Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2011 11:05 - Отделните отрасли ще излязат по различно време от кризата
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1712 Коментари: 1 Гласове:
1



 Отделните отрасли и фирми не бяха засегнати еднакво и ще излязат по различно време от кризата. В момента във всички отрасли има фирми, които се борят за оцеляване, и такива, които мислят за експанзия. Това каза в интервю за в. Стандарт Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк.


В момента зърнопроизводителите търсят инвестиционно кредитиране за покупка на земеделски земи, уточнява той. Медните мини са силно печеливши при рекордните цени на рудата, а превозвачите явно са под преса заради цените на горивата. Вероятно сезон 2011 в туризма ще е добър. Възможно е възстановяването на икономиката да се окаже по-крехко, отколкото очакваме, доколкото ръстът на международните цени на горивата и храните може да удари потреблението, при това най-вече при хората с ниски доходи, обяснява Андреев.

Момчил Андреев смята, че най-вероятно през втората половина на тази година ЕЦБ ще започне да увеличава лихвите, макар и предпазливо, за да не удари силно по финансите на някои свръхзадлъжнели страни. За кредитополучателите в България също ще се увеличи номиналната лихва по кредитите, базирани върху EURIBOR, а това действа в посока охлаждане, пояснява той.

Според него от няколко месеца постепенно нараства търсенето на кредити. За разлика от 2009 г., когато повечето нови кредити бяха оборотни, сега се увеличават инвестиционните. Явно предприемачите планират по-дългосрочно и с повече оптимизъм, обяснява Андреев. По негова оценка над 80% от фирмите обслужват кредитите си, десетина процента плащат със забавяне, а при всеки десети проблемите по-скоро се задълбочават. По думите на Андреев през последните месеци в по-голяма степен наблюдаваме влошаване в средния сегмент, особено на регионално ниво. При големите фирми има такива, които карат на последни резерви и ако спрат, ще повлекат доставчиците си. Той се страхува, че просрочията в банковата система могат да се увеличат скокообразно, доколкото обичайно се финансират от няколко банки едновременно.

Според Момчил Андреев ако няма сериозни нови сътресения, би следвало през следващите 18-24 месеца трендът при лошите кредити да се обърне. Това ще се случи доколкото се увеличават новоотпуснатите кредити, а проблемните се събират или отписват от балансите на банките, прогнозира той, като смята, че възстановяването на потреблението и стабилизирането на цените на недвижимостите може да ускори значително този процес. При кредитите на физически лица, особено тези, които не са обезпечени, намаляването на безработицата би дало бърз ефект, уточнява Андреев.

Според него кризата ще ускори концентрацията на производството. Да казваме, че 2011 ще е година на фалитите, ми се струва пресилено. Просто преди това цяло десетилетие нямаше фалити, а добрата конюнктура прощаваше лошия мениджмънт и поемането на неразумни рискове, казва той. По думите му има предприемачи, които твърдят, че като се разсрочват кредитите на закъсали фирми и не се закриват неефективните производства, се забавя излизането от кризата.

Момчил Андреев смята, че до голяма степен изходът от кризата и крайната й цена ще зависят от ефективността на съдебната система. Той добавя, че сериозен удар върху банките и кредита в България са фалитите със задна дата и появата на кредитори фантоми - най-често офшорки, които чрез фабрикувани договори изведнъж се оказват водещи в несъстоятелността. Понякога интересите на държавата в лицето на данъчната администрация и банките са противоположни.

Около 1/3 от ръста на депозитите са начислени лихви, а само 2/3 са свежи пари, казва Андреев. Той уточнява, че през 2009 г. хората са били стъписани, много от тях не са били сигурни за работните си места и са ограничили разходите си. Лихвите по депозитите са положителни в номинално и реално изражение, българите спестяват. Ние сме си спестовна нация, заключава той. Напоследък с успокояването на лихвите по депозитите наблюдаваме пренасочване към други активи - консервативни фондове, злато, недвижимости. Но това го правят заможните клиенти, и то тези, които имат съответни познания и опит, смята банкерът.




Гласувай:
1



1. анонимен - а може и да не излязат
12.03.2011 21:39
а може и да не излязат
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853574
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031