Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2018 13:35 - Един от всеки осем домове има раков газ, причиняващ рак - и НЮЕРИТЕ има по-голяма вероятност да имат мълчаливия убиец
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 2942 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Един от всеки осем домове има раков газ, причиняващ рак - и НЮЕРИТЕ има по-голяма вероятност да имат мълчаливия убиец https://www.dailymail.co.uk/health/article-5180037/Cancer-causing-radon-gas-1-8-homes.html
  • Радонът е водещата причина за рак на белите дробове след цигарен дим и причинява 15 000 до 22 000 смъртни случая на рак на белия дроб всяка година в САЩ 
  • Невидимият газ може да се намери в един от 15 домове в цяла Съединени щати
  • Изследователи от университета в Калгари в Канада са провели 2300 домове в южна Алберта и са открили, че един от всеки осем има високи нива на радон
  • Радонът е радиоактивен, невидим и без мирис газ, който идва от естественото разпадане на радий в почвата и може да проникне в сграда от пукнатини  

От ААРОН ГУАНАРЗИ ЗА РАЗГОВОРА

ПУБЛИКУВАНО НА: 17:16 BST, 14 декември 2017 АКТУАЛИЗИРАНО: 20:20 BST, 14 декември 2017 г.

 

Още през 2013 г., през първата ми зима в моя наскоро реновиран дом в Калгари, прекарах 45 долара в комплект за тестване на радона.

Това беше логично движение. Аз съм асистент в университета в Кемгари, университет в Калгари, изследовател по рак и преди всичко радиационен биолог, специализиран в въздействието на лъчението върху ДНК.

Знам, че радонът е водещата причина за рак на белите дробове след пушенето на цигари и че причинява до 4 000 нови случая на рак на белия дроб годишно в Канада , повече от 300 от които в Алберта.

Учените изчисляват, че 15 000 до 22 000 смъртни случая на рак на белия дроб в Съединените щати всяка година са свързани с радон. 

 

Невидимият газ може да се намери в един от 15 домове в САЩ. 

През същата зима на 2013 г. оспорих няколко десетки мои колеги - изследователи на ракови заболявания и лекари - да тестват домовете си за радон газ. 

Докато моят дом изглеждаше безопасен, много от колегите ми не бяха толкова щастливи. Те научили, че домовете им съдържат нива на радон, далеч надвишаващи безопасната експозиция

ЗАБЕЛЕЖКА ЗА ВИДЕО 

image   1
     

 

През следващите години моята лаборатория извърши проучване, в което набира хора като "учен граждани", за да тества домовете си за радон. 

Изпробвахме повече от 2300 къщи в южна Алберта.

Резултатите, публикувани по-рано тази година, бяха зашеметяващи: един от осем домове надхвърли допустимото ниво на радон в Health Canada. 

Изненадващо, открихме също, че по-новите къщи имат най-големия проблем с радона.

Като общество имаме добре познат проблем с раковите заболявания, предизвикани от околната среда.

Тестването на Вашия дом за радон газ е ефективна стратегия за превенция и радонът е една от най-лесно изкоренените причини за рак на белите дробове.

Проблемът е, че повечето хора не знаят това.

Какво е радон газ?  

Радонът е радиоактивен, невидим и без мирис газ, който идва от естественото разпадане на радий в почвата. Тя може да проникне в сграда чрез фундаментални пукнатини и други отвори. 

Най-често се промъква през мазето на домове, училища и работни места. Тя може да засегне всяка канадска сграда, стара и нова, в почти всички населени географски райони.

Първата основна връзка между радонния газ и рака на белия дроб е направена през 70-те години на миналия век, след като канадските урански миньори в елитското езеро са открили необичайно високи нива на рак на белите дробове.

Сега е известно, че дългосрочното излагане на радон газ причинява тежки увреждания на нашата ДНК, което води до генетични мутации, които могат да накарат нашите клетки към рак. Радон е номер едно причина за рак на белите дробове при непушачи.

 

В Алберта има стотици пациенти, които никога не са пушили ден от живота си, а сега се занимават с рак на белите дробове. Това е сериозно опасение за общественото здраве. 

С универсалното тестване и смекчаване на последиците ракът на белите дробове е напълно предотвратим.

Консервативните оценки показват, че 17 милиона долара годишно в разходите за здравеопазване могат да бъдат спестени, като се избягват раконите, причинени от рак, само в Алберта. 

Това е допълнение към намаляването на човешкото страдание.

Да бъдеш пушач и да живееш в дом с радон газ, те излагаш на още по-висок риск, с шанс един-четири да развие рак на белите дробове. 

В този момент не е сигурно какъв процент от пушачите може да са избегнали рака, ако не са били изложени на радон.

Как да изхвърлите Радон от вашия дом 

Проучване на канадското общество за раково заболяване от 2014 г. установи, че 96% от канадците не са изследвали домовете си за радон газ. За съжаление, не можете да разберете дали вашият дом е засегнат, освен ако не го тествате.

Health Canada предлага насоки за това как да тествате домовете. Уебсайтът предлага да се използва дългосрочно изпитване за най-малко три пълни зимни месеца (90 дни или повече) между октомври и април. 

Това е времето на годината, когато ние, особено канадците, прекарваме най-много време на закрито. То е и когато радона в нашите домове, училища и работни места ще достигне своя връх.

Днес дългосрочен комплект за тестване на радона за алфа трасе за около $ 60 (включително разходите за устройството, пощенски и лабораторни такси).

Лабораторната кампания за тестване на радан в нашата лаборатория, която сега се нарича "Evict Radon", се разширява в цяла Алберта. Целта е да се разбере кои конкретни метрични показатели всъщност отговарят на по-високо ниво на четене на радон - за да можем да развием иновативни решения.

Само един-единствен месец, повече от 6000 Albertans са се регистрирали, и изследването остава отворен до края на януари 2018 г. изгони радон е невероятен успех, и прави Albertans лидери в радон осведоменост за Канада.

Здраве Канада също предлага информация за рехабилитацията на дома и коригира разходите за възстановяване от $ 1,500 до $ 3,000, въпреки че това може да е по-малко в зависимост от това как радонът влиза в дома.

В някои случаи, където жилището има нива на радон само малко над границата от 200 Bq / m3, могат да се предприемат много евтини до свободни стъпки, за да се намалят нивата в по-безопасен диапазон.

При смекчаването на проблема е важно да изберете професионалист, който да е информиран - човек с канадска сертификация за национална рандонова програма (C-NRPP) - тъй като е необходим значителен опит в областта на строителството, за да се намали ефективно радона.

Докато моят дом беше тестван под максималната допустима от Канада граница за радон газ, къщата на сестра ми не беше толкова щастлива. 

За щастие тя бързо успя да смекчи дома си много ефективно, използвайки процес, наречен подтискане на под-плоча - по същество предотвратяване на навлизането на радон в имота на първо място, което го направи безопасно за нея и нейното младо семейство.

Децата са най-изложени на риск 

В Канада от известно време има известно разбиране за проблема с радон. Науката напредна сега до момента, в който знаем, че това е сериозен проблем за общественото здраве и е много предотвратим.

Въз основа на тази наука и мотивацията на законотворците да запазят здравето, първият закон за осведомеността и тестването на Албертанан Радон (Бил 209) премина в трето четене в законодателната власт и сега очаква само уважение от страна на краля.

Когато влезе в сила през следващата година, този акт ще направи задължително детските заведения да гарантират, че нашите деца не са изложени на въздействието на радон. 

Това е критично, тъй като децата ни остават най-застрашени от излагането на радон през живота си.

Наистина, осведомеността на радон се развива по-бързо и по-бързо всяка година. Предполагам, че ще достигнем точка през следващите пет до 10 години, когато хората просто ще обмислят нормалното тестване на радон - при подготовката на къща за продажба или след основен ремонт на дома.

Надявам се, че от поколение досега канадците вече не ходят в клиники за рак, за да им кажат, че имат рак на белия дроб (с цялата болка, болка и тревога, които предизвикват) от източник, напълно предотвратим, и такъв, изгони от нашия живот.

Нека всички да работят заедно, за да изгонят Радон.

Тази статия първоначално е публикувана в "Разговорът" 

  Radon Free: Канадска услуга за тестване на вредни нива на радон       Зареден: 0% Напредък: 0% 00:00 предишен играя пропускане ням   Текущо време0:00 / Продължителност0:00 Цял екран          



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743615
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031