Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2010 17:49 - Как ще настъпи хиперинфлацията? - част I
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 3413 Коментари: 2 Гласове:
2



 В момента сме в среда на дефлация. Глобалната депресия подтиска съвкупното търсенето и цените на активите, както никога преди. От началото на кредитната криза през септември 2008 г. досега, САЩ и световните икономики бавно се спускат по спиралата на дефлацията. Това коментира Гонзалдо Лира, новелист и автор на икономически анализи за Zero Hedge и Naked capitalism.

За да се противопостави на това, правителството на САЩ има масивен дефицит, който цели да подкрепи общото ниво на търсенето чрез данъчни "стимули" - кейнсиански ход, познат от край време.

Но стимулите, освен че са бавни и неефективни, просто не са достатъчни, за да компенсират спада в потребителските разходи.

От своя страна, Федералният резерв е зает да подкрепя цените на всички активи, включително и на държавните ценни книжа.

Федералният резерв е в ужас от възможността американската икономика да изпадне в смъртоносна дефлационна спирала - липса на ликвидност, което води до по-ниски цени, което води до безработица, което води до по-ниско потребление, което води до още по-ниски цени... блокиране на цялата икономика.

Така че Фед е купил активи от всякакъв вид, за да се инжектира ликвидност в системата и да поддържа цените, така че да се предотврати тази дефлация и ще продължи да го прави. В крайна сметка, когато единственият инструмент е чукът, всеки проблем изглежда като пирон.

Но таза политика на ФЕД наричана "печатане на пари" или "ликвидни инжекции", или "стабилизиране на цените на активите"- е надвита от свиването на кредитирането. Точно както Федералното правителство не  успява да запълни спада в съвкупното търсене чрез стимули, ФЕД разрасна баланса си от около 900 милиарда през есента на "08, до около 2.3 млр долара днес, но това също не бе достатъчно да компенсира загубата на кредит. В най-добрия случай ФЕД е бил в състояние да облекчи най-лошите ефекти на дефлация - но със сигурност не е превърнал дефлационната среда в нещо, което да прилича на инфлация.

Лихвите са ниски, безработицата висока, инфлацията пада - накратко, всичко крещи "дефлация".

По тази причина, идеята за хиперинфлация сега, в тази текущата макроикономическа среда изглежда. . . смахната. Така ли е?

Според Гонзало Лира, следващата стъпка в тази исторически глобална депресия, на която сме свидетели, ще е хиперинфлация.

Повечето хора отхвърлят самото понятие за хиперинфлация в САЩ. Според тях в дефлационна среда, когато цените на суровините, са повече или по-малко стабилни, има натиск върху заплатите, цените на активите падат, а кредитните пазари се свиват - инфлацията е невъзможна. Ето защо, хиперинфлацията е още по-невъзможна.

Това твърдение изглежда разумно - ако паднем в капана на мисълта, че хиперинфлацията е продължение на инфлацията. Ако смятаме, че хиперинфлацията е просто инфлация на стероиди, то в сегашната ни дефлационна икономическа среда, хиперинфлацията не е просто далеч, но даже абсурден изход.

Но хиперинфлацията не е продължение или усилване на инфлацията. Инфлация и хиперинфлацията са две много различни животни. Те изглеждат по един и същи начин, защото и в двата случая, валутата губи своята покупателна способност, но те не са едно и също нещо.

Инфлацията е когато икономиката прегрява: Това е, когато едни консумативи (труд и стоки) са толкова търсени поради икономическия растеж, в съчетание с ръст на кредита, че това води до повишаването на цените им. Това води до ръст на цените на всички стоки и услуги, защото производителите догонват нивото на разходите. Това по същество е феномен, породен от търсенето.

Хиперинфлация е загубата на доверие във валутата. Цените растат в хиперинфлационна околната среда както в инфлационна среда, но не защото хората искат повече пари за труда си или за стоките, но защото хората се опитват да се отърват от валутата си.

В момента американското правителство дължи 100% от БВП, с бюджетен дефицит от около 10% от БВП, а краят не се вижда. От своя страна Федералният резерв купува държавни ценни книжа, с цел финансиране на дефицита. ФЕД има две цели: първата, в подкрепа на правителството в усилията си за поддържане на съвкупното търсене, и втората - като поддържа цените на активите и по този начин предотврати по-нататъшна дефлационна ерозия. Федералният резерв изчислява, че и двете ще доведат до едно и също нещо: възстановяване на икономиката.

Това възстановяване няма да се случи - това е новината, която четем напоследък.

Правителството на САЩ и Федералният резерв са склонни да използват до край същите стари уморени инструменти да "оправят икономиката" - стимули, от една страна, ликвидни инжекции, от друга.

Тези политики са превърнали държавните книжа в „кръпка" за американската финансова система - те са буквално единственото нещо, което държи цялата икономика.

С други думи, държавните ценни книжа сега са новите подобрени токсични активи. Всички знаят, че те са надценени, всички знаят, че техните доходности са абсурдни - и всички стъпват на пръсти около тази истина, сякаш става въпрос за бомба.

Ето как хиперинфлацията ще настъпи:

Един ден, когато нищо не се случва на пазарите, а общата нервност ще е като ниска температура (какъвто е случаят от известно време) - тогава ще видим неочаквано движение на суровините: Леко, но внезапно покачване на цената на необходима стока като петрола.

Това ще разклати доходността на държавните облигации, като фонд мениджърите ще намалят експозицията си към тях и ще се насочат към суровините, за да извлекат печалба. Те ще продават ДЦК, тъй като те са се превърнали в основен актив, който продават.

Няма да бъде обемът на разпродажбите, която ще засегне Бернанке, а ще бъде времето. Това ще се случи точно преди голям търг на ДЦК. Така че Бернанке и ФЕД ще изкупи облигации в опит да противодейства на разпродажбите и да поддържа ниски лихви.

Покупките на ФЕД ще се случат по такъв начин, че да насърчат продажбите от страна на фонд мениджърите в ръцете на ФЕД. Това разтоварване няма да е от страх, или поне не в началото. Най-вероятно в първите 15 минути разпродажбите ще са постепенни и ще се извършват с идеята да бъде купено по-евтино по-късно.

Въпреки това ФЕД ще интерпретира тази разпродажба като бягство от държавни ценни книжа. Федералният резерв вече е настроен за страха на пазарите от "балон" при държавните книжа. Така че ФЕД ще купи всяка облигация, така че да запази "стабилността на цените на активите" и "спокойствието на пазарите".

Банките от типа „твърде големи да фалират" ще имат ключова роля в тази игра. За да получават пари под формата на спасителни програми, те трябваше да играят играта на ФЕД и изкупуваха ДЦК, и по този начин помогнаха за прикриване на монетаризацията на фискалния дълг, която започна откакто ФЕД стартира с покупките на токсични активи от балансите на банките през 2008 г.

Но тъй като те не бяха наистина национализирани, те не са под палеца на никой. Те могат да правят каквото пожелаят, а те имат огромни количества държавни книжа в техните баланси.

Така че тези банки, като видят това бягство от съкровищни книжа, ще добавят към паниката, като действа в собствения си най-добър интерес - те ще бъдат сред първите, които излизат от пазара.

Тук паническата фаза на събитието започва: Фонд мениджърите ще видят огромните покупки от страна на ФЕД, продажбата от страна на банките и това дни преди голям аукцион. Тогава те ще започнат да продават масирано.

ФЕД, Министерството на финансите и американските банки - зомбита осъществяват триъгълна търговия с държавни облигации, тоест извършване на фактически мълчалива монетаризация - Министерството на финансите издава дълг за финансиране на държавните разходи, банките ги купуват с пари, предоставени им от ФЕД при лихва близо до 0.

Така че, когато ФЕД започне масово изкупуване на облигации за да поддържа техните цени, фонд мениджърите ще решат, че е време е да се измъкват.

Трябва да се отбележи, че облигациите ще запазят своите доходности в лицето на тази разпродажба, поне в началото. Защо? Тъй като Фед, така решени да поддържат "ценовата стабилност", на първо място ще предотвратят скок на доходността - точно затова толкова много хора ще решат да продават в паника. Действията на Бернанке няма да успокоят пазарите, по-скоро положението ще е твърде изкушаващо за продажби.

Първите фондове и банки, които са излезли от пазара на облигации, очевидно ще търсят място да съхранят своите пари.

Къде ще отидат всичките тези пари?

Очаквайте част II утре !

Материалът е по коментар на Гонзалдо Лира, новелист и автор на икономически анализи за Zero Hedge и Naked capitalism.



Павлин Петковhttp://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=68392


Тагове:   как,   настъпи,


Гласувай:
2



1. анонимен - мдааа
14.10.2010 15:58
Все пак имайте превид , че НОВЕЛИСТ, не означава НОБЕЛИСТ.
цитирай
2. анонимен - ?!
22.01.2011 01:40
Аз по-голяма глупост не бях чел. Хиперинфлацията щяла да настъпи за 15 минути щото някой актив си сменил цената... Абе момчета, вие не можете да предскажете утре сутринта на къде ще отвори пазара, тръгнали сте да гадаете какво ще стане "някой ден, неизвестно кога" и да целите баш как точно щял един да продаде па другия да купи. Като имате толко знания за пазара и системата, де са ви милионите?

Как я мислите тая работа аз изобщо не мога да си представя?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853580
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031