Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 17:47 - Русия ще държи мажоритарен дял в бъдещата "Белене"
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1022 Коментари: 1 Гласове:
1



 Експертът по атомна енергетика Георги Касчиев: Русия ще държи мажоритарен дял в бъдещата "Белене" Десислава Боцева

Георги Касчиев е роден през 1949 г. в Шумен. По професия е атомен физик. В момента работи като научен консултант към Института за изследване на риска към Виенския университет. В периода 1972-1989 г. работи в АЕЦ “Козлодуй”. От 1997 до 2001 г. е председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ). Професор е по ядрени реактори в Токийски технологичен институт.

Г-н Касчиев, правителството заговори за двама инвеститори с изявено желание за покупка на дял в АЕЦ “Белене”. Кои биха могли да бъдат те?

Почти 100% съм сигурен, че става въпрос за руски фирми. Много компании от бившият Съветски съюз изявиха желание за дял в “Белене”. Даже някои от тях още от лятото водят преговори с RWE, да купят част от дела й.

Знаят ли се имената на компаниите?

Все още не. Но беше споменато, че става въпрос за частни компании, като целта е да се прикрие интереса на Русия като държава към този проект. От край време за мен е ясно, че руснаците ще искат дял в проекта. Те никога не пестят пари за постигане на стратегически цели. Чувам какви са изказванията на министъра на енергетиката Сергей Шматко- че строежът на “Белене” бил много по-напред от аналогичните проекти във Финландия и Франция. Това са пълни глупости, защото проектът във Финландия се строи вече повече от 4 години, а този във Франция вече от половин година. “Белене” нито е започнал, нито има перспективи скоро да започне. Така че думите на Шматко ми се виждат много пресилени. Да не говорим за твърденията, че за 60 години ще спечелим от тази централа 80 млрд. евро- нещо, което беше казано и от архитект-инженера на централата Богомил Манчев. Това няма как да стане. Ако умножим 15 млрд. киловатчаса годишно производство по 60 години- това са 900 киловатчаса. Значи от всеки киловатчас трябва да печелите по 9 цента, за да направите за 60 години 80 млрд. Това не може да бъде твърдено от един сериозен човек, при положение, че до сега в света от такива централи се печели по 1-1,5 цента, ако изобщо успеят да продадат на някого тази енергия.

Тоест твърденията, че парите за централата могат да бъдат избити за 12 години са неверни?

Категорично да. Който и доклад за атомни централи да погледнете, ще видите, че сроковете за изплащане са 30-40 години, в най-добрия случай- 25 години. Точно това спира инвеститорите да влагат в атомни централи- бавната възвръщаемост.

Преди време имаше и интерес от страна на “Далкия” и ЧЕЗ за инвестиция в “Белене”.

На времето имаше, да. В списъка за стратегически инвеститори имаше 6-7 компании. Но в момента никой от тях не се интересува от проекта, но за това не се говори много. Аз ви гарантирам , че и RWE ще се оттегли. Залагам си репутацията на това изказване- германците или ще се оттеглят напълно или ще запазят някакъв минимален дял.

От казаното до тук става ясно, че според Вас Русия ще държи мажоритарен дял в бъдещата централа. Така ли?

Разбира се, точно така ще стане. Нещо повече, мисля, че това вече е решено. Не случайно премиерът Борисов беше на среща с Путин, не случайно Шматко дойде у нас. Аз не зная защо изобщо ни е нужен този проект, при положение, че накрая ще стане така, че даваме собственост на друга страна на наша територия, при това на страна извън ЕС.

За да инвестира Русия у нас ни трябва разрешение от ЕС, нали?

Има договр за атомните дейности на територията на ЕС. Там ясно се казва, че когато страна членка има такива взаимоотношения и престои строеж на голяма централа от трета страна, то задължително ЕК трябва да го обсъди и да даде съгласие. Така че хората, които говорят сега, според мен изобщо не си дават сметка за това. Но пак казвам, факт е, че до този момент бяха канени много компании от различни националности да инвестират в проекта и нито една не пожела да се ангажира с него, този факт говори много.

понеделник, 5 октомври 2009 от Всеки ден.

image    image

 

 


Тагове:   Белене,   мажоритарен,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milom - Цитат: Руският президент Дми...
19.10.2009 16:10
Цитат:
Руският президент Дмитрий Медведев внесе в парламента проектозакон за условията,при които въоръжените сили на страната да се намесват на територии извън Русия.Московският в. “Комерсант” посочва,че в законопроекта е заложено руската армия да се използва в чужбина за отразяване на атаки срещу руски войски, както и отблъскване или предотвратяване на агресия срещу друга държава и за защита на руски граждани и собственост в чужбина.
В закона изрично е подчертано,че руските войски ще охраняват и защитават зад граница руската собственост.

Въпрос с повишена трудност-Русия ще има ли собственост на територията на България
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860397
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930