Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2010 18:06 - Поля сигурно ще лежи в затвора, но министър едва ли
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 779 Коментари: 0 Гласове:
1



  Не разпъвайте даскалитеПоля сигурно ще лежи в затвора, но министър едва ли image   Петък, 23 Април 2010

Мартин Карбовски


Падна още една тухла от българската сграда. Да си учител никога в нашата епоха не е било престижно, но днес вече е повод за обида. Даскалът като символ седи в ъгъла, блъскан от епохата и притеснен от съвременниците си. Кой ли не им скача, кой ли не им се изреди. Свещеният даскал търпи и плаче.
Това, че една отчаяна учителка се опита да се направи на крадец, не означава нищо за цялото учителство и въобще за идеята "даскал".

 

Не можеш да биеш учителите с презумпцията, че са крадци. Не може това да се прави пред децата. Родителите бабаити с нищо не са по-свестни и от най-лошия даскал. Времето може да е объркано, но чак толкова не е объркано. 
Даскалът прави децата хора 
И всеки, който му скача на физиономията и имиджа, трябва да бъде озаптен.
Класната Поля Даскалова не е престъпник, тя е отчаян човек. Трябва хората и правосъдието да правят разлика между двете. Не бива оксиморонът "учителка крадец" да става настолен, защото Поля е поредният българин, който си е помислил, че по незаконния начин може да си оправиш живота. Всички си го мислим, доста го правят. В Евангелието пише, че трябва да бъдем наказвани и за помислите си. Ако е така, всички сме за затвора.
Даскалката трябва да бъде защитена. Усеща се във въздуха, че тя може да стане жертва на нашата "адекватна" съдебна система и да бъде наказана сурово заради всички други. Тя е лесната жертва на живота и на посочването с пръст. В същото време убийци шетат на свобода, издирват се опасни престъпници, бандити се оправят с адвокатски номера
По това ще познаете Поля - че тя няма да може да се защити като истински престъпник в съда. Объркана и уплашена, без адекватни средства за защита, даскалката, която всички харесваха, ще търка наровете в Сливенския. "За кокошка няма прошка, за милиони няма закони". Тази затворническа пословица вече ще звучи така: "Учителката - в Сливен, министърът - невинен". При положение, че престъпленията на политиците у нас са на всеки ъгъл. 
Общественото мнение може много. То заслужава да разбере, че даскалката не е престъпник. Тя не трябва да става изкупителна жертва. 
И Поля трябва да каже на хората, че съжалява.
Това ще е единственият урок за обществото и единствената мъничка негова полза. За първи път прегрешил у нас да каже, че съжалява - това ще е новина и това трябва да чуят учениците на Поля. Това трябва да смекчи правосъдието спрямо нея. И без това то е милостиво, нека не се упражнява в жестокост върху Поля. За да не се окаже така, че тя да лежи колкото Митьо Очите.

 


Тагове:   министър,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858240
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930