Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2010 12:35 - НЕК държала RWE "на тъмно" за АЕЦ "Белене"
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



 Въпреки многото технически, политически и финансови проблеми АЕЦ "Белене" продължава напред, независимо от сериозните предупреждения на много експерти за сигурността и качеството на проекта", се казва в доклад от 7 юли 2009 г. на предишния американския посланик в София Нанси Макълдауни, публикуван от сайта WikiLeaks и цитиран от в. "Гардиън" през седмицата.
В документа се отбелязва, че Националната електрическа компания (НЕК), която държи 51% от проекта (останалите 49 на сто са за стратегическия инвеститор по това време - германската RWE), е настоявала да започне фазата "Подготовка на площадката" през септември 2009-а, още преди да са завършени разрушаването и преместването на съществуващата стара инфраструктура. "НЕК бърза да направи проекта да изглежда финансово жизнеспособен и за да привлече допълнително международно финансиране, както и да задържи RWE", отбелязва Макълдауни в доклада, адресиран до американския специален пратеник по въпросите на енергетиката в Евразия Ричард Морнингстар и до двама дипломати, наблюдаващи енергетиката в района - Ричард Фрост и Дженифър Хувър.

Посланикът изтъква още, че RWE, макар да е направила предварителна оценка (т.нар. due diligence), само броени седмици след купуването през декември 2008-а на 49% от проекта вече е съжалявала за постъпката си.

Цитирани са местни източници, според които германците нямало да предоставят финансиране, докато не видят, че "първият бетон се излива", визирайки началото на строителството. Експерти неофициално изразявали "сериозни опасения", че ако практиките за безопасност продължават да се пренебрегват, "това може да представлява огромен риск". Твърди се още, че RWE e била държана "на тъмно" по повечето технически проблеми на терена, независимо че компанията e поискала да бъдат преразгледани всички свързани с Белене споразумения.

В друг доклад, но от февруари 2009-а, Нанси Макълдауни споделя, че RWE се тревожи от липсата на прозрачност и от необходимостта да се работи с "Атомстройекспорт". Фирмата е преговаряла с редица европейски енергийни групи, сред които белгийската "Електрабел", за да намали дела си, но така и не е успяла да намери друг кандидат - инвеститор. "RWE осъзнава, че съвместната работа с руски и български компании в енергийния сектор е "отровна комбинация" за европейските инвестиции", пише г-жа Макълдауни.

"Прикрити интереси - на сегашното, оглавявано от БСП, правителство, на НЕК, на обвързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори - продължават да бутат напред проекта. След съживяването на АЕЦ "Белене" съответната техническа документация, разрушаването на старите конструкции и подготовката на площадката не са проверявани, одитирани или одобрявани от Международната агенция за атомна енергия", се посочва във втория доклад.

В него се споменава и името на ексшефа на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. След новината, че Русия е готова да даде 3.8 млрд. евро заем за проекта АЕЦ "Белене", тя заявила пред американския посланик, че очаква руският премиер Владимир Путин да диктува условията на кредита директно на българския министър-председател по това време Сергей Станишев. 

  (Б)



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860644
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930