Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2010 17:03 - ЗАЩО 10% ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 2937 Коментари: 1 Гласове:
0



  Най-добрата здравна система  

От Георги Ангелов*

всички статии от този автор   И
image
Автор: sutterstock
Фокус Еврофинансиране Има здравни реформи, които продължават десетилетия и с които всички са съгласни. Има и такива, които никой не харесва, всички са съгласни, че нещо трябва да се промени, но това така и не се случва. Реформата на здравния модел в България замръзна преди осем години. По същото време с пълен обществен консенсус беше започнала промяната на системата в Холандия. В резултат -  Холандия има най-доброто здравеопазване според европейско изследване за 2008 г**. В същата класация България е на едно от последните места. Защо това е така?

Един от факторите, който има влияние, е доходът на човек от населението. По-бедните страни не могат да отделят толкова средства за здравеопазване, колкото по-богатите. Но това не е пълната картина. Холандия например е по-бедна от Ирландия и Норвегия, но въпреки това страната има най-доброто здравеопазване в Европа. В същото време, по-богатите Ирландия и Норвегия са далеч по-назад в изследването (по същия начин някои страни от Източна Европа са по-напред от някои западни държави по здравни индикатори). Следователно не само богатството на една страна определя качеството на здравеопазването, важна е и здравната система.
В този текст няма да се спираме на въпроса как България да постигне висок икономически растеж и да стане богата страна. Само ще посочим, че едно скорошно изследване прави точно това. Озаглавено е "България в международните класации" и е достъпно в интернет. *** Тук основно ще се съсредоточим върху здравната система и по-точно тази в Холандия.

Как e в Холандия

В Холандия**** държавата не е доставчик на здравни услуги. Тази дейност се поема основно от частни лица и институции – практикуващи лекари и болници. С други думи, има ясно разделение: държавата е регулатор, докато медицинската дейност се извършва от частния сектор.
Този модел е приложен и при здравните фондове. Те са частни и действат на конкурентен принцип, а гражданите имат право да сменят здравния си фонд, ако не са доволни от него. И в здравното осигуряване правителството е просто регулатор, а не се меси пряко в управлението.
Системата се финансира от осигурените по два начина. На първо място, има фиксирана премия, която всеки осигурен плаща на своя здравен фонд (премията се определя от самия здравен фонд в конкуренция с останалите фондове). На второ място, всеки заплаща 6.5% от месечния си доход като здравна осигуровка. За пенсионерите и самонаетите здравната осигуровка е 4.4%.
Държавата финансира здравното осигуряване на децата и поема част от фиксираната премия при хората с ниски доходи. По този начин всеки има достъп до здравно осигуряване.

Изборът на осигурения

В Холандия осигуреният има право да избере здравния фонд, в който се осигурява. Избира и няколко други елемента:

- фиксираната премия. Тя е различна за отделните фондове и здравни пакети
- вид на осигурителната услуга. Единият вариант е пациентът да ползва здравни услуги, осигурени от здравния фонд. Другият вариант е пациентът да заплати ползваните здравни услуги и след това сумата да му бъде възстановена от здравния фонд
- сума на доброволно заплащане. Всеки може да избере сам дали да поеме по-голям процент от разходите при заболяване, като в замяна получава право да внася по-ниска премия в здравния фонд. Например, ако човек е избрал да поеме 200 евро на година – това означава, че първите 200 евро здравни разходи всяка година се поемат от него, а всичко останало - от здравния фонд
- допълнителен пакет със здравни услуги – освен базовия задължителен пакет всеки може да сключи договор и за допълнителен пакет от услуги.
До 2008 г. здравните фондове са връщали обратно на осигурените част от внесената от тях премия, ако през годината те не са ползвали здравни услуги. След това системата се променя, като се въвежда принципът, че пациентът заплаща част от ползваните здравни услуги през годината (до определена сума), а останалото се покрива от фонда. По този начин се стимулират превенцията и здравословният начин на живот. Освен това пациентите се въздържат да ползват медицински услуги, когато нямат реална необходимост от тях.

Работата на здравните фондове

Дълги години здравните заведения са доминирали здравната система в Холандия и те не са имали стимул да подобряват качеството на предлаганите от тях услуги. Това вече е минало. Днес здравните заведения се договарят със здравните фондове за цените, съдържанието и организацията на здравните услуги. По този начин клиниките и болниците са под натиск от здравните фондове да увеличават качеството. Всеки фонд сам избира с кои здравни заведения да сключи договор и пресява тези, които не отговарят на изискванията му. Така се създава и конкуренция между здравните заведения.
Фондовете също са в постоянна борба за клиенти, тъй като осигурените могат да ги сменят, ако не са доволни от тях. Това е силен стимул за предоставяне на качествени услуги на приемлива цена.

България – другата крайност

Като цяло здравната система в Холандия се характеризира с конкуренция на всички нива, минимална държавна намеса, частна собственост. Точно обратно на българската система – в която няма конкуренция, има монопол на здравната каса, огромна държавна намеса и държавна собственост. Не е учудващо, че Холандия е с най-доброто здравеопазване, а в България то е едно от най-лошите в ЕС.

* Георги Ангелов е старши икономисти в институт "Отворено общество" - София

** Euro Health Consumer Index 2008
, Health Consumer Powerhouse,http://www.healthpowerhouse.com

*** България в международните класации. 70 мерки за повишаване на благосъстоянието на България, 2009, ИПИ,http://ime.bg/70_Measures_IME.pdf

**** Health insurance system, Ministry of Health, Welfare and Sport,http://www.minvws.nl/en/themes/health-insurance-system/ ОТ КАПИТАЛ


Тагове:   осигуровка,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Против задължителното здравно осигуряване
14.08.2010 17:31
Ето една подобна статия http://trekto.info/zdravno-osiguriavane

А това е петиция против задължителното здравно осигуряване: http://www.bgpetition.com/protiv-zaduljitelnoto-zdravno-osiguriavane/index.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1853615
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031