Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2011 11:05 - Днес наблюдаваме девалвацията на капитализма
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1696 Коментари: 0 Гласове:
6



 Комунизмът фалира преди 22 години като икономическа идеология и като обществена система. Това, което днес наблюдаваме е девалвацията на капитализма в този му вид. И ако за социалистическите страни бе лесно да се откажат от "лошия" комунизъм и да преминат към "прекрасния" капитализъм, то днес развитите държави са изправени пред много по-сложна дилема", коментира Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

"Парадоксално е, че най-развитите и богати страни - САЩ, Еврозоната и Япония, са най-задлъжнелите в света и е въпрос на време, коя от тях ще изпита затруднения да погасява своите задължения. Вероятно няма да се разминем без огромно количество отписан и преструктуриран държавен дълг, така че колкото по-рано започне да се обмисля този процес, толкова по-вероятно е да успее да бъде контролиран", смята експертът.

Според него са нужни реформи и нов обществен договор, но за тази цел трябват модерни и смели лидери, а такива в Европа почти липсват. Социалната политика, водена през последните години от страните от Еврозоната на принципа да се задоволяват нуждите на всички прослойки на обществото за сметка на задлъжнялостта на страната, трябва да бъде прекратена. Трябва да се родят нови механизми и тези системи да бъдат ефективни и едновременно с това справедливи, смята Маджиров.

"Еврозоната бе управлявана през последните десет години от предимно десни партии членки на Европейската народна партия. Именно те допуснаха, обратно на идеологията им за по-малка роля на държавата в икономиката, дългът на Еврозоната да нарасне от 4.7 трлн. евро до близо 7.8 трлн. евро", обърна внимание експертът. "Таванът на дълга на смятаната за най-либерална страна САЩ достигна стряскащите нива от 16 трлн. долара. Необходимостта от промяна на системата и там е изключително наложителна. Дали ще се появи новият Рузвелт, който да изведе света от сегашната криза е въпрос на време да разберем. От тази гледна точка, това, какво ще се случи днес на родната борса, ще е просто функция на случващото се на волатилните развити пазари".

Ал. Маджиров

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1857865
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930