Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2011 17:25 - БОЖЕ,КЪДЕ СМЕ НИЕ
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1463 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди шест години нашата читателка Румяна Цолова гостувала на сина си в Остин, щата Тексас. След като се върнала, написала впечатленията си от Америка и ги оформила като книжка, самиздат. Без да има литературни претенции, авторката раздавала книжката на роднини и познати, за да ги запознае с онзи друг свят, наречен Америка. Отпечатваме избрани пасажи от пътеписа на Румяна Цолова, защото смятаме, че ще е интересен и за читателите на "Стършел".

...Щатът Тексас в погрешните ни представи е най-престъпният край на Америка. Преди да заминем, казах на лекаря си, че ще пътувам натам, а той ми каза: "О, къде сте тръгнала при тези престъпници - те убиха Кенеди!"...

...В Остин, столицата на Тексас, има една улица - № 6, която наричат "веселата улица", защото тук се намират всички увеселителни заведения, барове и публични домове. Но в началото на улицата има една голяма табела, на която пише:" Забранено МИНАВАНЕТО на младежи под 21 години от 22 до 6 часа!". Спомних си за дъщерите на президента Буш, вече студентки, но под 21 години, които си бяха поръчали бира в ресторант и бяха наказани с глоба и общественополезен труд.

А пък възрастните пият единствено в петък вечерта по някой коктейл. На едно барче в центъра на Остин пише: "Благодаря ти, Боже, че днес е петък!". Не пушат! На улицата, ако ти видят с цигара, те гледат все едно, че вършиш нещо просташко и срамно.

В Америка пият много кока-кола - диетична, за да не дебелеят. Но набиват "хот-дог и хамбургери" и почти всички са дебели. В кафенетата и ресторантите плащаш само първата кола, след това ти доливат колкото искаш, без да я таксуват.

...Внучката ми Ралица е в първи клас и разказва, че всяка сутрин под звуците на американския химн посрещат знамето - и тя, и индийчето Фазила също, защото учат в американско училище. Но колко приятно бяхме изненадани, когато видяхме снимката на Ралица, а над нея се вееше българското знаме - бяло, зелено, червено! Толкова се развълнувах! Това казваше: "Уважавам твоята национална принадлежност!"... Веднъж внучката донесе покана за "Празник на националностите". Учителите питаха родителите дали детето им ще участва и коя националност ще представи. Любящата баба, моя милост, от отделни парченца на ръка уших вълнениче, елече, престилка и фуста за тържеството... В американското училище Ралица получи и една награда "Грамота". Грамотата не бе за отличен успех по английски, защото тя учеше тоя език само от три-четири месеца. Награждаваха я за... търпение. Каква друга награда да получи по-заслужено от грамота за търпение и воля. Учителите є бяха улучили десетката!

...Вярвате ли, че в Америка не видях ограда на къща? Мисля, че към улицата дори са забранени. С внучката ми често минавахме покрай една къща, където на дърво имаше окачена люлка. Всеки път внучката ми отиваше да се полюлее. Един ден, както се люлееше, се върна стопанката с колата си. Каза ни с усмивка "Хай!" и че се радва, задето детето се забавлява. Ние, непознатите, бяхме влезли в нейния двор, но тя бе радостна да ни види!

...При едно пътуване отстрани на пътя видях да работят хора, които нямаха вид на работници по шосетата. Обясниха ми, че това са нарушители на закона за движението по пътищата, които са наказани с общественополезен труд и това наказание не може да се замени със заплащане.

...За Америка синът ми казва: "Държава със закони, които всеки спазва - от президента до чистача!"

 


Румяна Цолова




Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859890
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930