Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 14:42 - Кой ще хапне зелен хайвер покрай зелената енергия
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1589 Коментари: 0 Гласове:
1



 Кой ще хапне зелен хайвер покрай зелената енергия ЗАЯВКИТЕ ЗА СТРОЕЖ НА ЕКОЦЕНТРАЛИ НАДХВЪРЛИХА РЕАЛНОСТИТЕ
image
Големият проблем на възобновяемите енергийни източници е присъединяването към енергийната мрежа.
image
В енергетиката се разпределят огромни пари. Затова и лобистките интереси, а и комисионите, които се делят под масата, са силно впечатляващи. България също не е изключение от общата тенденция, като се започне още с раздържавяването на сектора, където бяха осъществени едни от най-големите приватизационни сделки. След това интересът се насочи към закупуването на ток и продажбата му на свободния пазар, а сега на дневен ред е изграждането на мощности, използващи възобновяеми енергийни източници.

Предимствата на екоцентралите са доста - те са практически неизчерпаем източник на енергия, не замърсяват околната среда и не предизвикват изменения в климата. За инвеститорите у нас най-атрактивни обаче са високите цени на зелените мегавати, които по закон задължително се купуват от НЕК и електроразпределителните дружества в страната (виж таблицата). Те имат и още един, допълнителен стимул - от 2013 г. всички предприятия, електроцентрали и топлоцентрали в Европейския съюз ще трябва да плащат за всеки тон въглероден диоксид, който изхвърлят в атмосферата. Сега фирмите дължат пари само за допълнителното количество вредни емисии, което надхвърля разрешения от екоминистерството лимит. Повечето големи компании, стъпили на български пазар, вече се ориентираха в ситуацията - неслучайно италианската "Енел" (собственик на ТЕЦ "Марица-изток 3"), AES (изграждаща нова централа на площадката на ТЕЦ "Марица-изток 1") и ЕVN (притежаваща енергомрежата в Югозападна България и "Топлофикация Пловдив") се наредиха сред първите със собствени проекти за строителство на мощности, използващи възобновяеми енергийни източници. 

От възможността обаче не пропуснаха да се възползват и съобразителни проектанти, които се опитват да продадат разработените от тях проекти. По официални данни досега са подадени 112 проекта за ветрогенератори с обща мощност 8950 мегавата, както и 33 за фотоволтаични централи с обща мощност 1877 мегавата. Така общата заявена мощност достига 11-12 хил. мегавата, или колкото шест нови АЕЦ. При все това проектантските екипи продължават да са "под пара". Отделно в земеделското министерство има огромен брой подадени заявления от Министерството на околната среда и водите за смяна на предназначението на обработваемата земя, където да се изграждат новите екоцентрали. Става въпрос най-вече за терени в Добруджа и покрай морския бряг - Шабла и Каварна. До края на януари 2010-а е променено предназначението на 11 500 дка от първа до четвърта категория и има близо 500 искания за още около 7500 дка земя. Като за капак - стоят неразгледани заявления за смяна на предназначението на още толкова земеделски площи.

Намеренията на хартия обаче са едно, а реалностите нещо съвсем друго - досега са сключени само два договора за изкупуване на електрическа енергия от вятърни паркове с обща инсталирана мощност от 191 мегавата и четири контракта за соларни централи с обща мощност седем мегавата.

"Пред реализирането на проектите има три критични точки - това са Оценката за въздействие върху околната среда, смяната на статута на земеделските земи, на които после може и да не се построи нищо, както и процедурите за свързване с енергопреносната мрежа", обяснява Костадинка Тодорова, директор на дирекция "Възобновяеми енергийни източници" в енергийното ведомство.

"Проблемът с включването към мрежата е изключително сериозен", смята и Калоян Кънев, управляващ съдружник в "Евро Енерджи Консултинг" ООД. За "БАНКЕРЪ" той коментира, че в Североизточна България например, където са концентрирани почти всички действащи ветропаркове и има редица заявки за включване, мрежата не може да поеме подобно натоварване. Според Закона за възобновяемите енергийни източници и биогоривата НЕК и ЕРП-тата са длъжни да включват в ежегодните си инвестиционни и ремонтни програми средства за развитие на мрежите и насърчаване на производството на електрическа енергия от възобновяеми и алтернативни енергийни източници. Но реално изпълнението на това изискване е започнало едва миналата година. 

"Инвеститорите оценяват като много рискова процедурата по присъединяването към мрежата. Дори предварителен договор с електроразпределително предприятие или НЕК не им гарантира свързването, което поражда сериозна среда за корупция - отбелязва Кънев. - Нормално е инвеститорът да изгражда връзката до мрежата, но не е редно той да бъде принуждаван да рехабилитира електропроводите, както сега правят ЕРП-тата. Всеки трябва да носи своите отговорности, както е по закон. Освен това липсва достатъчно информация за свободните капацитети в съответните региони на страната." 

Накратко казано, батакът наистина е пълен, но добрата новина е, че въпреки сериозното лобиране кабинетът на ГЕРБ демонстрира желание да сложи ред. 

"След разговори с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и работни срещи с представители на бизнеса и неправителствените организации решихме да въведем нов подход при разглеждането на проектите за изграждане на електроцентрали от възобновяеми източници. Което смятаме, че ще има по-добър ефект от временното спиране - заяви за "БАНКЕРЪ" министърът на околната среда Нона Караджова. - Новият подход предвижда комплексно разглеждане на проектите, включително и на инфраструктурата към тях като пътища и достъп до енергийната мрежа. Ще се увеличат изискванията към информацията и документацията, която трябва да бъде подготвена от инвеститорите, и в момента се финализират указанията към регионалните инспекции за това... 

При подаването на заявления за нови проекти ще се изисква потвърждение откъде ще минава електроенергийното трасе. За изграждането на вятърни електроцентрали ще е необходимо и 12-месечно измерване на силата на вятъра. Освен това от възложителите ще се изисква и информация за кумулативния ефект на съоръжението, т.е. за ефекта му спрямо изградени или вече одобрени възобновяеми енергийни източници в същия регион. С инвеститорите, минали всички процедури за одобрение, ще се водят преговори за повишаване на мерките за наблюдение", подчерта Караджова.

Само преди дни заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов пък обяви, че с промени в Закона за опазване на земеделските земи, които предстои да се обсъждат в парламента, ще бъде прокарано предложението да не се променя предназначението на парцелите до четвърта категория включително, както и на поливни площи, за да се строят върху тях вятърни и соларни паркове. Големите фермери в Добруджа негодували, че ветрогенераторите им пречели да обработват нивите с модерна земеделска техника, както и че се съсипвал черноземът, като се насипвал чакъл в района на генераторите. 

Новите мерки, без съмнение, ще охладят ентусиазма на доста от кандидат-инвеститорите. И едва след пресяването ще стане ясно кой ще спечели от зелената енергия и за кой ще остане зеленият хайвер. 





Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР

У нас режимът за получаване на лиценз за изграждане на мощности, използващи възобновяеми енергийни източници, е изключително либерален. Сега основната цел на регулатора е да се докажат възможностите на потенциалния инвеститор да изгради конкретния обект. Затова е необходимо да бъде променена Наредбата за лицензиране, като се увеличат изискванията за финансова обезпеченост на проекта и се въведе задължително изискване за представяне на предварителен договор за присъединяване към мрежата. Нужни са още промени в Закона за енергетиката, както и създаване на ясен режим за присъединяване на ВЕИ - обектите към преносната мрежа. Централите за възобновяеми източници трябва да плащат допълнителни такси за присъединяване, свързани с изграждането на допълнителни мощности за разширяването на мрежата, които досега се поемат от електроразпределителното дружество.  Ивайло Станчев, Стефан Савов


Тагове:   хайвер,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860230
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930