Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 14:45 - НАПРЕД КЪМ 100% ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 2282 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Лекари са точили НЗОК със скъпи манипулации, ненужни за пациента 
Одит тръгва по следите на широко известна схема в кардиологията
 
Мартина Бозукова
 
11 Март 2010

 

image

Новосъздадената агенция "Медицински одит" към здравното министерство тръгва по следите на отдавна известна схема за злоупотреби в кардиологията, където са едни от най-скъпо платените клинични пътеки на Здравната каса.

От 1 април агенцията ще направи масирани инспекции на състоянието на инвазивната кардиология в страната, тъй като доклад на НЗОК е показал, че отчетените клинични пътеки по инвазивна кардиология за една година са се увеличили с почти 50%. През 2007 г. Здравната каса е платила за 24 300 такива случая, а през 2008 г. те са 36 300.

Скандалното е, че в абсолютно всички болници с такива отделения по инвазивна кардиология, има нарушения в 62 % от случаите. Директорът на новосъздаденото одитно звено Златица Петрова съобщи, че са били поставяни стентове за разширяване на кръвоносните съдове на пациенти, без това да е било необходимо, защото те не са имали стеснение на съдовете.

Световната практика показва, че 30% от пациентите със сърдечно-съдови проблеми се подлагат на инвазивни кардиологични процедури, а у нас това правят над 65%. Това е и причината за нарастването на броя на лабораториите, извършващи такъв тип диагностика, броя на отделенията по инвазивна кардиология, както и на специализираните кардиологични болници.

През 2007 г. лабораториите за изследване на риска от стеснение на кръвоносните съдове са били 8 и само за три години броят им е нараснал на 23. В същото време в лекарското съсловие отдавна се коментира, че едни клинични пътеки са надписани за сметка на други. Едни от най-скъпо платените клинични пътеки на НЗОК са именно в областта на инвазивната кардиология и сърдечно-съдовата хирургия.

Миналата година бяха изнесени данни, че кардилози от инвазивната клиника на университетската болница “Св. Георги“ в Пловдив получават между 15 000 и 35 000 лева месечно.

Експертите са категорични, че колкото и да са модерни инвазивните медицински методи, те невинаги са най-удачният вариант за даден пациент, а понякога той изобщо не се нуждае от тях.

Към момента не е ясно след като тези нарушения са били констатирани от Здравната каса какви санкции са последвали за отговорните лица.

Сега агенция "Медицински одит" отново тръгва по стъпките на нарушенията, като санкциите, които могат да бъдат наложени са глоба или отнемането на лиценза на медицинското заведение. Това може да бъде направено от министъра на здравеопазването по предложение на агенцията.

Петрова обясни, че до отнемане на лиценз ще се прибягва при рецидив на нарушенията.

Новото звено, което се състои от 50 души, ще проверява качеството на извършваните медицински процедури, спазват ли се медицинските стандарти, отговаря ли лечението на диагнозата на пациента, как са сключвани договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ, как упражняват контрол районните здравни каси, както и дейността на частните здравноосигурителни фондове.

“Ще се гледа дали е извършена най-щадящата и подходяща процедура за пациента“, каза Петрова.

Сигнали за три смъртни случаи в лечебни заведения са сред първите жалби, постъпили в новосъздадената агенция. Една от жалбите е за пациент, диагностициран за киста на панкреаса, но той твърди, че му е направена операция за киста на бъбрека. Другият случай е свързан със забавяне на лечението на пациент и прехвърлянето му между три болници, след което той е починал. Проверява се и случай, при който са изписани лекарства и консумативи за пациент, след като той вече е починал.

Проверките на агенцията ще бъдат както планови, така и внезапни. Ще се работи и по сигнали на пациенти.

По повод стартиралите масирани проверки в лечебните заведения лекари се оплакаха, че те са тенденциозни и единствената цел е да се намери претекст да не им се плати една или друга дейност поради държавните икономии. Според медици целта е обществото да бъде настроено срещу гилдията.



Тагове:   напред,   осигуровка,


Гласувай:
6



1. анонимен - Да бе, вий ограбвайте Здравната ...
11.03.2010 14:55
Да бе, вий ограбвайте Здравната каса, а ние да ви ръкопляскаме! Много са чувтвителни станали лекарите, щом им се бърка в джоба. Не ги е срам! Хората изнемогват...а те само мислят за себе си.
цитирай
2. borsi - Новосъздадената агенция "Медицински одит"
11.03.2010 17:43
Новосъздадената агенция "Медицински одит" сигурно ще ни излезе по-скъпа от всички кражби по болници ама карай :))
цитирай
3. rakurs - Моля горещо,
12.03.2010 16:08
назначете ме да контролирам медицинския одит.Здравните осигуровки 120% от брутото,никакви 100% това е популизъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858222
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930