Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2011 17:00 - Финансовите магьосници посягат към водата
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1191 Коментари: 0 Гласове:
2



 Водата е напът да стане новият най-добър приятел на мениджърите на хеджингови фондове, подозира коментаторът на агенция "Блумбърг" Марк Гилбърт. Той споделя, че всеки път когато спомене "мокрото вещество" в своя статия в "Блумбърг", се появяват поне по няколко електронни писма от хора, които се чудят дали Гилбърт знае някакъв по-нетрадиционен начин "за инвестиции" във вода. При това запитванията не са предизвикани от тревога за добруването на народа на Йордания, четвъртата най-бедна на водни ресурси страна в света, по оценка на Имад Факхури, държавен секретар по стратегически проекти на нацията. 

Темата за водата бе дискутирана на 27 януари от повече от 100 бизнес лидери в рамките на тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос. А конференцията, по думите на очевидци, била почетена от достатъчен брой ръководители на хеджингови фондове.

"Водата ще очертае пътя на икономическия растеж на страните, в които работим", споделила по време на разискванията Рейчъл Кайт, вицепрезидент на Международната финансова корпорация - частната инвестиционна структура на Световната банка. Самата мисъл, че светът на финансите ще сложи "мръсните си лапи" върху най-важния земен ресурс, пък кара кожата на Гилбърт да настръхне. 

"Недостигът на вода вече оказва натиск върху цените на храните", отбелязва Петер Брабек-Летмат. Председателят на най-голямата хранителна компания в света "Нестле" знае някои неща за зърнената реколта и е притеснен. "До 2030-а продукцията на зърно ще намалее с 30%, ако продължаваме да консумираме вода в сегашните обеми - твърди Брабек-Летмат. - Политиците искат 20% от енергията да дойде от биогорива, което означава, че ще трябва да се утрои производството на храна, за да се постигне тази цел." 

Гилбърт открива връзка между избухналите напоследък вълнения за хляб и жаждата на финансовия свят за деривативи, които залагат на цената на водата и на световното производство на храна. Инвеститорите вече правят залози за перспективата на водния сектор, купуват акции на водни компании или на търгувани на валутните пазари фондове, които инвестират в няколко фирми от бранша наведнъж. С други думи, 

същите гангстери

които предизвикаха световната кредитна криза, се домогват да приложат уменията си по финансово инженерство, за да подготвят проекти за водоснабдяване като гаранции по кредити и да конструират суапови операции по инициативи за обезсоляване на водата. След като може да се купува и продава електричество и въглерод, защо пък да не се включи и водата?

В доклада си за 

световните рискове през 2011-а

Международната финансова корпорация посочва, че "бързо множащото се население на планетата и растящото богатство подлагат на необоснован натиск природните ресурси. Търсенето на вода, храна и енергия се очаква да нарасне с 30-50% през следващите две десетилетия, а икономическото неравенство провокира краткосрочни отговори на производството и потреблението, които подкопават дългосрочната стабилност". Експертите на Световната банка подчертават, че недостигът на суровини може да доведе до социална и политическа нестабилност, геополитически конфликти и непоправими щети на околната среда. 

В Давос, на въпрос към Кайт дали не е обезпокоена от 

спекулантите, които се настаняват във водния бранш

дамата отговорила доста неубедително: "Наблюдава се засилен интерес от целия спектър на финансите - от търговските банки до фирмите за частни капитали. Съществуват нормални бариери за инвестициите: държавен риск, валутен риск, технологичен риск - коментирала Кайт. - Повечето инвеститори се нуждаят от инструменти и посредници, за да влязат в бизнеса. Така че ще трябва да осигурят средства, да се намерят начини за подялба на риска, за да могат и частните финанси да се хванат на хорото." 

Лий Макинтайър - председател и главен изпълнителен директор на CH2M Hill cos., консултантска и инженерна фирма от Колорадо, признава, че експертите знаят много за световните енергийни доставки и почти нищо за водата и какво е състоянието на водните ресурси в момента. "За попълване на водните басейни са необходими около 1000 години, а за изпразването им - 50 - отбелязва Макинтайър. - Така че в бъдеще "вероятно ще трябва да плащаме за вода".

А всеки пазарен играч знае, че когато има търсене на "гореща суровина", купищата пари намират начин да се възползват от процеса във всичките му етапи. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859988
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930