Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 10:23 - Големите печеливши през 2011 г. ще инвестират в недвижими имоти
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0



Гено Тонев: Големите печеливши през 2011 г. ще инвестират в недвижими имоти
 Предполагам, че по-вещите от мен в техническия анализ биха могли да направят нещо близко до прогноза за следващите дванадесет месеца. Доколко тя ще се сбъдне е отделен въпрос, а съдейки по документираната (не)успеваемост на  всякакъв род анализатори в глобален мащаб, инвеститорите по-скоро не трябва се доверяват на съвети или прогнози на т.нар. специалисти, в това число и на мен.. Много по-голям шанс да се уцели посоката на пазара има  при хвърлянето на монета, така че, който иска да инвестира на база някаква вероятност дадено събитие да се случи, по-добре да разчита на случайността с ези и тура. Казвайки това, се надявам, че следващите редове няма да бъдат приети  особено сериозно или поне няма да им бъде лепнат етикета прозноза. Лично аз предпочитам да ги наричам Защо не?

Предвид нарастналия брой оптимистично настроени анализатори, считам, че следните няколко предположения съдържат поне зрънце здрава логика: 

Цените на голяма част от българските публични компании са достигнали нива, при които всички позитивни очаквания са напълно отразени и единственото, което може да очакваме е  спад, особено след като данните от финансовите отчети през следващите едно-две тримесечия се окажат неочаквано влошени.

Основните губещи през 2011 ще бъдат цикличните сектори, свързани с добива и преработката на цветни метали и изделия от тях. Металите бяха любима цел на много хедж фондове и други големи спекуланти през годината, които  продължават да са убедени, че търсенето от Китай ще им позволи да се отърват от горещия картоф навреме.

Бумът в експортната индустрия е факт, а не предстоящо събитие. Растежът в приходите им ще бъде предимно по инерция и ще е съпроводен от спадащи маржове на печалбата. Добрата новина е, че някои от тях традиционно раздават дивиденти, макар и символични. 

Инфраструктурното строителство ще се окаже не толкова лесен бизнес, колкото изглежда. Една компания не може да построи всички метро диаметри, шосета и релси в страната. От стратегическа гледна точка, подобна амбиция изисква огромни капиталови разходи, които обаче не се изплащат с един обект, а предполагат минимум запазване на същия обем работа през следващите 5-7 години. Съществуват нагледни примери, че в този сектор големите приходи не винаги означават  големи печалби.

Дружествата, инвестиращи в недвижими имоти ще бъдат големите печеливши през 2011 година. Като изключим тези, които са под шапката на определени икономически групи, болшинството АДСИЦ се търгуват с приличен дисконт спрямо нетната стойност на активите си. Това ще бъде забелязано, макар и малко късно, дори от масовите инвеститори  на БФБ.

Единственият толкова дълъг период на странично движение за SOFIX (от март 2009 досега)  е времето от март 2005 г. до август 2006 г. Тези близо 18 месеца се оказаха необходимата пауза преди последната фаза на продължилия седем години бичи пазар. Ако сценарият се повтори, в рамките на следващите дванадасет месеца ще станем свидетели на ново дъно за индексите, с което ще бъде сложен край на четири годишния мечи пазар.

Банките масово ще започнат да отчитат счетоводни загуби заради отписване на все повече вземания, тъй като схемата разсрочване-преструктуриране вече е напълнила балансите им с кухи активи. В резултат на това, много компании, в това число и някои публични, ще изпият горчивото хапче на процедурата по обявяване в несъстоятелност.

Икономиката на страната ще отбележи поне две тримесечия на маргинален спад в БВП. Крайното потребление ще се свие още, а дефицита в държавния бюджет ще надхвърли прогнозата на правителството.

Естествено, това са просто предположения, чиято главна цел е да се отличават от розовите прогнози, с които ни заливат медиите напоследък. Моля, никой да не ги приема като съвет за инвестиция. Бих се радвал, ако нищо от това не се случи.Инфосток



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859768
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930