Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2009 15:31 - Неизвестните в ядреното уравнение на кабинета
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
1



 Неизвестните в ядреното уравнение на кабинета Козлодуй срещу Белене
image
Ще я бъде ли централата 
в “Белене”, 
или не...?
image
Случайно или не, но десетина дни преди заседанието на българо-руската междуправителствена комисия, когато кабинетът трябваше да обяви решението си по големите енергийни проекти, у нас отново се заговори за разширяването на АЕЦ "Козлодуй". "Работи се активно по идеята за изграждане на нов блок от 1000 мегавата на площадката в Козлодуй, защото това е в полза на държавата и трябва да имаме алтернатива", заяви премиерът Бойко Борисов. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък съобщи, че сега се прави анализ дали има нужда от разширяване на мощността, а резултатите ще станат ясни през декември. И двамата изрично подчертаха, че новият реактор в Козлодуй не пречи на АЕЦ "Белене", но никой не коментира бъдещето на втората българска атомна централа. Напротив, решението за нея отново бе отложено, този път безсрочно.

Единствено финансовият министър Симеон Дянков се осмели да каже, че "през последните двадесет години една група бизнесмени, покровителствани от една мощна държава (разбирай Русия - бел. а.), са си разигравали коня, реализирайки огромни лични печалби, без да има нещо полезно за държавата". Групата не бе назована, но имената на участниците в нея са публична тайна, която напоследък започна да се огласява (все още частично, с намеци и препратки). Проблемът обаче е не толкова в нечии лични печалби. Огромните спънки пред българската ядрена енергетика са в сбърканите схеми, по които последните правителства се опитват да преразпределят планираните милиарди. 

Принципът 

"всекиму по нещо, а каквото остане - за реактора"

е на път да торпилира проекта "Белене". Ето защо особено важен е стартът на новия реактор в Козлодуй. От значение е как ще бъде подбрана технологията, каква част от проекта ще остане държавна, дали също ще се обяви конкурс за избор на инвеститор, какви ще са условията пред него... Никой от тези въпроси днес няма отговор. Единствената по-конкретна информация даде Бойко Борисов, според когото наличните съоръжения няма да се използват, тъй като са над 40-годишни. Затова построяването на нов реактор на площадката в Козлодуй няма да е по-бързо и по-евтино от градежа в Белене, обясни премиерът.

Знае се още, че принципен интерес към разширяването на "Козлодуй" проявяват американски инвеститори - заявката им бе направена още при предишния кабинет и подновена преди десетина дни. Мерак да строи седмия ни ядрен блок има и руската "Атомстройекспорт", главен изпълнител на АЕЦ "Белене".

От Министерството на икономиката и енергетиката оцениха евентуалната инвестиция на около 2 млрд. евро за реактор. Според Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" (българския подизпълнител на архитект-инженера на "Белене") цената на един реактор по американска технология ще е 4 млрд. евро, а с увеличаващите се разходи в хода на строителството стойността може да достигне 7 милиарда. Манчев прогнозира още, че седми блок в Козлодуй може да бъде изграден най-рано през 2017-а, като се имат предвид предпроектното и геоложкото проучване, екологичната оценка и лицензирането на площадката.

Основната въпросителна, разбира се, е защо ще строим нови четири ядрени блока от по 1000 мегавата всеки, като пазар на електроенергията няма? Нито у нас, нито в региона. Сега България продава месечно не повече от 400-500 мегавата мощност, но на много ниски цени. Възможно е и тези количества да намалеят и дори износът изцяло да спре. Просто защото държавите около нас си построиха или в момента изграждат достатъчно мощности за задоволяване на собствените си потребности.

Ако пресметнем енергийните нужди на България и финансовите си възможности, ще видим, че на нас ни е необходим само един 1000-мегаватов реактор, и то в АЕЦ "Козлодуй", каза за в. "БАНКЕРЪ" бившият шеф на централата Йордан Йорданов. Той може да бъде построен за пет до седем години със собствени средства до 1 млрд. евро, спечелени от продажбата на произведената електроенергия, смята Йорданов. Възможно е да се използват и средствата от двата ядрени фонда ("Извеждане от експлоатация" и "Безопасно преработване и съхранение на радиоактивни отпадъци"), в които са натрупани над 1.5 млрд. лева. Осми енергоблок пък ще струва под 1 млрд. евро, тъй като ще се използват същите съоръжения и отработените при седми блок технологии. Ще е по-лесно и лицензирането, защото няма да има проблеми с румънците и съоръженията ще са на действаща вече площадка. Не е без значение и обстоятелството, че проектът, по който са реализирани блокове от I до VI, включва общи съоръжения, способни да обслужват четири хилядника. Освен това с окончателното извеждане от експлоатация на четирите малки реактора се освободиха достатъчно основни и спомагателни съоръжения (като охладителни канали и помпени станции, обща разпределителна уредба, цех за преработка и съхранение на радиоактивни отпадъци, хранилище за отработило ядрено гориво - мокър и сух способ, учебно-тренировъчен център и тренажор, електропроводи и др.).

Много важен е и един друг аргумент: ако бъде спрян единият от хилядниците в Козлодуй (както сега блок VI) и аварийно се изключи другият работещ реактор, то 

те не могат да се пуснат отново в експлоатация

- няма откъде да се вземе достатъчно пара, твърди Йордан Йорданов. По думите му в началото на работата на АЕЦ-а на площадката е била изградена парокотелна инсталация с голяма мощност, но впоследствие тя е била разрушена, защото се е смятало, че има достатъчно мощности за добив на пара от другите енергоблокове. Така че чисто технологично, за да са надеждни блокове V и VI в "Козлодуй", е необходим още един хилядник.

Не е без значение и че 30-годишният срок на експлоатация на блок V изтича през 2016 г., а на блок VI - през 2021-а. Този срок може да бъде удължен, но не повече от десет години. Допълнителен проблем при блокове V и VI е конструктивният дефект при парогенераторите, което налага те да бъдат сменени с нови. По предписание на главния конструктор тази подмяна вече е извършена на всички руски реактори от подобен тип, но не и в Козлодуй. Смяната е много опасна и скъпоструваща операция (над 500 млн. евро) и ще стане за не по малко от година-две. През това време реакторът няма да работи, което ще лиши страната ни от 1000 мегавата мощност.

Последният аргумент в полза на дострояването на действащата атомна централа е сеизмичната разлика. За Козлодуй тя е 6-а степен по Рихтер, а за Белене - седма. Съответно проектите трябва да отговарят на изискването за една степен по-висока сеизмичност: седма за АЕЦ "Козлодуй" срещу осма за новата централа. Това допълнително оскъпява "Белене", усложнява изграждането му и удължава сроковете за лицензиране.

На този фон - най-логично изглежда със заявено за АЕЦ "Белене" оборудване да се построят, но по нов работен проект, блокове VII и VIII в "Козлодуй". А площадката в Белене да се консервира и да се използва след години, когато сегашната АЕЦ изчерпи предназначението си. Тогава там могат да бъдат изградени реактори от трето и четвърто поколение, които ще са напълно безопасни и ще работят по съвсем нови технологии. Oт Банкеръ


Тагове:   кабинета,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1852163
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031