Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2010 12:11 - Синята коалиция предлага истински мерки срещу кризата
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1859 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 17.03.2010 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
http://bnt.bg/bg/news/view/24741/ivan_kostov_situacijata_e_trevojna
 План с 28 антикризисни предложения на правителството публикува вестник Сега. Според изтеклата информация правителството обмисля да се отнемат привилегиите на чиновниците, да се облагат брутните заплати и пенсиите, да се намалят майчинските и да се доплаща за лечение.

В сутрешния блок на БНТ съпредседателят на "Синята коалиция" Иван Костов коментира темата, като заяви, че не бива да се стига до такива тежки мерки. Те са драстични и ще бъдат посрещнати изключително лошо - добави още Костов.

Той уточни, че ситуацията е тревожна, защото кризата се развива и води до намаляване приходите на фирмите, запушване на каналите за разплащане, нарастват просрочените задължения между фирмите и на фирмите към банките, нарастват несъбираемите кредити и в това положение правителството, както и всички ние, "сме изправени до стената".

Едно от най-положителните неща към момента е, че се води дебат, предлагат се мерки и решения. Това е полезно и трябваше да се случи преди 2 години. Още през лятото на 2008-а трябваше да започне този дебат, а това, което се случи показва незрялост на обществото и незрялост на демокрацията, каза още Костов.

В момента реално признатите изискуеми кредити са 700 млн. лв., а техният реален размер най-вероятно е около 1,3 млрд. лв. Предложението на Синята коалиция е да се създаде централен регистър, който да обобщи информацията, определи сроковете - държавата признава като безспорни изискуеми тези кредити и това до голяма степен ще реши проблема на фирмите, защото те ще имат официален документ за пред банките, че ще дойде момент, в който те ще могат да погасят кредитите си. Това решение е щадящо по отношение на хората и на цялата система.

Нещадящите мерки водят до драстични икономии и изобщо не са щадящи. Според Иван Костов не бива да се стига до такива мерки и се обяви против тях, особено в частта за облагане и намаляване на пенсиите. Той подчерта, че не е прибягвал до тази мярка нито 1991 година, когато е бил финансов министър и държавата е трябвало да се възстанови от кризата на Андрей Луканов, нито през 1997 година, когато е бил министър-председател и е трябвало да се оправи след управлението на Жан Виденов. По повод коментара на премиера Борисов, че момента сме в най-тежката ситуация след войната, Костов заяви "Не, това очевидно не е вярно."

Той подчерта, че иска първо да се изчерпат щадящите мерки и след това да се стигне до другите. През икономии правителството няма да изведе страната от кризата. "Правителството може да изведе страната от кризата, когато направи големите икономии. Например, когато, както ние предлагаме, направи приоритети на публичните инвестиции, преценявайки ги от гледна точна на това дали имат кризисен ефект, защото някои инвестиции имат кризисен ефект. Това да отидеш и да закопаеш, както показа БНТ, в една локва стотици милиони левове (има се предвид АЕЦ "Белене" бел. ред.), това е прокризисен ефект." 

Държавата не трябва да стимулира кризата чрез инвестиции, а това се случва, когато инвестицията е дългосрочна и срокът на завършване е например след 7-8 години.

Костов обясни, че в едно правителство трябва да се гледат действията на министър-председателя, защото той балансира идеите на своите министри. В момента премиерът е в положение да търси баланс между запазването на политическото доверие и реализирането на изпълними мерки.




Тагове:   мерки,


Гласувай:
1



1. анонимен - @
17.03.2010 16:21
В част от тези мерки Синята коалиция предлага икономическия начин на мислене от 97-ма. А именно - създаване на качествени работни места вътре в страната за бърз технологичен напредък и по-добро ниво на организация и използване на ресурсите! Тогава, през 97-98-ма, това ни извади от комунистическата кал, вероятно и сега ще сработи. Но ГЕРБ се опитват да разкриват основно некачествени работни места, да създават корупционни практики и после да се чудят къде и как да изперат придобитите от тях пари. Така искат да контролират назначените там, на некачествените работни места. Те имат нужда точно от тях. Това беше стратегията на царя по-миналия мандат... Тя закопа страната, но създаде онзи феномен на държавния служител в големия град - партията отива на кино в страната като цяло, но в големите градове има равномерна подкрепа по избирателните секции!?

Не очаквайте Борисов да се откаже от това. Той не е десен, той е гангстер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853656
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031