Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2009 14:15 - КАК ФАЛИРА ЛЕМЪН БРАДЪРС
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 5577 Коментари: 2 Гласове:
0



  Как се обърна лодката на "Леман брадърс" image От Христо ПетровВсички статии на автора image

Уголемяване
Автор: Дневник

"Трябва да поемаш повече рискове. Риск, риск, риск, риск, риск и целият този риск ще осигури крайния финансов резултат." Това са част от напътствията, които дългогодишният изпълнителен директор на "Леман брадърс" Ричард Фълд е давал на специалистите по управление на риска в инвестиционната банка. До голяма степен тези думи обясняват финансовия крах на "Леман брадърс", който катализира финансовата криза и я превърна в икономическа.


Експертите са единодушни, че ипотечната криза в САЩ е отключила фалита на "Леман брадърс". Банката е имала огромни експозиции в ипотечни книжа, е пласирала сложни кредитни деривати, в които е пакетирала рискови ипотеки. С поевтиняването на имотите и бума на необслужените жилищни кредити тези инвестиции са се обезценили рязко, което е разрушило счетоводния баланс на банката. Друг голям минус за компанията е зависимостта й от заемен капитал. По данни на "Сънди телеграф" към август 2007 г. нивото на задлъжнялост на "Леман брадърс" е било два пъти по-високо от това на основните й конкуренти като "Голдман Сакс" и "Морган Стенли".

Слуховете за финансовите проблеми на дружеството започват да изплуват непосредствено сред рухването на "Беър Стърнс" в средата на март - друга голяма инвестиционна банка, която в последния момент беше погълната от "Джей Пи Морган" и така избегна обявяването на фалит. Тези слухове са толкова упорити, че ръководството на "Леман брадърс" редовно се появява в медиите, за да ги опровергава. Това е стратегия, която шефът Ричард Фълд следва до окончателния фалит на банката. "Нямаме нужда от пари" - не спират да повтарят директорите на "Леман брадърс". Въпреки това в началото на април компанията пласира на пазара нови акции за 4 млрд. долара, като увеличението на капитала е обяснено не с липсата на ликвидност, а с нуждата от успокояване на инвеститорите. Според брокери търсенето надвишава в пъти предлаганите от банката книжа, което показва, че "Леман брадърс" не е изгубила доверието на инвеститорите.

Но слуховете не спират. Само два месеца след процедурата "Леман брадърс" декларира първия си отрицателен финансов резултат като публична компания и обявява планове за ново увеличаване на капитала. Облаците над дружеството продължават да се сгъстяват и в края на същия месец един от институционалните акционери в банката - Operative Plasterers, завежда дело срещу ръководството й. Обвиненията са, че шефът Ричард Фълд и други висши служители са укривали реалното финансово състояние на компанията през изминалите 2 години. Докато акциите на "Леман брадърс" се сриват на борсата, компанията търси купувач на портфейла си с имотни активи за 40 млрд. долара и орязва бонусите на своите шефове. На 10 септември "Леман брадърс" обявява рекордна тримесечна загуба от 4 млрд. долара. Пет дни по-късно светът е разтърсен от най-големия корпоративен фалит в историята на САЩ (а според повечето анализатори - в световната история въобще) в пъти по-голям от този на енергийния гигант "Енрон". Според подадените в съда документи "Леман брадърс" дължи на кредиторите си над 600 млрд. долара.

Според банкери и икономисти американското правителство е допуснало фатална грешка, като е оставило "Леман брадърс" да фалира, тъй като крахът тотално замрази кредитните пазари и срина доверието в най-големите финансови институции. На 13 и 14 септември Федералният резерв и финансовото министерство на САЩ привикват шефовете на някои от най-големите банки в САЩ и Европа, но до решение така и не се стига. Пред "Сънди телеграф" милиардерът определя това събитие като "най-забележителния уикенд за бизнеса за последните 50 години". "Беше петък следобед. Бях в един от офисите на "Мерил Линч". Получих следното обаждане: "Бъди в сградата на Фед към 18:00 часа." Такива обаждания винаги са лоши", спомня си пред вестника Джон Тейн, тогава изпълнителен директор на "Мерил Линч". На срещата присъстват бившият финансов министър Хенри Полсън и неговият наследник Тимъти Гайтнър, тогава шеф на Федералния резерв за Ню Йорк. Отзовават се представители на редица банки, сред които британската "Барклис" и Банк ъф Америка, които по това време са сочени като основните претенденти за спасяването на "Леман брадърс". Не е поканен обаче изпълнителният директор на "Леман брадърс" Фълд. По време на срещата Полсън и Гайтнър са лаконични. "Ето го проблема. "Леман брадърс" трябва да бъде спасена. Вие трябва да измислите решение, защото ние няма да помогнем", спомня си Тейн думите на финансовия министър и представителя на Федералния резерв. Според бившия шеф на "Мерил Линч" дори и в неделя (14 септември) настроението сред преговарящите е било добро и до последния момент е имало надежда, че някой ще се застъпи за "Леман брадърс". Според представителите на "Леман брадърс" обаче към края на преговорите вече е имало твърде много напрежение. "Помолиха ни да отидем във фоайето, докато банкерите преговарят при затворени врати, и ни казаха да чакаме. Чакахме в продължение на часове", възпроизвежда събитията Роджин Коен, един от адвокатите на "Леман брадърс". Впоследствие той научава, че след разговор между Полсън и британския финансов министър Алистар Дарлинг идеята за поглъщането на "Леман брадърс" от "Барклис" е била отхвърлена.

"Според мен американците сами се досетиха, че играта е свършила. Нямаше как да се забъркаме в ситуация, в която на практика гарантираме една американска банка", признава пред "Сънди телеграф" Дарлинг. Вестникът посочва, че след разпадането на преговорите от "Леман брадърс" са направили последен отчаян опит да спасят компанията. По думите на Лари Макдоналд, вицепрезидент на отдела на "Леман брадърс" за търговия с ценни книжа, банката е опитала да получи помощ директно от президента Джордж Буш. Свръзката е била втори братовчед на Буш, който е бил служител в компанията. "Той се съгласи да звънне до Белия дом, но до разговор не се стигна", твърди Макдоналд. Така и този вариант е пропаднал.

През следващите дни бизнесът на "Леман брадърс" бива разчленен, като по-голямата част от него става собственост на "Барклис" и японската "Номура". Рухването на инвестиционната банка заедно с държавната помощ за застрахователя AIG са основна тема в новините, а снимките на служители на "Леман брадърс", които изнасят в кашони личните си вещи от офисите на банката, са сред най-тиражираните в пресата. Така приключва 160-годишната история на "Леман брадърс", която започва като дружество за търговия с памук и се превръща в един от гигантите на инвестиционното банкиране.
"Леман брадърс" дължи пари на 100 хил. кредитори 

Над 100 хил. са кредиторите на "Леман брадърс". В челната десетка влизат не само директни кредитори, но и компании, които са гаранти на дълговете на "Леман брадърс". Те са обозначени с (*)

Компания дълг (млрд. долара) вид на задължението
"Ситигруп", Банк ъф Ню Йорк* 138 привилегировани облигации
Банк ъф Ню Йорк* 17 облигации
"Аозора"  0.463 банков заем
"Мидзухо"
0.382
банков заем
"Ситигруп"(Хонконг)  0.275 банков заем
БНП "Париба" 0.25 банков заем

Шинсей банк
 0.231  банков заем
UFJ 0.185  банков заем
"Сумитомо Мицубиши" 0.177 банков заем

*Не е облигационер, само гарант на облигациите

Какви бяха настроенията преди една година

Джъстин Стюърт
, инвестиционен директор в 7 Investment Management Това е перфектна буря в перфектната буря. Това е връщане към чистия капитализъм, където оцеляват най-приспособимите, затова правителството не може и не трябва да изкупува всеки.Марк Прийст, ETX Capital "Беър Стърнс" рухна, "Леман брадърс" рухна, "Мерил Линч" рухна - това е истинска касапница. Инвеститорите се опасяват, че вторичните вълни ще са също толкова страшни, колкото първоначалния шок. Някои играчи търсят спасение в благородните метали, но като цяло инвеститорите изтеглят парите си от пазара

Стилиян Вътев
, главен изпълнителен директор на ОББ, собственост на NBG Group За съжаление случващото се отново повлича несигурност за инвеститорите във финансовия сектор. Българската икономика и банковият сектор не биха могли да изпитат директно влияние. Ефектът би могъл да бъде индиректен натиск върху ликвидността и цената на депозитите и кредитите, тъй като ще продължи натискът върху цената на ресурса и ликвидността на европейските пазари. Цената на кредита на пазара тук няма да поевтинее.Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБанк, част от KBC Group За България ефектът ще е вторичен. Евентуално ограничаване на инвестициите ще се отрази и прояви в икономиката след известен период от време. Няма как да останем изолирани, но при нас ефектът ще се прояви на по-късен етап и ще бъде вторичен за разлика от големите инвеститори, които вече калкулират загуби.Емил Аспарухов, ръководител на отдел "Финансови пазари", ING Случаят с "Леман брадърс" показва, че краят на бедите не се вижда - фалитът й ще постави под допълнителен натиск останалите големи инвестиционни банки в САЩ, а оттам всички финансови пазари. В крайна сметка в България ще стане това, което е ставало преди в други по-развити от нас страни - ще оцелеят най-големите финансови компании, а другите ще бъдат обект на придобивания или просто ще се откажат от бизнеса.
   


Тагове:   как,


Гласувай:
0



1. анонимен - само дето закъсняха с фалита))))
08.09.2009 14:19
Тъй като лемъна е основния донор на другаря Ленин и всъщност те финансират т.нар. революция в Русия, трябва да кажем на висок глас - жалко,че не фалираха през 1916 година))))
п.с. можеше да потъне аврора, а не титаник, ама така ни било писано)))))
цитирай
2. анонимен - Провал
02.05.2012 15:24
Не им е пукало на министерството и федералния резерв. Нито са дали гарант нито са искали да помогнат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860185
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930