Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 12:11 - Игра на нерви за АЕЦ "Белене"
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1232 Коментари: 0 Гласове:
1



 Игра на нерви за АЕЦ "Белене" "Отсрочката, която българското правителство успя да издейства от руснаците за АЕЦ "Белене", едва бе преполовена и "облъчването" на обществото за втората ни атомна централа тръгна отново", написа "БАНКЕРЪ" в предишния си брой. През тази седмица "облъчването" не само че не спря, а продължи, и то с пълна сила. Едва ли остана някой в страната, който да не е бил залят от пороя от думи, изговорени и написани за "Белене". В процеса се включи дори и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, като сериозно втвърди тона, заявявайки: "Виждате, играта загрубява, очаквайте още партенки".

Незнайно как във френския бизнес всекидневник "Ла трибюн" се появи на 7 февруари публикация, според която "Атомстройекспорт" иска да се оттегли от проекта за изграждане на ядрената централа "Белене". Вестникът се позовава на служебна записка на началника на управлението по маркетинг и развитие на бизнеса в "Атомстройекпорт" А. Калинин, изпратена до генералния директор на държавната корпорация по атомна енергия "Росатом" - Сергей Кириенко. Ден по-късно и руски вестници и електронни издания излязоха с материали по темата, в които се цитираха пасажи от самия документ, но оригиналът така и не бе публикуван. За сметка на това превод на писмото "цъфна" и в българското медийно пространство. 

"Ръководството на националната електрическа компания на България избягва да подпише с "Атомстройекспорт" допълнение номер 12 (бел. ред. - към договора за АЕЦ "Белене") въпреки по-рано постигнатите договорки това да стане през декември 2010 г. - се казва в разпространения текст. - По-нататъшното бавене от страна на българските власти ще доведе до това, че "Атомстройекспорт" даже, договаряйки се с българските строителни фирми по-късно, няма да може да осигури наливането на бетон в основата на реакторното отделение на първи енергоблок на АЕЦ през 2011 г., тъй като българските подизпълнители няма да имат време да разгърнат строителните си бази и да закупят тежката техника (отчитайки технологичната специфичност, началото на непрекъснатото бетониране по-късно от септември няма да бъде възможно). Следователно сроковете за реализация на проекта ще се отложат, което съществено ще повлияе както на цената, ако вземем под внимание инфлационните рискове, така и на инвестиционната привлекателност за европейските партньори, имайки предвид възможната загуба на такова конкурентно преимущество на проекта, като изпреварващото му пускане в експлоатация в сравнение с останалите проекти (бел ред. - визира се турската АЕЦ "Акую").

Колкото и да ни се струва парадоксално, неизпълнението на договорните ангажименти от българската страна и на договорите са от полза преди всичко за "Атомстройекспорт", защото така създалата се от българската страна еднозначна съдебна перспектива по търсене на неустойки ще ни позволи да получим над 200 млн. евро (докато плановата печалба по проекта "Белене" беше само 150 млн. евро)".

В случая явно някой се опитва да играе двойни играчки, защото според официална информация, поместена на интернет страницата на компанията във вторник (8 февруари) или ден след публикацията на "Ла трибюн", вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" и началник на Управлението по строителството на АЕЦ "Белене" в България Генадий Тепкян казва: "Между НЕК България и "Атомстройекспорт" са подписани 11 допълнения към Споразумението от 29.11.2006 г. за строителството на АЕЦ "Белене", срокът за изпълнение на допълнение №11 изтича на 31 март 2011 година. Към днешна дата се очаква подписването на допълнение №12 за изпълнение на дейностите за периода 2011-2014-а. След подписването на необходимите договори "Атомстройекспорт" има готовност още тази година да започне активното строителство на АЕЦ "Белене". Изграждането на Първи енергоблок трябва да завърши 59 месеца след изливането на първия бетон, а Втори блок да бъде пуснат в експлоатация 12 месеца по-късно". 

Сходна позиция изказа и първият вицепрезидент на "Атомстройекспорт" Александър Дибов: "Компанията не излиза от АЕЦ "Белене", българският проект продължава, процесът напредва, а ние го управляваме".

От цялата тази случка може да се направи и изводът, че на руснаците май хич не им харесва накъде отива "Белене". Особено след неколкократно заетата досега от Трайчо Трайков твърда позиция: "Проектът ще се реализира само ако бъдат постигнати изгодни за България договорки. Имам 15 години опит в сключването на големи сделки, за разлика от професионалните политици, които се опитват да дават съвети, така че ви уверявам, че през мен сделка, неизгодна за България, няма да мине", категоричен бе министърът. Това вероятно обяснява специално отделеното му внимание в разпространената кореспонденция между "Атомстройекспорт" и "Росатом". "Създава се впечатлението, че ръководството на Министерството на енергетиката на България (министър Трайчо Трайков) в своите публични изказвания преднамерено създава атмосфера на неопределеност около самата целесъобразност на строителството на АЕЦ "Белене", подкопавайки доверието към проекта от страна на потенциалните участници. Освен това Трайков директно демонстрира своето пренебрежително отношение към вече съществуващите инвеститори (финландската компания "Фортум" и френската "Алтран Техноладжис"). През ноември 2010 г. специално пристигналите в София ръководители на тези компании бяха накарани да чакат няколко часа в пълна неизвестност във връзка с това дали въобще ще се подписват документи за създаване на проектна компания "Белене", пише в българският вариант на служебната записка. 

Доколко достоверен е употребеният в публичното пространство документ едва ли някога ще научим. Но със сигурност руснаците няма лесно да се откажат от АЕЦ "Белене". Защото това е ключът им към целия европейски пазар, което за тях е далеч по-важно от 150 или 200 млн. евро. 
БАНКЕРЪ
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858542
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930