Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2010 16:41 - "Белене" стигна до прокуратурата
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1448 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 "Белене" стигна до прокуратурата Проектът за АЕЦ "Белене" най-накрая се озова там, към където бе тикан от самото му размразяване през 2004-а - в българската прокуратура. И за да няма съмнения за очакваните крайни заключения, документацията за новата централа бе изпратена и в Европейската комисия, и в Държавния департамент на САЩ. При това заедно с доклада на ДАНС, в който, според премиера Бойко Борисов, се съдържат данни за "висша форма на корупция".

На широката публика много неща отдавна са известни, но си е друго, когато ги каже министър-председателят. Ден-два по-късно обаче всичко като че бе забравено. Във фокуса на публичното внимание се озоваха поредните скандални новини...

На това впрочем разчитат хората, налели около 1.2 млрд. лв. в "онзи гьол" край Дунава. Надеждите им са напълно основателни, поне ако съдим по опита ни от последните двадесетина години. От 1990-а досега основният принцип на всяко ново правителство бе "гарван гарвану око не вади". И тепърва предстои да видим дали нещо ще се промени.

Във всеки случай и до днес стоят без отговор маса въпроси около проекта, като например: 

* Защо правителственото решение за строежа на АЕЦ "Белене" бе взето в нарушение на българското законодателство (чл. 45 от Закона за ядрената енергетика)? Кой носи отговорността за това? Незаконосъобразното решение за старт на проекта не прави ли нищожни всички последващи действия по него?

* Защо в хода на твърде бутафорния конкурс за избор на типа реактор бяха променени условията и бе избран модел от старо поколение, който дори няма прототип в света?

* Защо не се спазиха двете условия, определили като главен изпълнител на проекта руската "Атомстройекспорт": максимално използване на построеното на площадката и на доставеното в Белене оборудване? Защо за разрушаването на железобетонните конструкции бяха платени 97 млн. евро и как бяха разпределени сумите?

* Каква бе стойността на доставеното ядрено оборудване и колко пъти по-евтино бе продадено на руснаците? Защо "подарихме" (за около 32 млн. долара по наша информация) парогенераторите, необходими на АЕЦ "Козлодуй", и сега централата ще трябва да плати от 300 до 500 млн. евро за поръчката на нови?

* Вярно ли е, че инженер-архитектът по проекта "Уорли Парсънс" е получил досега доста над 100 млн. евро, а общата договорена сума надхвърля един милиард? Какво е разпределението на платените до момента "консултантски услуги": колко и кои от тях са извършени от австралийската компания Worley Pasons и колко от подизпълнителя "Риск инженеринг"?

* Чия собственост, според международното законодателство, са проектите на реактора и на атомната централа, разработката на които е платена само от България?

* Защо преди да са готови и одобрени техническите и работните проекти, е поръчано оборудване? Каква е платената сума и за какво?

* Кой прочете "както Дяволът Евангелието" становището на Еврокомисията за одобрение по принцип на проекта "Белене"? Защо тази лъжа продължава и до днес? Кой ни "спестява", че липсват и задължителните инак съгласувания на проекта със Сърбия и Румъния?

--------------

Каре със снимка

в U/Юлиана Димитрова



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853556
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031