Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 16:13 - Джим Роджърс за следващите 10 години
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
2



Този разговор е от 12.102009г-май позна старото куче-
 Местя се в Китай…и вероятно ще живея в бункер. Поне натам ме влече след като изслушах презентацията на Джим Роджърс в четвъртък.

Не ме разбирайте погрешно – Г-н Стоки не беше само мрак и гибел. Всъщност речта му беше доста информативна и колоритна. Но Роджърс не обича да подсладява нещата – той е доста голям реалист по отношение на притесненията си и проекциите си за бъдещето. А повечето от тях не вещаят нищо добро за САЩ.

Ще ви предложа някои от най-интересните моменти от речта на ETF миниконференцията.

1. 21 век принадлежи на Китай

Според Роджърс 19 век е бил ерата на Британската империя, 20 век – на САЩ, а 21-ви ще е векът на Китай (и на Азия като цяло).

Причините за това, според него са много, като водещите са:

1. Китайците искат да живеят като американци

2. Те са по-работливи от американците

3. Те пестят повече

4. Има 1,4 милиарда китайци (и 3 милиарда души в Азия) и САЩ им дължи пари. Те, според Роджърс, са най-добрите капиталисти в света.

Ще има и временни разочарования, разбира се, казва Роджърс, но има и доста възможности. „Ако има временни пречки в Китай, трябва да хванете телефона и да вземете по-дейно участие” – коментира Роджърс. И добави любимата си фраза напоследък – „Най-добрият съвет, който мога да ви дам – учете децата и внуците си на китайски”

Пътят на Китай към успеха започна от програмата на Дън Сяопин от 1978 и след нея няма обръщане назад. Роджърс вижда прогреса на Китай като почти безпроблемен път. Почти безпроблемен…

Освен едно нещо – проблема им с водата. Има части от страната, където вече има воден дефицит, а където изчезне водата – изчезва и цивилизацията, казва Роджърс. Страната действа агресивно, за да се пребори с проблема и според Роджърс засега нещата не изглеждат толкова проблемни в тази насока.

2а. Джим Роджърс не е фен на Бен Бернанке

Йъп, факт. Роджърс не носи фланелки с лика на Бернанке (Което по време на конференцията описа с думите, че ако е начело на щатската икономика ще забрани Фед и ще подаде оставка).

Роджърс е ужасйн от действията на правителството – от тези на Бернанке в частност. Той определя политиката им по „дебазиране на долара” като „ужасяваща”. Макар да признава, че това проработва в краткосрочен план – НИКОГА не работи в средно- и дългосрочен, казва Роджърс.

„Печатните му машини ще работят докато ни свършат дърветата – защото това е единственото нещо, което той знае” – казва Роджърс за Бернанке.

Добавете това към астрономически нарастващия дълг на страната и имате рецепта за катастрофа, сочи Роджърс.

2б. Доларът е прецакан

Смятайте това за извод от 2а. Статутът на долара, като резервна валута се клати над пропаст, смята Роджърс – и не е сам в това си мнение. Всъщност, толкова хора продават доларите си в момента, че Роджърс коментира, че чака кратко, макар и неустойчиво рали на долара за да разпродаде своите и да излезе от щатската валута. Разбира се, ако пропусна – ще трябва да продавам панически, като всички други, признава той.

3. Стоки, стоки, стоки

ОК, както отбелязах одеве – има 3 милиарда азиатци, повечето от които са вдъхновени да играят собствена версия на Американската мечта. И нека си го признаем – американското общество е вързано за потреблението. Обичаме вещите – купуваме ги, обличаме ги, ядем ги, перчим се с тях, даже понякога обичаме да смайваме останалите с тях. Така, че – чака ни много потребление на глобално ниво. Роджърс отбелязва, че въпреки, че потреблението ще расте в геометрична прогресия – в последните десетилетия не е добавен особено голям капацитет при много стоки. Т.е – няма много нови рафинерии, не се търсят нови находища, не се копае за много нови ресурси.

Все повече хора се борят за все по-малко ресурси, отбелязва Роджърс. В случая на преден план, според него излиза елементарната теория на търсенето и предлагането.

„Стоките са вторият най-голям клас активи в света. И са най-добрата „котва” за вашето портфолио.”

Според него типичната продължителност на бичия тренд на стоковите пазари е 18-20 години. В момента сме в 11-тата му година. Да, може да приключи утре, но императивът на търсенето и предлагането може да значи, че продължителността на този цикъл може да е по-дълга този път.

По време на сесията „Въпроси и отговори” разговорът взе по-мрачен отенък. Един от гостите попита дали увеличената конкуренция за ресурси може да доведе до войни.

Роджърс отговори, че е възможност, но заяви, че се надява да не се стига до там.

Той напомни, че когато надигаща се сила се сблъска с установените сили резултатът обикновено е война и коментира, че историческите проучвания сочат, че недостигът на ресурси почти винаги води до война.

Така че, дефицитът на ресурси може да доведе до Трета световна, но поне ако инвестирате в тях може да сте в добра форма като излезете от бункера си – и не го казвам с насмешка.

4.Щатските ДЦК са следващият балон.

Добре, бихте ли ни дали пари на заем? – попита иронично той. Роджърс коментира, че краткосрочните дългови книжа са ОК, но предупреждава срещу държането на всичко с по-дълъг матуритет. Той определя като „немислимо” някой да отпуска заем на САЩ за срок от 30 години при сегашните лихви и припомня, че в нетолкова далечната 1987 САЩ бе нация-кредитор.

„Сега САЩ е най-голямата нация-длъжник в историята на човечеството”. За облигационните портфолио-мениджъри той имаше кратък съвет:

„Търсете си работа”

5. Защитете се

Основният мотив в цялата реч на Роджърс беше, че света се променя и има няколко неща, които трябва да знаете, ако искате да „излезете на глава с него” финансово. Според него купуването на ресурси е един от начините.

Най-добрите коментари за вечерта

Отговаряйки на въпрос на младеж от публиката Роджърс го запита дали е магистър по Бизнес администрация (МВА). Момчето отговори позитивно и бе посъветвано да си смени дипломата с такава от селскостопанския Texas A&M.

„Трябва да станеш фермер” – коментира Роджърс.

Това е стар негов скеч, но той му добави нов нюанс.

„Вторият ми най-добър съвет към теб, ако не искаш да станеш фермер е да станеш дилър на Lamborghini в Айова (б.р – един от щатите, където основен поминък е земеделието). Защото – при ситуация в която фермерите са измиращ вид, точно в момента, когато света ще се нуждае от още и още храна – точно такива коли ще карат

хората там след няколко години”http://www.spekulanti.com/2009/10/12/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%85%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B1%D0%B5%D0%BB-%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%BC-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%81/comment-page-1/#comment-2915




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858322
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930