музей - той е такъв и с тематиката си, и с огромния брой чужди туристи, които идват тук през лятото. (24часа)                                                                                                                                                                         image Виж галерия1 2 3 »

 




Гласувай:
6



1. germantiger - ...
24.11.2011 15:15
На фотографията отляво надясно са:

инж. Янко Мустаков родом от Добрич, завършил строително инженерство в Грац - Австрия (тогава Хабсбургска империя)

арх. Антон Франгя роден в Бесарабия, после учил в Лвов (тогава Лемберг пак в "Австро-Унгараската" империя и после в Грац - Австрия

полк. Петър Димков за който е постинга

Крум Смиленов и Никола Димитров
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853459
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031