Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2011 11:25 - Денят, в който цената на тока падна под нула
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1313 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Бурният вятър в Германия на 24 юли накара 21 600-те вятърни турбини в страната да генерират толкова много енергия, че компании като E.ON и RWE бяха принудени да плащат на потребителите, за да я изтеглят от мрежата. Според анализ на "Блумбърг" този случай не само не е аномалия, но е 31-вият подобен за тази година, в който енергийните компании временно са били на загуба от свръхпроизводството на вятърни и соларни паркове.

Прогнозите в Европа са за утрояване на вятърните и слънчевите мощности до 2020 г. Това означава, че енергийните компании, инвестиращи в централи на газ и въглища, вече не могат да разчитат на стабилна възвращаемост. Присъединяването на все повече ВЕИ централи ще означава, че например газова ТЕЦ, построена от RWE или E.ON с инвестиция от 1 млрд. долара, ще трябва все по-често да работи под пълния си капацитет.

Тя може да е рентабилна само в дни като 31 януари тази година, когато облаците и безветрието вдигнаха цената на електроенергията над 162 евро за мегаватчас след края на работния ден, в периода на пиково потребление.

"Очаква ни бъдеще, при което в слънчев ден в Германия цените на тока ще бъдат отрицателни

прогнозира главният анализатор на "Блумбърг Ню енерджи файненс" в областта на соларната енергия Джени Чейс. И пазарът в много други страни върви по същия път."

Най-големите енергийни пазари в Европа дават преференции за енергията от ВЕИ, включително като принуждават някои компании да използват мощностите си, работещи на базата на изкопаеми горива, все по-малко. Това свива печалбите им и усложнява инвестиционните решения, които трябва да вземат предвид и целите за намаляване на емисиите, както и необходимостта от подмяна на остарели мощности и мрежи. Според анализ на "Ситигруп" този преход ще струва на енергийните компании над 900 милиарда евро до 2020 г.

ВЕИ целите на Северна Европа изискват присъединяването на около 200 гигавата от слънце и вятър до 2020 г. Това е почти една трета от всички сега инсталирани базови мощности. За сравнение, по данни на финландската консултантска компания Poyry функциониращите в момента в региона ВЕИ са общо около 70 гигавата. Това означава, че

още през 2014 г. брутните печалби от ТЕЦ на въглища в Германия може да паднат с до 41%

Брутният марж на печалбата при ТЕЦ на въглища след приспадането на разходите за гориво и въглеродни квоти може "да се срине" до 3.50 евро за мегаватчас, твърди същият доклад. За сравнение, в края на септмври тази стойност е била 6.15 евро.

Този срив ще означава, че на компаниите ще им трябва повече време за изплащане на новите съоръжения на газ и въглища, които предстои да изградят. А тези мощности са необходими, защото могат да работят денонощно и по този начин да осигурят стабилност на доставките след залез и при безветрие. Според прогнозата на банка "Сосиете Женерал"

до 2015 г. енергийното потребление в Европа ще нарасне едва с 5%

в сравнение с 2010 г. "Това означава, че колкото повече променливи мощности като ВЕИ използваме, толкова повече базови мощности ще бъдат изхвърлени от пазара", обяснява в интервю за "Блумбърг" директорът на RWE Npower Волкър Бекерс. Повечето от централите на компанията работят на газ или въглища, което значи, че подават енергия към мрежата денонощно.

От януари тази година до края на септември акциите на RWE са се понижили с 44%, а тези на EON - с 29%, като през август компанията обяви планове да съкрати 10% от служителите си.

"Прекалено силният вятър може да свали цените на тока, но има и моменти на пълно безветрие"

напомня директорът на Poyry Фил Хеър пред "Блумбърг". Анализи на климата през последните 10 години сочат, че вятърните паркове всяка година имат поне един период от 72 часа, в който произвеждат под 5% от капацитета си. Тогава е нужна балансираща мощност, но за да покрие тези 72 часа, компанията трябва да направи инвестиция, която ще се изплати едва след 10 години, обяснява Фил Хеър.

Прогнозите на енергийния регулатор в Германия сочат, че производството на енергия от ВЕИ в страната тази година може да се повиши до 200 тераватчаса в сравнение със 120 през 2010 г. В 7 ч. местно време на 29 септември соларните централи в страната са работели с мощност едва 23.8 мегавата срещу 11 570 мегавата в 13.30 ч. на същия ден.

Стабилната мощност от 1000 мегавата е достатъчна за около 2 милиона германски домакинства. Борсовите цени на електроенергията варират всеки час в зависимост от предлагането. В някои моменти те могат да имат отрицателни стойности, когато има пик на производството от ВЕИ и излишък от енергия на пазара. В такива моменти

производителите или мрежовите оператори плащат на потребителите да консумират електричеството им 

ако не могат да намалят производството или да го хеджират.
Мрежовите оператори в Германия, която е най-големият енергиен пазар в Европа, са длъжни да изкупуват ВЕИ енергията, която се предлага на пазара. Същото е и в други държави като Испания, Франция, а и в България.

"Законът в Германия дава приоритет на ВЕИ енергията, така че компаниите имат избора да изключат дадена мощност за няколко часа или да платят негативната цена на някой в страната или в чужбина, който да изконсумира енергията, обяснява за "Блумбърг" говорителят на EON Георг Оперман. Трейдърите на компанията могат да я защитят, като наблюдават метеорологичните модели." Според анализ на "Уникредит"

огромното количество ВЕИ мощности, които ще се присъединят към мрежата, ще понижат цените на електроенергията

като най-големите негативи ще бъдат при топлоцентралите, особено тези на въглища.

До 2020 г. Великобритания ще инсталира над 8000 вятърни турбини в морето и ще получава 15% от енергията си от ВЕИ. Миналата година Германия е инсталирала 7.4 гигавата соларни мощности – най-много от всички държави в света. С това общият им капацитет в страната е достигнал 17 200 мегавата. Испания си е поставила за цел до 2020 г. да получава 20.8% от общото си енергийно потребление от приливни, геотермални и водни централи плюс вятърни паркове в морето.

До 2060 г. фотоволтаичните и топлинните слънчеви централи ще могат да покрият по-голямата част от търсенето на електроенергия в света, а останалото ще се допълва почти изцяло от вятър, водна енергия и биомаса, обяви през август Международната агенция по енергетика. На фона на тези прогнози британският енергиен регулатор обмисля

схема за заплащане на производителите да не закриват изцяло мощностите на изкопаеми горива

а да поддържат част от тях като резервни. Схемата предвижда собствениците на такива централи да бъдат компенсирани за периодите, в които мощностите им не работят. Така наречените плащания за капацитет, които се обмислят и в Германия, вероятно ще дадат преференции на газовите централи пред тези на въглища, защото газовите могат да се включват и изключват за по-кратко време.


Преференциалните изкупни цени, предложената минимална цена на въглеродните квоти във Великобритания и други мерки за насърчаване на възобновяемата енергия ще променят "йерархията" на електроцентралите в Европа.

Енергията от ВЕИ ще се използва с предимство, а след нея тази от газовите централи, които произвеждат по-малко въглеродни емисии от тези на въглища. Това означава, от една страна, че при тях маржовете ще се свиват през следващите няколко години, но от друга, тези централи ще привличат все по-голям интерес като резервни мощности, се казва още в анализа.



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860086
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930