Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 09:57 - История на икономическите кризи
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1714 Коментари: 0 Гласове:
1



 Що е то криза? 

Икономическите кризи и капитализмът вървят ръка за ръка - също като главоболието и препиването. Още от 17 век, когато капитализмът едва прохожда, рисковани спекулации с лалета и мечтата за бързо забогатяване обръщат финансовите пазари с главата надолу. Оттам тръгва и нашето историческо пътуване. 

Лалетата са виновни

Кризата на недвижимите имоти в САЩ от 2008 г. може да бъде сравнена с кризата на лалетата в Холандия от 1630-те години. В началото на 17 век, идващото от Близкия Изток лале се превръща в символ на холандците - търговията с този вид цветя процъфтява. През 1634 година настъпва истинският бум. Цял един народ мечтае да забогатее - лесно и бързо.

Възходът на едно цвете

През 1634 година с лалетата започва да се търгува не само на борсите, а и по кръчмите. В рамките на три години цените се покачват петдесеторно. Почти половината от населението на Холандия инвестира парите си в лалета.

Пук! 

Когато по време на търг през 1637-ма не биват достигнати очакваните цени, балонът на лалетата се пука. Резултатът: водени от страх и паника хората разпродават стоката си. В рамките на няколко дни цените се понижават с 95 на сто. Така се стига до фалита на почти половината от населението на Холандия.

Златна треска

През 18 век и французите се подвеждат от мечтата за бързо забогатяване. Един шотландец води цялата им нация до банкрут. През 1718 банкерът Джон Лоу придобива търговския монопол за френските територии в Луизиана и на Мисисипи, където се е предполагало, че има множество златни находища. За да финансира бизнеса си, Лоу основава т. нар. "Компания Мисисипи".

Кризата Мисисипи

Акциите на компанията били изключително изгодни, за да могат все пак и бедните хора да участват в многообещаващата спекулация. Действително само за няколко седмици акциите на Лоу се покачват рекордно. Имало дори дни, в които пред къщата му се виели опашки от хора, чакащи да закупят акции. Шотландецът става най-богатият мъж за неговото време.

Кратка радост

Но още с появата на първите съмнения в начинанието му, неговият план започва да се проваля. Спекулантите са обхванати от паника и курсът на акциите пада светкавично. През юли 1720 "Компания Мисисипи" вече е неплатежоспособна, а мнозинството французи - финансово съсипани. Джон Лоу бяга в чужбина и умира в мизерия през 1729 година във Венеция.

Първият глобален срив


19 век маркира победоносния поход на индустриализацията. В рамките на няколко години парната машина завладява фабриките, а появата на железниците прави възможно придвижването не само на хора, а и на търговски стоки. Пред икономиката се откриват нови хоризонти, а банките започват щедро да раздават кредити. Икономическият бум достига кулминацията си през 1850-те години.

Обратът

Много от проектите са финансирани набързо и често инвестициите били по-големи от очакваните печалби. Когато през 1857-ма нюйоркският филиал на Ohio Life Insurance and Trust Company обявява фалит, тъй като бил заплетен в рисковани сделки, злото се стоварва върху всички. Изведнъж доверието между нюйоркските банки се изпарява. Те настояват за незабавно връщане на всички кредити.

Паника и ужас

Населението, очакващо колапс на американската икономика, реагира с паника и обсажда банките, за да изтегли вложенията си. С рекордна скорост банковата криза в САЩ се пренася към Европа, Южна Америка и Азия. Първата глобална финансова криза трае до 1858 година.

Фалит след фалит

Населението, очакващо колапс на американската икономика, реагира с паника и обсажда банките, за да изтегли вложенията си. С рекордна скорост банковата криза в САЩ се пренася към Европа, Южна Америка и Азия. Първата глобална финансова криза трае до 1858 година.

Балонът се пука


Балонът се пука през май 1873 след спад на курсовете на Виенската борса. Фалитът на престижната американска банка Jay Cook & Company през септември същата година удря още веднъж световната икономика. Паниката обхваща всички, курсовете на борсите спадат стремглаво, предприятие след предприятие обявяват фалит. Последиците от тази криза се усещат до 1890-те години.

Голямата депресия

На 29 октомври 1929 нюйоркчани се събират на Уолстрийт. Причината: светкавичен спад на нюйоркската борса. "Черният четвъртък" е обаче само началото. Това, което последвало, е определено за най-тежката криза за онези времена, влязла в историята като "Голямата депресия".

Откъде тръгна всичко

Причината за дълбоката криза от 1929: дълъг период на луди спекулации и безгранично задлъжняване. След Първата световна война икономиката бързо се съвзема, а техниката отбелязва голям напредък. Малки и големи инвеститори се хвърлят в твърде рисковани сделки, вярвайки, че в бъдеще ще се върви само напред.

Години на мизерия

Когато обаче балонът се пука, засегнати от кризата се оказват всички - предприемачи, банки, селяни, но най-вече обикновените работници. В Германия напр. между 1929 и 1932 индустрията отбелязва спад от 30 на сто, а повече от 6 млн. души остават без работа. Милиони хора потъват в мизерия.

Петролната криза

След дълги години на бедност през 1948 година паричната реформа поставя началото на подема на германската икономика. През 1950-те и 1960-те години мечтата за екскурзии, личен автомобил и дом се превръща в реалност за милиони германци. През 1973 обаче, в началото на четвъртата война в Близкия Изток, арабските държави изцяло или частично затварят петролното кранче към Израел. Следва нова криза.

На Западния фронт

Петролът е най-важният фактор за продукцията и енергиен източник в индустриалните страни. Те се оказват в доста неудобно положение. Резултатът в Германия: забрани за движение с автомобил. Цените на енергията се покачват, въпреки че икономиката е в стагнация. За Западния свят петролната криза се превръща в най-тежката икономическа криза след 1930-те години.

Празни магистрали 

Заради петролната криза на 25 ноември 1973 Германия за първи път въвежда неделна забрана за движение по магистралите. Забраната е повторена още два пъти - на 2 и на 9 декември същата година.

Азиатската криза

Страната на изгряващото слънце също не остава подмината от икономическите кризи. След края на Втората световна война, подобно на Германия, и Япония изживява икономически бум, дължащ се главно на техническите иновации. В края на 1980-те обаче страната бива изправена пред огромен спекулационен балон.

Всичко тръгва от... 


... Япония. В рамките на само три години японският индекс Nikkei се удвоява, а цените на недвижимите имоти се покачват неимоверно. При ниски лихви японците взимат кредити въз основа на своите надценени къщи. При това непокритите кредити били забулени посредством "магическо" счетоводство. Когато в началото на 1990-те балонът се пука, страната изпада в неудържима рецесия.

Като цунами

Т. нар. тигрови държави - Хонконг, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Тайван и Тайланд - също усещат влиянието на японската криза. Покрай скока на цените на жилищата и акциите там също се стига до спекулационен балон, който се пука през 1997. По време на т. нар. Азиатска криза курсовете се сриват, а милиони хора губят работата си.

Кризата дотком

В средата на 1990-те по света има около 18 милиона интернет-потребители. Бързото разрастване на явлението предразполага към развитието на един нов, международен пазар. След като много компании стават свидетели на големи бизнес-растежи за кратки периоди, до края на 1998 почти всяка млада фирма наема бизнес експерти, които проявяват желание да работят в ".com" (Дотком) фирма.

Дотком балонът

Само след 3 години интернет-пазарът вече е препълнен. Очакванията за високи печалби при много от фирмите остават неизпълнени. През март 2000 Американският фондов пазар замръзва в следствие на шесторно повишените лихви от страна на държавата. Балонът се пука. Инвеститори губят огромни суми, много фирми фалират. До края на 2000 акциите на новия пазар губят над 90% от стойността си.

Най-новата криза 

Днес сме изправени пред най-голямата световна криза от 80 години насам. Началото си тя води от големи финансови центрове като Ню Йорк и Лондон. В САЩ напр. години наред банките отпускат кредити на длъжници със съмнителна платежоспособност. Като гаранция за кредитоспособността служели неизплатени недвижими имоти, предимно къщи.

Шок в цял свят

Балонът се пука, размерът на щетите е огромен. Доверието между отделните банки е разклатено, а кредитирането става жертва на шока. Финансовата криза в САЩ се превръща в световна икономическа криза. Търсенето на причините и виновниците все още продължава. Но докато мечтата за бързи и лесни пари води до безгранично лекомислие, рискът от нови кризи остава...

Източник: DW  от Профит.бг



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858321
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930