Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 10:03 - Мрачно бъдеще за банките
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 2191 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мрачно бъдеще за банките
image
 
image
Лошите и преструктурирани заеми неумолимо растат, разходите за провизии също. Финансовият министър пък не спира да декламира заклинанието, че икономиката излиза от кризата. Сякаш тя и банковият сектор са две небесни тела, които се движат в различни орбити. Но ако в един момент банките започнат да изпитват ликвидни затруднения, цялата държава, наред с оптимизма на Дянков, и незначителният ръст на брутния вътрешен продукт ще отидат по дяволите. 

Има ли опасност този апокалиптичен сценарий да се сбъдне? Нека не правим прогнози и заклинания, а да се обърнем към числата. Какво показват те? 

Първият безспорен факт е че от март 2010-а всеки месец 

банковите активи намаляват 

средно с по няколко стотин милиона на месец. В края на март те са били 71.38 млрд. лв., през юни 71.03 млрд. лв, през юли - 70.99 млрд. лв., а месец по-късно - 70.88 млрд. лева. Ако и данните за септември, които ще бъдат публикувани в края на октомври, покажат спад, вече може да се каже, че има ясно изразена тенденция за свиване на банковата система. Само по себе си обаче това все още нищо не значи. Защото банковата система може да свива обема на своя бизнес, но да запазва нивото на чистите си приходи и печалбите си. 

Числата тук сочат, че през 2010-а 

банковата система все още работи на печалба 

Неприятното е, че в края на август тя е 462.4 млн. лв. срещу 577.24 млн. година по-рано, т.е. с около 115 млн. лв. по-малко. Тенденцията, която се забелязва тук, е, че през всички месеци на 2010-а печалбите на кредитните институции са по-малки, отколкото през същия период на 2009-а. 

Проблемът ще лъсне, когато в един момент секторът започне да отчита месечни загуби, които постепенно ще стопяват натрупаните до момента печалби, а след като ги изядат, да подхванат и капитала на банките. Засега тази опасност е по-скоро хипотетична, но въобще не трябва да бъде изключвана. Защо? Именно заради

ръста лошите и преструктурираните кредити

Той също има ясно изразена тенденция. За една година, според данните на паричната статистика на БНБ, те са нараснали от 2.75 млрд. лв. до 6.35 млрд. лв. в края на август. В интерес на истината трябва да посочим, че тук попадат и заеми, по които длъжниците плащат. Самият факт обаче - че има ръст от 3.6 млрд. лв., или повече от 100% само за една година, е доста обезпокоителен. Че ситуацията се влошава, подсказват и 

разходите за провизии

с които банките покриват загубите си от необслужвани кредити. Ръстът на тези разходи също е доста сериозен. В края на август 2010-а общият им размер е 794 млн. лв. - с близо 27% повече, отколкото преди година. Ако се проследят публикуваните от БНБ отчети за приходите и разходите на банковата система, ще се види, че размерът на провизиите през отделните месеци на 2010-а е по-висок от този за същите периоди на 2009-а. Което означава само едно - че броят и общият размер на необслужваните кредити расте. 

Има и още един показател, който отчита движението на проблемните банкови активи и това са т. нар. специфични провизии. Данните за септември по него все още не са станали известни, но според експерти и специфичните провизии на банките продължават да растат. Дори и този факт би могъл да се "преглътне", ако 

новите отпуснати заеми

също се повишаваха, макар и с малко. Подобно развитие би означавало, че банките заместват старите недоходосни заеми с нови, които им осигуряват необходимите допълнителни приходи. Впрочем точно такава бе конюнктурата от март до края на юли 2010-а, когато общият размер на кредитите се повишаваше с по 200-300 млн. лв. на месец. През август обаче има спад с близо 200 млн. лева. Резултатите от следващите месеци септември, октомври и ноември ще покажат дали това е епизодичен факт, или тенденция. Обезпокоителното обаче е, че този спад се дължи изцяло на фирмените кредити, което потвърждава думите на изпълнителните директори на някои големи банки, че в България все по-трудно се намират бизнес проекти, които да бъдат кредитирани при приемлив за банките риск. Друг е въпросът, че банките вече дават заеми само на компании, които предоставят над 150% ликвидно обезпечение и чиито парични потоци не будят съмнение, че могат да "изтънеят" или да "пресъхнат" по време на обслужването на кредита. А тези дружества стават все по-малко. 

Печален факт е, че бизнесът с държавата - т.е. изпълнението на обществени поръчки, вече не се приема за сто процента сигурен. И не е чудно, след като именно държавните структури се прочуха с навика си да бавят дължимите плащания месеци наред и дори силово да ги редуцират. А пък българските банки все още не разполагат със свободен евтин ресурс, който да им позволи по-либерална политика по отношение на кредитите. Външно финансиране липсва, а привлечените средства от граждани, които са единственият увеличаващ се финансов поток към банките, са скъпи и краткосрочни. 

При цялата тази мрачна конюнктура единствената надежда е, че през тази година банките ще приключат с овладяването на щетите: проблемните длъжници ще бъдат установени; броят им няма да се увеличава, а загубите от тях ще бъдат покрити с провизии. Неприятното е, че така кредитните институции ще се капсулират, като продължат да работят активно само с компаниите, доказали своята платежоспособност. 

Лошият сценарий е - ако и фирмите, които досега изпълняват коректно задълженията си към банките, започнат да изпитват ликвидни затруднения през следващата година. Тогава загубите на финансовия сектор ще започнат да растат много бързо и заплахата за тяхната стабилност ще е съвсем реална. (Б)от Банкеръ


Тагове:   бъдеще,   Мрачно,


Гласувай:
5



1. анонимен - У
23.10.2010 12:30
ЩЕ ФАЛИРАТ НЕ АМИ ХОРА ЩЕ ИГРАЯТ НЯМА ЛУДИ ВЕЧЕ КОЙТО ДА ТЕГЛЯТ КРЕДИТИ
цитирай
2. анонимен - Недалновидна политика
24.10.2010 11:30
БАНКИТЕ "ОЧАКВАТ" ФИРМИТЕ КОИТО ИМАТ "НЕПРЕСЪХВАЕМИ" ДОХОДИ ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ПЛАЩАТ. ГОСПОДА БАНЕРИ, ВАШИЯТ ЗАНАЯТ СЕ РАБОТИ СЪС ЗНАНИЯ, А НЕ СЪС ОЧАКВАНИЯ. АКО СПРЕТЕ ФИНАНСИРАНЕТО НА ПОЛУРИСКОВИ ФИРМИ, ТОВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОТРАЗЯВА И НА СТАБИЛНИТЕ. КОГАТО БНБ ВИ РАЗПОРЕДИ ПРЕЗ 2005 г. ДА НЕ УВЕЛИЧАВАТЕ КРЕДИТИРАНЕТО НА ГОДИШНА БАЗА С ПОВЕЧЕ ОТ 10%, ВИЕ ОТ АЛЧНОСТ РАЗДАДОХТЕ 62% ПОВЕЧЕ. ГОНЕХТЕ КЬОРАВО И САКАТО ПО ТРОТОАРИТЕ СЪС БРОШУРИ. ЯСНО БЕШЕ ОЩЕ ТОГАВА НА ВЕЩИТЕ В БАНКОВОТО ДЕЛО, ЧЕ ЩЕ ПОСЛЕДВА БУМ НА НЕСАБИРАЕМИТЕ ЗАЕМИ. СЕГА ПЪК СТЕ НАМАЛИЛИ КРЕДИТИРАНЕТО СЪС 70% СПРЯМО ПРЕДИ КРИЗАТА. КАК ДА ОЦЕЛЕЯТ ПОВЕЧЕТО ФИРМИ? ВИЕ САМИ СИ ПРАВИТЕ ГАРГАРА СЪС БИЗНЕСА, ПОСЛЕ ПЛАЧЕТЕ, ЧЕ ХОРАТА СА НЕКОРЕКТНИ. ВСЕ ЕДНО "МЕТРО" ДА РАЗДАВАТ СТОКА СРЕЩУ ОБЕЩАНИЯ ПРОТИВ ЗДРАВИЯТ РАЗУМ И ПОСЛЕ ДА ПЛАЧАТ: АМЕ ТЕ НИ ОБЕЩАХА ДА ПЛАТЯТ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ НЕ СА ВАШИ А НА ВЛАЖИТЕЛИ. КАКВО СЕ ПРАВИТЕ ВСЕ НА ГОЛЕМИ НАЧАЛНИЦИ: ПАРИТЕ НА БАНКАТА, БАРИТЕ НА БАНКАТА. АЗ АКО СЪМ ВИ ДАВАМ УЛТИМАТОМ ИЛИ ЗАПОЧВАТЕ ВЕДНАГА НИСКО ЛИХВЕНО КРЕДИТИРАНЕ НА БИЗНЕСА ИЛИ ВРЪЩАЙТЕ ДЕПОЗИТИТЕ. ВИЕ ВЕЧЕ НЕ СТЕ БАНКИ ЩОМ ЗАДЪРЖАТЕ ФИНАНСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ОСТАВЯТЕ БИЗНЕСА НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА.
цитирай
3. анонимен - смърт на банките
04.01.2011 08:47
всички да спрат да погасяват кредити! Банките дават с едната ръка, а вземат с двете. Да спрем да погасяме кредитите. Да фалират банките - вампири. Не могат да осъдят цялото население - но народа може да унищожи банките.
цитирай
4. анонимен - към анонимен 3
19.01.2011 00:13
и кво става после след като бутнем банките, да се изнесем в африка освен. Ясно е че ни доят отвсякаде ама и без тях неможе.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853631
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031