Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 12:37 - Може и да сме видели само върха на айсберга на тази криза
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 951 Коментари: 0 Гласове:
1



  Милен Курдов: Може и да сме видели само върха на айсберга на тази криза-в.Дневник image От Весела НиколаеваВсички статии на автора image

Милен Курдов, директор за България на DIF Broker
Фотограф: Георги Кожухаров

image

Милен Курдов е директор за България на инвестиционния посредник DIF Broker, който е част от едноименната португалска компания за брокерски услуги. Преди да се придъедини към екипа на португалската компания, Курдов е бил директор "Международни пазари" в "Бенчмарк финанс", дилър в "СТС Финанс", "Елана Трейдинг" и Интернешънъл Асет Банк. Завършил е "Финанси и банково дело" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Разговаряме с него за новите етапи на финансовата криза и управлението на личните спестявания, които могат да се правят в този период.


Тлеещи огнища и постоянно пораждащи се нови проблеми тепърва ще има

Българската борса има добър потенциал за инвестиране, но за период от поне 12 месеца

Шокът и стресът от кризата ще направи хората по-пестеливи



През последната година има ръст на фондовите пазари, но от известно време наблюдаваме задържане и спад в обемите, особено в България. Според вас за какво е знак това – изчакване преди цялостно възстановяване или начало на нови загуби?

- Не смятам, че ще видим повторение на сценария от 2008 г. и нов тест на най-ниските нива, достигнати на българската и на световните фондови борси. Според мен W-форма на рецесия за момента е изключена като сценарий, но в същото време не съм сред привържениците на тезата, че темпът на растеж ще се запази както през последните осем месеца.

Мисля, че в момента световните финансови пазари преминават през нова фаза от развитието си и правителствата на развитите икономики ще започнат да оттеглят постепенно активната си намеса. Това ще бъде тест дали постигнатите стабилност и ръст могат да бъдат продължени самостоятелно от пазарите. Огромният проблем е липсата на доверие сред инвеститорите и в банковата сфера. Това задушава бизнеса и пречи на решаването на проблема с безработицата, която в същото време затруднява и ръста на вътрешното потребление.

Получава се един магически кръг, от който трябва да се намери изход. САЩ предприеха първата стъпка към оттегляне от пазарите на активна намеса със средствата, които подкрепиха икономиката и смазаха финансовия механизъм. Това според мен е и първият знак на този последващ етап, за който говорим.

Следващ етап на възстановяване?
-Да, точно така, в който се оставят пазарите сами да функционират без активната намеса на правителствата и централните банки. Това ще породи известно охлаждане на ентусиазма както сред инвеститорите, така и в прогнозите за развитие на бизнеса, защото все още не може да се каже, че основата е стабилна и постигнатият растеж може да бъде продължен.

Специално за България причина за спадането на оборота на борсата не е същата, тъй като българската икономика не е толкова активно подкрепяна. Валутният борд осигури нужната стабилност, но все пак тази година ще бъде тестова и за нашата икономика. Всички знаем за високата междуфирмена задлъжнялост, затрудненията на бизнеса с високите лихви и дали това ще се преодолее като проблем през тази година, ще бъде ключово.

Според вас кое е най-подходящото за един дребен инвеститор в момента – да си вложи парите в акции, в определен тип взаимни фондове, в депозити?
- Българската борса има доста добър потенциал за инвестиции, но с хоризонт от над 12 месеца, в които страната да излезе стабилно от кризата, бизнесът да заработи на по-високи обороти. Подбор на компании от основните борсови индекси като SOFIX и BG40 според мен ще бъде удачен за постигане на по-дългосрочни цели.

Интересна възможност за дребните инвеститори са вложения на международните фондови пазари, като на тях биха представлявали интерес борсово търгуваните фондове, или т.нар. ETF. Те са структурирани върху класове активи, върху цели сектори от икономиката, върху развити и развиващи се пазари и съчетанието с огромна ликвидност, каквато липсва на българската борса, ги прави подходящи за инвестиране.

Предвид перспективите за стабилизиране на световната икономика, които продължават да се доказват в макроикономическите данни, бих препоръчал фокусът да бъде насочен към ETF за щатската и за развиващи се икономики като Бразилия, Южна Корея, Тайланд, Турция. Интерес представляват и фондовете върху стоки като алуминий, мед, платина.

Очаквате ли сериозно поскъпване при суровините?

- Прогнозите за световната икономика за тази година са за ръст от 4%, което на фона на спада от 2009 г. е един доста добър сигнал за излизане от кризата. Това неминуемо ще доведе до засилено търсене на стоки и суровини, въпреки че има натрупани запаси, така че очаквам да се запази поскъпването при тях. Особено ако имаме предвид прогнозите за ръста от 10% в Китай за тази година, а те са основен вносител и потребител на суровини и стоки.

Кои вложения за подходящи за кратки срокове до една година и кои са за дългосрочни?
- Краткосрочни препоръки за инвестиция е малко трудно да се дават, дори бих се ограничил с малко по-кратък период, да ги разделим на няколко етапа – да речем, до няколко седмици. Очаквам по лично мое мнение, че ще станем свидетели на ръст от 6-7% в цената на златото и среброто, гледайки чисто технически представянето им, както и от гледна точка на търсене на злато.

За хоризонт от няколко месеца очаквам щатският долар да се повиши спрямо основните си конкурентни валути, като до края на годината може да видим и по-ниски нива на европейската в близост до 1.25 евро за долар.

Тоест очаквате доларът да се повиши спрямо еврото?
- Да, поскъпване на щатския долар и съответно поевтиняване на еврото. На фондовите пазари отново бих препоръчал, говорейки за инвестиции над една година, индексни продукти в САЩ и развиващите се икономики. С тях може да се избегнат резките колебания на отделните акции. Фаворити сред секторите на щатската икономика в момента са този на базовите материали, финансовият и на недвижимите имоти.

Да очакваме ли, че заради кризата инвеститорите дълго време няма да искат да поемат по-сериозни рискове?
- Неминуемо ще има такъв ефект и той ще се наблюдава за известно време. Липсата на доверие и сигурност е проблем, с който световната икономика ще се справя доста трудно. Възможно е да сме видели само върха на айсберга при тази криза, като тлеещи огнища и постоянно пораждащи се нови проблеми тепърва ще има.

Виждаме как се развиват тези процеси - кризата в Дубай, сега в Гърция, в момента страни с голям бюджетен дефицит също предизвикват сътресения на пазарите. Такива събития изискват бързи реакции, които инвеститорите невинаги имат. Отделно динамиката на финансовите пазари през последните две години е на исторически върхове и това със сигурност е нанесло много поражения на инвеститорите. Резките обрати, на които станахме свидетели на финансовите пазари, могат да хванат неподготвени редица на тях.

На какво научи кризата обикновените спестители и на какво – инвестиционните посредници?
- Кризата постави въпроса за прекалената задлъжнялост и живота на кредит и за обикновения човек. България изживя няколко бурни години на покачване на жизнения стандарт, на изобилие на кредитния ресурс и много хора се възползваха от това, водени от мисълта за стабилната работна заплата, перспективите за нейното повишаване и желанието да реализират в момента удобството на бъдещите си приходи.

Кредитът намали доходите на много хора и като добавим рязкото покачване на лихвите, борбата между банките за свеж ресурс от депозити, това нанесе доста сериозен удар върху стабилността на бюджета на всеки спестител. Преминаването към модел на ограничаване на разходите и спестяване, за да могат да посрещнат и по-тежките дни, се наблюдава не само в България, но и в други развиващи се и дори в развити страни.

Това даде урок на хората и смятам, че този модел ще се запази поне през следващите пет години, като шокът и стресът от тази криза ще направят хората по-пестеливи и по-предпазливи за бъдещите им разходи.

Инвестиционните посредници в България пък получиха важен урок – че вече не могат да разчитат само на БФБ и на управление на портфейли на нея. Сривът тук беше пагубен за редица посредници, видяхме връщане на лицензи, други са в тежко състояние. Затова в момента се наблюдава и такава тенденция инвестиционните посредници да предлагат достъп до международни финансови пазари и схеми за управление на активи на тях.

Посредници, които развиха този тип услуги, преминаха по-лесно през кризата и в момента имат приходи, които поддържат стабилността им. Друго важно нещо, които се отчита и от самите посредници, е необходимостта от сливане на БФБ с друга борса. Това би донесло повишаване на ликвидността и структуриране на повече финансови продукти.

Очаквате ли да започне предлагане на нови продукти, които да са насочени повече към спестяване, а не толкова към висока доходност за кратък период?
- Да, в този смисъл очаквам да има такива продукти. Банките получиха също важен урок по време на тази криза, говоря не само за българските, а и за чуждите. Създаването на т.нар. фалшиви пари, т.е. бързата скорост на движение на парите, създаде тези продукти и проблеми, които предизвикаха кризата.

Финансовият инженеринг, който процъфтяваше, оставяше пазарите да функционират сами, но изигра лоша шега. Вместо да се занимават с чисто депозитна и кредитна дейност, търговските банки започнаха да инвестират за по-високи резултати и бонуси. Връщането към реалността ще бъде свързано с мисъл по-скоро за стабилност на тази система, за създаване на продукти, които да защитават клиентските средства, да внасят нужната стабилност, а не да мултиплицират риска и да се стремят към голяма печалба.


Тагове:   криза,   може,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853461
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031