Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2011 12:29 - Десетте най-големи компании в света след Glencore, за които не сте чували
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1604 Коментари: 0 Гласове:
1



 Преди време ви представихме статия, по материали на агенция Ройтерс, за Glencore, швейцарският мастодонт в търговията с метали, горива и зърно, който готви IPO, озаглавена „Най-голямата компания за която не сте чували“. Днес публикуваме статия на британския вестник Guardian, озаглавена „Десетте най-големи компании в света след Glencore, за които не сте чували“

 

Saudi Aramco, Саудитска Арабия

Една четвърт от конвенционалните световни петролни резерви се контролират от саудитската държавна петролна компания, която е считана за най-голямата компания в света. Корените на Saudi Aramco могат да бъдат проследени до 1933, когато е основана като California Arabian Standard Oil Company. В момента компанията има 55 066 служители, но наскоро стана обект на скандал, след като изтекла в WikiLeaks грама показа, че щатски дипломати в Рияд смятат, че тя преувеличава размера на резервите на страната. Директор на компанията е бившият президент на Shell сър Марк Мууди – Стюърт.

Cargill, САЩ

Основана от сина на шотландски морски капитан по време на гражданската война в САЩ, Cargill израсна до разпростряла се агроимперия, простираща се от търговията със зърно и зърнени продукти, до месо, яйца и подправки. Продажбите на базираната в Минесота компания за деветмесечието, приключило с 28 февруари надминаха 84 милиарда долара, но компанията продължава да се държи на 88% от наследниците на основателя У.У.Каргил, седем от които са посочени от списание Forbes в списъка с милиардерите. Cargill бе еднаот първите компании подкрепили ГМО храните, които са доста непопулярни в Британия и Европа, пише Guardian. Един от директорите на компанията определи Великобритания като „нацията, която вярва по-малко на науката от всяка друга“

 

ISS, Дания

Най-малко известната в този списък от анонимни компании, базираната в Копенхаген ISS готви ястията във всички авиобази на британските ВВС, чисти всички клонове на Royal Bank of Scotland и осигурява персонал за много хотели, както и сигурността в много болници. Компанията е петият по големина работодател в света, като осигурява заетост на 520 000 души. Тя се притежава от Goldman Sachs и швейцарската инвестиционна компания EQT и планираше да излезе на борсата в Дания миналия месец, но в последния момент забави IPO-то. Наскоро изпълнителният й директор Джеф Гравенхорст коментира:

„От гледна точка на това колко малко позната е нашата марка, ние със сигурност сме най-добре пазената тайна“

Ineos, Великобритания/Швейцария

Мултинационалната химическа компания Ineos бе най-голямата британска частна компания, преди да смени седалището си и да се премести в малкото швейцарско градче Роле, за да избегне плащането на големи данъци. С годишни приходи от продажби от 28,4 милиарда долара, фирмата остава най-известна с притежанието си на рафинерията Грейнджмаут (китайската PetroChina купи 50% от нея миналата година). Ineos се управлява от Джим Радклийф, милионер от Манчестър, който няма съжаления за напускането на Острова – той бе бесен, че правителството не му предостави данъчни облекчения по време на кризата.

Bridgewater Associates, САЩ

Най-големият световен хедж фонд, Bridgewater Associates управлява инвестиции за 90 милиарда долара, еквивалент на БВП на Мароко. Базиран в Кънектикът, САЩ, фондът е фокусиран върху валутните спекулации, търгува с ДЦК и други дългови книжа и има забележителната доходност от 18% годишно през последното десетилетие. Управлява се от Рей Далио, фен на трансцеденталната медитация, чийто ежедневни „наблюдения“ се следят внимателно от Уолстрийт и който забрани клюките в офиса, като въведе правилото „три страйка и сте вън“ за всеки който хване.

Permira, Великобритания

Базираната в Лондон инвестиционна компания Permira се отдели от инвестиционната банка Schroders през 80-те години, като притежава познати на всяко семейство марки, като облеклата Hugo Boss и храните Birds Eye, AA, Saga и търговската верига New Look. Компанията има капитал от 20 милиарда евро и е най-големият инвестиционен фонд фокусиран върху Европа. Подобно на много подобни фирми компанията успява да остане извън радарите, но има 12 офиса по цял свят и от десетилетие се води от Деймън Бъфини.

Noble Group, Хонконг

Азиатската версия на Glencore тази базирана в Хонконг империя купува, продава и товари всичко – от турски памук до колумбийско кафе и австралийски въглища. Тя има 11 000 души персонал и е основана от родения в Брайтън Ричард Елмън, бивш търговец на скрап, който кръщава компанията по името на измислена компания от романа на Джеймс Клавел Тай-пан. Noble Group е листвана в Сингапур и отчита приходи от 56 милиарда долара за изминалата година. Елмън, чието състояние се оценява от Forbes на 1,5 милиарда паунда коментира пред списанието бизнес принципа си: „Не забравяйте откъде сте тръгнали…не забравяйте, че сте смъртен“

 

Koch Industries, САЩ

С интереси от изкуствените торове до химикалите, от тоалетните ролки до развъдници, втората по големина щатска частна компания се оглавява от ултра консервативните братя.милардери Дейвид и Чарлз Кох, които в момента са сред големите благодетели на Чаеното движение. Базираният в Канзас конгломерат оперира и едни от най-ключовите тръбопроводи през Северна Америка, произвежда прословутата тъкан Lycra и няколко много популярни марки, като тоалетната хартия Lotus. Компанията има 70 000 служители и направи придобивания за 32 милиарда долара от 2003 година насам.

Sinopec, Китай

Най-голямата компания в най-голямата световна икономика, Sinopec е описана на уебсайта си като „супер голяма петролна група“, която се притежава от държавата. Тя има бензиностанции и рафинерии из цял Китай, плюс мащабни добивни операции. Сред международните й съвместни проекти са операции на извличащия петрол от канадски петролни пясъци Syncrude. Компанията е №7 в списъка на списание Fortune за най-големи световни компании с приходи от 187 милиарда долара.

Renaissance Group, Russia

Управлявана от новозеландец, базиран в Москва, Renaissance Group кротко стана една от световните банки-лидери по отношение на развиващите се пазари. Тя включва подразделение за потребителско финансиране и инвестиционна банка, Renaissance Capital, чийто операции се простират от централна Азия, източна Европа, до далеч в Африка. Основател и основна фигура е Стивън Дженингс, бивш икономист от новозеландската централна банка, който не изпуска мач на националния ръгби тим на страната „Изцяло черните“ и е популярен като „Киви олигархът“.http://www.spekulanti.com/2011/04/18/%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BB/#more-44743




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860330
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930