Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 10:28 - В златото е спасението?
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
1



 Златото заявява претенции за възвръщане на валутния си статут както разкрива глобалната система

Ние вече знаем, че паричните пазари на еврозоната се разклатиха бурно в началото на май когато се случи вълна от теглене на пари от банките, която се разпространи от Гърция до Португалия и Испания, застрашавайки с първи голям суверенен фалит на нашата ера.


От Ambrose Evans-Pritchard
Публикувано на: 17:43 BST 20 юни 2010 г  http://www.telegraph.co.uk/finance/c...-unravels.html


Миналата седмица златото нарасна до рекордните 1.258 щатски долара за унция Снимка: Alamy


Жан-ClaudeTrichet, президентът на Европейската централна банка (ЕО), говори дни по-късно на "най-трудната ситуация след Втората световна война, а може би и Първата".

Последният месечен бюлетин на ЕЦБ ни дава някои потресаващи подробности. Той показва, че банковият "индикатор за системен риск" отчита ръст изведнъж до рекордно ниво на 7 май, измерено чрез дериватите на EURIBOR и ударение на суаповите пазари на EONIA, надвишавайки отметките за височина на Lehman Brothers при кризата от септември 2008.
"Вероятността за едновременен фалит на две или повече големи или комплексни банкови групи от еврозоната рязко се повиши", се казва в него.

Свързани статии

*
Неизпълнение да спаси Източна Европа ще доведе до срив света
*
Спасителните не е: време е да си призная, отскачам и да започне отново
*
Разпъването на Латвия
*
Евро готова да нанесе нови рани на Европа

Това е тревожен коментар. Кои две "големи и сложни банкови групи" са били на ръба на колапс? Ние може би ще разберем в края на юли, когато резултатите от стрес-тестовете бъдат публикувани, което ще представлява един ход, описан от шефа на Deutsche Bank - Йозеф Акерман като "много, много опасен".

И ние наистина ли сме всички в безопасни сега, когато ЕС не успя да възстанови пълното доверие със своя € 750 bn (Ј 505bn) "шок и ужас" щит, т.е. след като хвърлят всичко, което действително може да се събере при съобразяване на политическите ограничения на паричния съюз? Това е дълбоката тревога, която обяснява и стои зад скока в цената на златото от миналата седмица, която е най-висока за всички времена - $ 1.258 за унция.

Световният Gold Съвет заяви в петък, че централните банки на Русия, Филипините, Казахстан и Венецуела са купували злато, а монетарна институция на Саудитска Арабия е "потвърди" увеличаване на резрите от 143 метра до 323м тона. Ако има някакво значително раздвижване по темата ценни метали Rush, то това е страхът, че световната валутна система е прецакана. Или, казано по друг начин, злато се изкатерва обратно на позицията си, заемайки историческа роля като крайно и сигурно убежище и валута измерител (резервна валута).

Със сигурност не е инфлацията това, което буди тревогите на големите инвеститори, въпреки че инфлацията може да бъде унищожителният отговор, преди всичко да премине. Базовият CPI в САЩ (ценовият индекс) падна до най-ниското ниво от средата на 1960. За разлика от удара, който изстреля златото по време на ерата на Никсън-Картър, това рали показва ехо от 1930-те. Това е предвестник на един дефлационен удар.

Capital Economics е изчислил, че на M3 паричният агрегат в САЩ се е свил през последните три месеца със 7.6pc на годишна база. Доходността по двугодишните съкровищни бонове е 0.71pc. Това е една икономика, в плен на дългова разруха.

Албърт Едуардс от Сосиете Женерал казва, че Атлантическият регион е на едно незначително разстояние от драстична дефлация - това би бил девети кръг на ада, "Вие, които прекрачите този праг, надежда тука всяка оставете" (това е пасаж от Ад на Данте Алигиери). Такъв отключващ повод може би е на път.
Водещият индикатор за икономиката на САЩ - ECRI (Economic Cycle Research Institute) е паднал с най-висок от последния половин век темп, достигайки до 45 седмично дъно. Последните четене е - 5,70, нивото, което е достигнато в края на 2007 г. точно както Уолстрийт започна да се преобърне и след това последва катастрофата. Нито Фед, нито финансовото министерство на САЩ бяха наясно, че икономиката на САЩ вече е в рецесия. Официалните модели на растежа са били диво погрешни.

Дейвид Розенберг от Gluskin Sheff казва, че анализаторите отново са "заспали зад волана", след като Baltic Dry Index – а, който измерва навлата за насипни товари, се срути след достигане на класически троен връх. Възстановяването на жп натоварванията на автомобили в САЩ изглежда е в застой, с обем все още е с 10.5pc под юни 2008 година.

Индексът на Националното сдружение на Строителите на Домове за "бъдещи продажби" падна през май до най-ниско ниво след драстичния спад от началото на 2009. RealtyTrac заявява, че обратното придобиване на домове са достигнали нов рекорд. Още 323 хиляди семейства са били ударени от известия за принудителна продажба през последния месец. "Доникъде сме от излизане от шубрака ", заяви фирмата.

Това по-скоро е един академичен въпрос, дали САЩ се плъзга в посока на двойно-падене в рецесия, или просто затъва за следващите 12 месеца в една " криза на растежа ". Що се отнася до Европа, нищо по-малко от един устойчив глобален бум, няма да е в състояние да изтегли еврозоната от дефлационните плаващи пясъци, които вече поглъщат юга.

Испания е трябвало да заплати почти рекорден спред в размер на 220 базисни пункта над немски Bunds миналата седмица, за да прокара на търг 10-годишни облигации, като това е приблизително на нивото, което Гърция трябваше да плаща през март. Изтекла нерегламентирано информация по преписка от един закрит брифинг между Кортесите и висшепоставен служител на централна банка разкрива, че испанските фирми са отрязани от капиталовите пазари, като това е валидно от Великден насам. Като се има предвид, че испанската държава, общините, банките и фирмите заедно са направили чуждестранни дългове в размер на € 1.5 трилиона, или 147pc от БВП, а през тази година трябва да се осигурят над € 600 милиарда от тези дългове, невероятно е кризата да се излекува сама себе си.

С действията си, инвеститорите показват, че те вярват, че на ЕС може да се разчита, че ще подплати спасителната си риторика с твърди пари и разум. Управляващата коалиция в Германия е в риск от разпадане във всеки един момент, фатално повредена от народния гняв след гръцката спасителна операция.
Крайно десният популист Геерт Вилдерс внезапно се превърна във втора сила в холандския парламент.
Фламандските сепаратисти спечелиха белгийския избори във Фландрия.
Вероятността, че все по-намаляващата група на Германския блок на кредиторитете, които сами са изправени пред нарушения и съкращения на бюджетите си у дома, ще продължи да поемат разноските за увеличаващата се група от Латинския блок длъжници, изпаднали в бед, а намалява с всеки изминал ден.

Fitch Ratings съобщи, че ще се стигне до покупки на "стотици милиарди" евро правителствени облигации от страна на ЕЦБ за да спре ескалацията на кризата. Тъй като шефът на Bundesbank Аксел Вебер вече заяви становище, че първият транш от покупки е представлявал "заплаха за стабилността", то би могло да се обзаложим с добри изгледи за успех, че Германия ще се бори със зъби и нокти за предотвратяване на подобен ход в посока на на пълен разцвет на количествените облекчения. Кръвопускането и едновременно очертаването на линията на вината между тевтонците и Латинска Европа ще продължи, тъй като кризата отравя средата.

Във всеки случай все пак пазарите показаха някакво движение напред. Те демонстрират съмнение дали ще може да проработи стратегията на ЕС за налагане на понижение на заплатите в половин Европа без адекватно отражение в областта на монетарните и търговски стимули. Подобна политика смазва данъчните приходи и добавя риск от потапяне на страните в дефлационна спирала, сякаш всички са забравили уроците от 1930-те години.

Публичния дълг на Гърция ще нарасне от 120pc да 150pc от БВП при плана на МВФ и ЕС. Налице е безсмислена жестокост към това. Както министърът на финансите на Русия Алексей Кудрин признава, гръцкият "мини-фалит" стана неизбежен.

ЕС президентът Херман ван Ромпой призна, че ЕВСъюз е привлякъл страните във един фатален капан. "Това беше като някакво хапче за сън, някакъв вид наркотик. Ние не бяхме наясно със същностните проблеми", каза той.

Това, което той все още не признава е, че дисбалансите по линията север-юг са формирани още от момента на пускането на еврото, и в действителност, защото еврото е било пуснато, като тези дисбаланси не може да бъдат коригирани чрез по-нататъшни заеми от севера или чрез натискане на юг в депресия. Политическият бушон ще гръмне преди тестването на тази реакционна и самоотричаща се политика да доведе до разрушение."
превод  nacheff



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853273
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031