Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2011 16:01 - Запознайте се със системата, която ще сложи края на щатския долар
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1168 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Блогърите: Джери Робинсън – Запознайте се със системата, която ще сложи края на щатския долар  В последните си няколко статии говорих за реалността по отношение на пиковите стойности при петрола. Това, обаче, е само един от факторите за назряващата енергийна криза в САЩ. Друг важен компонент, който е от съществено значение и трябва да бъде разбран е нещо известно каторазпадане на петродоларовата система.

В началото на 70-те години, когато се срина системата на златния стандарт, САЩ вече започваше да „се простира извън чергата си“. И въпреки, че бе изправена пред безработица и инфлация, страната показа твърде малко знаци на фискална дисциплина, която можеше да предотврати по-нататъшни усложнения. Но точно като днес, справянето с корена на проблемите не бе нещо, което бе приоритет за Вашингтон. Вместо това, приоритет за тези, които управляваха САЩ бе как да запазят глобалната доминантна позиция на страната. За да гарантира трайна хегемонична власт и да запази търсенето на долара, Вашингтон се нуждаеше от план. Този план дойде под формата на петродоларовата система.

Но какво точно представлява тя? Първо, да започнем с дефиницията на „петродолар“

Петродолар е щатски долар, който производителите на нефт получават в замяна на това, че продават петрола си. Наистина е доста просто – пари, в нашия случай долари, в замяна на петрол.

Въпреки очевидната простота на споразумението „петрол за долари“, системата всъщност е доста комплексна и с доста движещи се части. Именно комплексността й е нещото, което пречи за разбирането й от широката публика. Нека да изложа много елементарно обяснение за историята и механизмите на петродоларовата система. След като веднъж разберете договорката „петрол за долари“, смятам, че ще сте доста по-наясно с това, което мотивира външната политика на САЩ.

Петродоларовата система се появява в началото на 70-те години, след Бретън Ууд. В серия от тайни срещи, САЩ – представляван от тогавашния държавен секретар Хенри Кисинджър, и саудитското кралско семейство сключват могъщо споразумение. По силата на споразумението, САЩ ще гарантира военна защита на саудитските петролни полета. Какво получава в замяна? Съгласието на Саудитска Арабия всички продажби, които страната реализира да са в долари, както и да инвестира излишъците от петролната си търговия в щатски държавни ценни книжа. Тази система по-късно е окачествена като „петродоларово рециклиране“ от Хенри Кисинджър. Саудитците се съгласяват и се ражда петродоларовата система.

До 1975 година всички петролни производители от ОПЕК са се съгласили да продават петрола си в долари и да инвестират значителна част от излишъците си в щатски държавни ценни книжа. Днес САЩ запазва значимо военно присъствие в голяма част от Персийския залив – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия, Ирак, ОАЕ, Египет, Израел, Йордания, Йемен.

В наши дни реално всички транзакции при петрола са в долари. Това означава, че ако искате да купите барел петрол където и да е по света, трябва да го платите в долари. Ако нямате долари, трябва да си ги набавите. Единият начин е просто да обмените. Другият е да продавате вашата продукция в долари, за да си набавите щатската валута.

Например, ако сте в Япония, първо трябва да обмените йените си в долари и да си купите петрол. Мексико трябва да обмени песо и т.н. Това частично обяснява някои от причините за експортната ориентираност на източноазиатските икономики. Япония, например, има много малко ресурси, в т.ч. петрол. Тя трябва да вняса огромни количества петрол и за тази цел са й не обходими долари. Така че страната произвежда автомобили, които се продават в САЩ и незабавно получава плащания в долари.

Петродоларовата система се оказва от страхотна полза за щатската икономика. Най-просто казано, САЩ получава двоен заем от всяка петролна сделка, която се случва по света. Първо, потребителите на петрол трябва да си набавят долари. Второ, свръхпечалбите на производителите се влагат в щатски ценни книжа. Това споразумение създава две значими ползи за САЩ. Увеличено глобалното търсене за валутата и за държавните й ценни книжа.

Освен това, предвид факта, че петролът е деноминиран в долари, САЩ може да си напечати от валутата, когато се нуждае от петрол и след това да накара производителите на петрол да купят дълга, който е създаден с напечатването на парите. Коя друга нация, извън САЩ, може да си позволи подобно нещо?

Очевидно петродоларовата система е брилянтен политически и икономически ход от щатските стратези. Вашингтон, бидейки наясно с това, че кривата на търсенето на петрола ще нараства драматично с времето, позиционира долара като основно средство за размяна при всички петролни транзакции. С този единствен ход САЩ създаде световно търсене както за валутата си, така и за държавния си дълг – за сметка на страните-производители.

Днес, светът консумира повече от 86 милиона барела петрол дневно. И с всеки продаден барел, се създава допълнително търсене на щатски долари. Какъв ефект мислите има това постоянно търсене на долари върху щатската икономика?

Дали мога да обясня колапса на щатската икономика с един сочен хамбургер?

За да обясня силата на петродоларовата система често използвам аналогията с хамбургера.

Да предположим, че имате щанд за хамбургери във вашия град. Ако имахте избор, дали бихте искали продажбите ви да се ограничат само до хората от вашия град? Или бихте искали цялата държава да знае за тези прекрасни хамбургери?

Ами ако вашият малък бизнес можеше да бъде рекламиран при Опра и веднага да имате потребителска база в цялата страна, която да е готова да се бие за вашите хамбургери? А ако имахте шанс, не искате ли вместо национална база да имате международна? Мисля, че схващате картинката.

Колкото по-голямо търсене имате за една стока или услуга, толкова по-добре за вас.

Но, по-важно – повишеното търсене ви позволява да наемете нови хора, да разширите бизнеса си и т.н.

Приятели, същото с пълна степен важи за валутите, като долара. Ако една страна може да създаде търсене на валутата си извън границите си, то тогава тя има разрешително за създаването на  още от тази валута. Когато има повече от нея, в самата нация стандартът на живот се покачва.

Да го кажем по друг начин, петродоларовата система позволява на Федералния резерв да предлага обилно долари. Това означава, че те трябва да се печатят редовно и по-много за да бъде задоволено глобалното търсене на долари.

Повечето пари в циркулация водят до нарастване на паричната база. А това означава по-висок стандарт на живот – при едно условие – че търсенето на валутата и дълга на САЩ остава все така силно.

Тази последна точка е много важна. Защото ако петродоларовата система в някакъв момент се срине, САЩ ще бъде затрупан от огромно количество допълнителни долари, за които вече няма търсене.

Тези долари тогава по естествен път ще се върнат в Америка, което ще доведе до масивна инфлация.

Едно от предупрежденията, което от години отправям е, че въпреки че петродоларовата система е брилянтна и примамлива, в крайна сметка ще се провали. И когато това стане, това ще доведе до абсолютното разрушение на щатския долар като резервна валута.

И така, какво се случва с петродоларовата система в момента? Застрашена ли е ?

От 1980 САЩ се превърна от най-голямата нация-кредитор в света в най-големия длъжник. Но, благодарение на масивното търсене на долари и щатски дълг, САЩ продължава да си позволява гуляи, преследване на имперски цели и рекордни дефицити. САЩ е живото доказателство, че да имаш най-важната световна валута е екивалент на най-високия жизнен стандарт сред всички нации.

В един момент от историята най-значимият износ на САЩ бяха индустриалните стоки. Днес, обаче, най-важният износ на САЩ е доларът. А производството му не ни струва практически нищо.

Вместо да разглеждат долара като нищо неструваща хартийка (както е редно) потребителите и производителите на петрол зад граница бяха убеждавани в силата на долара, за да реализират транзакциите с него. Това търсене, обаче, не е истинско, то е изкуствено. Ако бъде оставено на разположението на свободния пазар, то ще предизвика намирането на незабавна алтернатива. Моята прогноза е, че през идните няколко години ще стане очевидно, че цялата петродоларова система е напълно неустойчива.

Доктор Бюлен Гюкай от университета Кийл коментира това така: „Тази система на щатския долар, действащ като глобална резервна валута при търговията с петрола поддържа търсенето на долари на изкуствено високи нива. Това позволява на САЩ да продължи да печати долари при цена реално близка до нулата и да финансира все по-големите си военни разходи и потребителски разходи за вносни продукти. Няма теоретичен лимит за количеството долари, които могат да бъдат отпечатани по този начин. Докато САЩ не срещне сериозен опонент, и докато останалите страни вярват в долара, тази система ще функционира“http://www.spekulanti.com/2011/05/13/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%8A%D0%BD-%E2%80%93-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82/




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. pagan - Това е точно така, обаче!
13.05.2011 17:53
Именно петродоларът срина СССР и комунизма. Защото икономиката на СССР зависеше главно от износа на петрол. А харчеха най- много за въоръжаване. и когато останаха без пари за ядене, продадоха срещу долари и държавния резерв от злато и редки стратегически метали на безценица. Т.е победиха Щатите! Сигурно, ако руснаците бяха победили, сега най- мощната икономика щеше да бъде руската,но именно робуването на комунистическата идея и пренебрежителното им отношение към отделния човек, който нямаше стимул да работи (и мисли на едро)както в Щатите, доведоха нещата до там! Ето как, практическото мислене победи идеологическото (за "светлото бъдеще")! Защото идеологията на празен стомах не работи, да не говорим, че върши работа само на диктаторите! Същото ще се получи и с исляма, освен това, въпреки, че е по- късен от християнството е по- назадничав (няма прошка- има отмъщение) т.е. е по- неприемлив за мислещите хора
даже като идеология.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860685
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930