Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2011 14:22 - За плоския данък,триците и маймуните
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1332 Коментари: 0 Гласове:
1



 Статия на New York Times

General Electric, най-голямата щатска корпорация, имаше добра година през 2010. Компанията отчете печалба от 14,2 милиарда долара от световните си операции, като съобщи, че общо 5,1 милиарда идват от операциите й в САЩ.

Данъчните й задължения към щатската администрация? Нула. Всъщност, компанията отчете данъчни облекчения от 3,2 милиарда долара.

Това може да е трудно за разбиране за милиони щатски собственици на компании и домакинства, които в момента подготвят данъчните си декларации, но ниските данъци не са нещо ново за G.E. Компанията намалява дела на данъците, които дължи на IRS (щатската данъчна администрация) от години, което означава по-ниски данъчни ставки за конгломерата от тези за повечето мултинационални корпорации.

Изключителният й успех е базиран на агресивна стратегия, която смесва усилен лобизъм за данъчни облекчения и иновативно счетоводство, което й позволява да концентира печалбите си зад граница. Гигантският данъчен отдел на компанията, воден от бившия служител на министерството на финансите Джон Самюълс, често е наричан „най-добрата адвокатска кантора на света“. Всъщност, слогана на компанията „Изобретателност в работата“, вероятно е най-подходящ именно за този отдел. Тимът на Самюълс включва бивши кадри не само на финансовото министерство, но също и на IRS и на реално всеки от комитетите на Конгреса, отговарящи за данъчното законодателство.

Въпреки че General Electric е една от най-успешните компании по отношение на намаляването на данъчното бреме, и други компании стават все по-добри в това. Въпреки че най-високият праг на корпоративния данък в САЩ е 35%, един от най-високите в света, компаниите все по-често прибягват до данъчни убежища, данъчни кредити и субсидии за да плащат по-малко.

В регулаторния си доклад, само седмица преди катастрофата в Япония да изкара под прожекторите бизнеса с ядрените реактори на компанията, GE отчете, че данъчното бреме на компанията се равнява на 7,4% от американската й печалба, което е една трета от средното за останалите щатски мултинационални компании. Дори и тези цифри са завишени, тъй като те включват данъци, които ще бъдат платени само ако компанията „внесе“ печалбите си зад граница в САЩ. При положение, че те все още са зад граница, GE реално задържа още пари.

Подобни стратегии, както и промените в законодателството, доведоха до това корпоративният дял от данъчните приходи на страната да падне от 30% в средата на 50-те години, до едва 6,6% през 2009.

И въпреки всичко това, много компании твърдят, че тези нива са много високи и им пречат да са конкурентни на чуждите компании. Дори при положение, че правителството е изправено срещу огромен бюджетен дефицит, приказките във Вашингтон са за понижение на ставките.

Президентът Обама коментира, че обмисля ремонт на корпоративната данъчна система, в насока на понижаване на ставката, слагането на край на данъчните субсидии и вратички в закона и генериране на същото количество приходи. Той определи изпълнителния директор на G.E Джеф Имелт, като неговата връзка с бизнес общността и като председател на Президентския съвет по работните места и конкурентноспособността.

„Той разбира какво е нужно за Америка за да е конкурентна на световната сцена“ – коментира Обама за Имелт, по време на определянето му на поста през януари, след като направи обиколка на една от фабриките на G.E в щата Ню Йорк, която прави турбини и генератори, които се продават по цял свят.

Преглед на докладите за дейността накомпанията и на архивите на Конгреса показват, че едно от най-набиващите се на очи предимства на компанията е да лобира, печели и да се възползва от данъчни облекчения.

През последните 10 години GE са похарчили десетки милиони за лобиране за промени в данъчните закони, за по-щедри графици за обезценка при самолетните двигатели, за „кредити за зелена енергия“ за вятърните турбини. Но най-щедрата от тези мерки позволява на GE да оперира огромен лизингов и кредитен бизнес зад граница при печалби, които практически се облагат при условията на изключително ниски лихви в съответните страни и никакво облагане в САЩ, стига парите да остават зад граница.

Мениджъри на компанията коментират, че тези мерки са необходими за G.E за да е конкурентна на световната сцена и те действат като „отговорни граждани“.

„G.E е ангажирана към това да подхожда с почтеност при изпълнение на данъчните си задължения“ – казва Ан Айсел, говорителка на компанията – „Ние изпълняваме данъчните закони и плащаме всички законово дължими данъци. В същото време ние имаме ангажимент към нашите акционери да сведем до минимум разходите ни“

Разнообразието от данъчни облекчения, които G.E си извоюва във Вашингтон донесе значителен краткосрочен ефект върху състоянието на акционерите и мениджърите й. Въпреки че финансовата криза доведе до значителна загуба за компанията през 2009, регулаторните доклади показват, че за последните 5 години компанията е натрупала печалби от 26 милиарда в САЩ, като е получила нетни данъчни облекчения от 4,1 милиарда долара.

Но, според критиците, използването на толкова много данъчни убежща не само позволява на G.E да избегне плащането на данъци по печелившите й задгранични операции, но й помага и да натрупа данъчни кредити и отписвания на активи, които могат да се използват за намаляване на данъците с милиарди от производството й в страната.

Те коментират, че това трайно заобикаляне на данъчните закони от мултинационални компании, като G.E, уврежда не само данъчните приходи на хазната, но вреди и на икономиката, като обезкуражава инвестициите и създаването на работни места в САЩ.

„При една рационална система, данъчният отдел на една корпорация съществува за да гарантира, че тя спазва данъчните закони на страната“ – коментира Лен Бърман, бивш служител на финансовото министерство, който сега работи като учен в Центъра за данъчна политика – „Но при нашата система, има корпорации, които разглеждат данъчните си отдели като центрове за печалба и ефектите от публичната политика могат да са негативни“

Данъчните убежища са толкова важни за компанията, че когато Конгреса заплаши да остави едно от облекченията да изтече през 2008 година, компанията отвърна с пълната си мощ.

Служители на G.E работиха в сътрудничество с десетки финансови компании, пращайки писма до Конгреса и наеха ято от външни лобисти.

Шефът на данъчния тим – господин Самюълс, се срещна с конгресмена Чарлз Рейнджъл, който тогава оглавяваше данъчния комитет, който трябваше да реши съдбата на облекчението. Докато седял с членовете на комитета пред офиса на господин Рейнджъл, господин Самюълс паднал на колене, имитирайки просене за това данъчното облекчение да бъде продължено – малко шоу, изразено с красноречив жест.

Във въпросният ден господин Рейнджъл променил мнението си за съдбата на облекчението, коментират демократи от комитета.

Месец по-късно господин Рейнджъл и господин Имелт стояха заедно в Сейнт Никълас Парк в Харлем, а GE съобщиха, че фондацията им е дарила 30 милиона за училищата в Ню Йорк, в това число 11 милиона долара с които се облагодетелстват училищата от района на господин Рейнджъл. Джоел Клайн, ректорът на училищата и кметът Майкъл Блумбърг, които присъстваха на церемонията, коментираха, че това е най-щедрото дарение в историята за училищата в Ню Йорк.

От G.E коментираха, че дарението е направено единствено в името на проекта.

„Фондацията прави всичко възможно да гарантира, че предоставените помощи не се влияят от отношенията на компанията с правителството или с лобистки приоритети“ – коментира госпожица Айсел.

Господин Рейнджъл, който бе порицан миналата година за приемането на дарения от корпорации и директори, коментира този месец, че даренията не са свързани с негови действия.

General Electric е познато за всяко домакинство име в Америка от поколения, като крушките, вентилаторите, хладилниците и другите домакински уреди на компанията се ползват във всеки американски дом. Но в наши дни подразделението за бяла техника има дял от едва 6% от приходите на компанията, докато кредитният бизнес има 30%. Индустриалното и медицинското оборудване, сред които продукти като турбини за електроцентрали и двигатели за самолети имат дял от 50% от приходите на компанията. Индустриалното подразделение включва всичко – от ветрогенератори до техника за атомни електроцентрали, като в проблемния АЕЦ Фукушима в Япония, строен през 70-те години.

Тъй като кредитното подразделене на конгломерата, GE Capital, носеше повече от половината от печалбата през последните години, много анализатори разглеждаха G.E не като производствена компания, а като нерегулирана банка, която произвежда съдомиялни.

С развитието си, компанията използваше, а в някои случаи и бе пионер по отношение на агресивните стратегии за понижаване на данъчните задължения. В средата на 80-те години президентът Рейгън направи основен ремонт на данъчната система, след като научи, че G.E, компания за която той самият е работил като млад, като търговски представител, е сред дузината корпорации, които използват счетоводен инженеринг за да избягват плащането на данъци.

„Не съм знаел, че нещата са излезли толкова здраво от релсите“ – коментира Рейгън пред финансовия си министър Доналд Ригън, според мемоарите на Ригън от 1988. Президентът подкрепя промяна, която да затвори тези „вратички“ и които водят до това G.E да плаща ефективна ставка от 32,5%.

Махалото се връща в обратна посока в края на 90-те години. G.E и други компании от сектора на финансовите услуги си спечелват промяна в данъчното законодателство, която позволява на мултинационалните компании да избегнат част от данъците си по отношение на банковите и застрахователните си печалби. Промяната означава, че ако G.E финансира продажбата на самолетен двигател в Ирландия, например, компанията вече не дължи данък върху лихвата, която ще получи по заема, стига печалбата да остане зад граница.

Известно като активно финансиране, това данъчно облекчение се оказва от сериозна полза за инвестиционните банки, компаниите за автомобилно и земеделско оборудване и кредитори от типа на GE Capital. Това данъчно облекчение позволява на G.E да избегне плащането на данъци по отношение на приходите от кредитиране зад граница и позволява на компанията да натрупа данъчни кредити, отписвания и обезценки. След това тези облекчения се използват за да се неутрализира ефекта на данъците върху печалбата от щатското й производство.

С разрастването на компанията зад границата, пропорцията на печалбите й натрупани в страни с ниско данъчно облагане нарастваха с доста бърз темп. От 1996 до 1998, печалбите и приходите й в САЩ бяха в пълен синхрон – по 73%. За последните три години, обаче, 46% от приходите й идваха от САЩ, но едва 18% от печалбата.

Мартин А.Съливан, данъчен икономист от Tax Analysts, коментира, че осигуряването на такава голяма пропорция от печалбата от страни с ниско данъчно облагане, позволява на G.E да „сведе ефективната си данъчна ставка до абсолютното дъно“

Мениджъри от G.E коментират, че тази диспропорция между американските приходи и печалби на компанията се дължат на обичайни бизнес фактори, като инвестиции в задграничните пазари и огромни загуби от кредитния бизнес в САЩ в последните години. Компанията също така твърди, че американските работници се облагодетелстват, когато компанията печели зад граница.

„Ние считаме, че печалбите ни на пазарите зад граница увеличават износа ни от САЩ и работните места. Ако щатските компании не са конкурентни извън домашния си пазар, това ще означава по-малко, а не повече работни места в родината им, тъй като бизнесът ще отиде към конкурентни фирми извън САЩ“ – се казва в официално становище на господин Самюълс, изразено чрез говорителка.

Компанията не специфицира колко от глобалните й спестени данъци произтичат от „активното финансиране“, но го определят като „значително“ в годишния си доклад.

„Справянето с офшорното преместване на печалбите от финансови компании, като G.E, бе едно от значимите постижения на закона за данъчната реформа на президента Рейгън от 1986“ – коментира Робърт МакИнтайър, директор на либералната група Citizens for Tax Justice (Граждани за данъчна справедливост), която тогава извоюва законовата промяна – „Фактът, че Конгреса бе изигран да пренебрегне тази реформа в полза на компании като G.E е обида не само за паметта на Рейгън, но и за всички обикновени американски данъкоплатци, които трябва да поемат върху плещите си сметката, заради това, че G.E се ползва от подобни облекчения“
http://www.spekulanti.com/2011/03/26/g%D0%B5neral-electric-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-35-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BC/




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859985
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930