Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 16:54 - Ех защо не се родих грък?!
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
5



 Бюджетът на Гърция се надува с милиарди евро годишно от различни тайнствени облаги, като бонуси за отиване навреме на работа. Като част от усилията на страната да сложи край на кризата с дълга и да избегне фалит Гърция обеща да започне да съкращава разходите по тези щедрости, които хаотично са отчитани от министерствата през годините и това затруднява статистиката, коментира "Ройтерс". Aгенцията дава няколко примера за разхищения, които могат да се орежат и да се спестят сериозни разходи.

Пенсии за неомъжени и разведени жени

Десетки хиляди неомъжени или разведени жени, които са дъщери на държавни служители, получават пенсиите на своите починали родители. Това натоварва социално-осигурителната система, която според експерти до 15 години ще се срине, освен ако не бъде ревизирана. Около 40 хил. жени се възползват от тази привилегия, която коства 550 млн. евро годишно. Допълнително гръцките закони не позволяват държавните служители да бъдат освобождавани или пенсионирани по-рано. Разходите за пенсионното осигуряване се очаква да нараснат до 12% от брутният вътрешен продукт (БВП) до 2050 г. по данни на Европейската комисия. Средните стойности за Европейския съюз са не повече от 3% от БВП.

Коледни добавки

Системата за бонуси сред държавните служители може да добави между 5 и 1300 евро на месец, като някои служители получават допълнително възнаграждение за това, че ползват компютър. Други получават премии за владеенето на чужди езици, а трети за това, че идват навреме на работа. Някои горски получават надбавки за работа на открито. В целия публичен сектор на страната служителите получават 14 заплати годишно, като тази система цели да се поддържат ниски нива на заплати и на пенсиите, които са базирани към тях.

Едната допълнителна заплата се изплаща на две вноски – първата по Великден, а втората половина през лятото. Втората допълнителна, или 14-а, заплата се дава по Коледа, когато цялата икономика се захранва от потреблението, една от причините е, че такситата, ресторантьорите и фризьорите могат законно да поискат допълнително заплащане за техния труд като "коледен подарък". Правителството вече наложи съкращение с 12% на коледната добавка и с 30% на великденската като част от плана за намаляване на разходите, като така спести 1.7 млрд. евро.

Да летиш безплатно

Профсъюзите блокират години наред опитите на правителството да продаде задлъжнялата авиокомпания Olympic Airways, която коства на гръцките данъкоплатци милиони, докато служителите й се ползват с големи привилегии – те и техните семейства могат да летят по света безплатно. Гърция продължи с финансирането на авиокомпанията дори след като местни авиокомпании започнаха да осъществяват подобни полети на много ниски тарифи. ЕС наложи дисциплинарни мерки срещу Атина за наливане на държавни пари в Olympic Airways, която работи на загуба. Гърция обяви, че ще слее някои държавни компании и ще продаде дялове на други.

Комисия за управление на пресъхнало езеро

Стотици държавни комисии дават работа на повече от 10 хил. души и струват на бюджета над 220 млн. евро на година. Гърция има дори комисия за управление на езерото Копаис, което пресъхна през 30-те години на миналия век.

Скъпи оръжия

Напрежението между Гърция и Турция, поставя военните разходи на Атина много над тези на другите страни - членки на ЕС - през 2007 и 2009 г. са достигнали 14 млрд. евро, или 6% от БВП. След призив за намаляване на военните разходи бюджетът, предназначен за отбрана през 2010 г., в момента съставлява 6.7 млрд. евро. Но близо 80% от средствата за отбрана отиват за администрация и заплати за военните. От правителството обявиха, че ще намалят значително средствата за поръчката на оръжия и бойна техника, като бюджетът за отбрана ще спадне на 1.8 млрд. евро, или 0.7 от БВП на страната за тази година.  
http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/04/29/894435_stranata_v_koiato_poluchavash_bonus_ako_ne/?ref=rss



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860123
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930