Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2011 17:41 - Българската пенсионна система
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1818 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 16.06.2011 17:43


 Пенчо учи висше образование до 26-годишна възраст, но понеже е 3 категория труд (работи с мозъкът си), му искат 40 години стаж, за да се пенсионира. През периодът на животът си Пенчо стои общо 4-5 години безработен, през останалото време плаща осигуровки като поп и накраят (доживявайки средната продължителност на животът за мъжете в България) се смрясква ПРЕДИ да се пенсионира, пуква като куче на работното си място или като търсещ отчаяно подходяща за старичок работа, за да събере последните 1-2 годинки стаж.

 

Другарят му от детинство и съсед по панелка Генчо го мързи още от училище, минава някак с тройки, завършва средно някак и става ушев. Работи двадесетина години (т.е. дреме в патрулката, обикаля по кафетата и люпи семки по ъглите и по пейките), на 45 се пенсионира, взема 20 заплати накуп, получава си пенсията (от вноските на Пенчо), става някъде охрана, защото още косата му едва се е прошарила, получава и заплата към пенсията - и се подиграва на ученият Пенчо.

 

Гойко (незаконно живущ в катунът срещу Пенчо и Генчо) пък въобще не учи, на 25-годишна възраст не може да се подпише, а езиковото му ниво във владеенето на Български е като на китаец, дошъл в България преди половин година... за сметка на това е направил вече 5-6 малки на Айшето, работи безработен, с оправданието, че е неграмотен и никъде не го искат, получава пожизнена издръжка - ПАК от вноските на ученият будала Пенчо. Ако искате - кажете, че се е пенсионирал на 18 - няма да сбъркате. Освен това Гойко краде на поразия и понеже е от вечно пищящото от "дискриминация" малцинство, Генчо дори и да го види как гепи, се прави на ударен.

 

 

Какво се получава в един момент?

 

- Пенчо се трепе цял живот и виждайки накъде отиват нещата, съветва умните си деца да емигрират в по-нормална страна, а той, както казахме, пуква преди да види отплата за парите, които е наливал цял живот в т.нар. "осигурителна система".

 

- Генчо все пак посъбира парици във втората половина на животът си (заплата+пенсия все са нещо) и се оттегля на село, оставяйки панелката на своите деца, за да гледа прасета... където имотът му, а може би и животът му падат в жертва на същите тия, които като ушев е гледал отстрани как безчинстват, защото така са му наредили.

 

- Гойко живее като пич, цял живот не плаща нищо, работи само когато бере "жилезу", продава цИгари "котрабан" и фабрикува нови и нови чаавета, за да лапа повече от детски. Сметки, данъци - това са непознати думи за него, като изпие помощите - тръгва да краде. Пуква преди другите двама герои, но чааветата му вече са достатъчно порастнали, за да намерят Генчо на село, и да го утрупят с лопата, за да му вземат прасето... а наследниците на Генчо, за да си спестят грижите, ги минават в графата "неизвестен извършител".

 от Императора



Гласувай:
4


Вълнообразно


1. pagan - Съветвам автора да преведе горния постинг
16.06.2011 19:10
(ако може и на китайски), и да го прати на световните агенции! Заслужава "Пулицър"! БЕЗ МАЙТАП! БРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Всички "политолози", "социолози" и всякакви други "лози" и зози да си изядат дипломите!!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858813
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930