Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 10:57 - ЩЕ НИ ДОПУСНАТ ЛИ ДО ЕРМ-2
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1009 Коментари: 0 Гласове:
0



  България все още не покрива два от маастрихтските критерии О И през май България продължава да не покрива два от маастрихтските критерии. Освен инфлационния критерий страната ни не отговаря и на условието за поддържане на дългосрочни лихви. През май по данни на Евростат страните с най-ниска средногодишна инфлация в ЕС са Германия, Ирландия и Португалия. Тези държави определят максимален допустим праг за дългосрочните лихви от 6.31%, докато по данни на БНБ показателят за България през май е 7.09%. Нивото на дългосрочните лихви следва доходността по дългосрочните държавни облигации.

Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии непокриването на двата критерия не е обезпокоително на този етап, защото България така или иначе не е включена във валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврозоната), където трябва да престои поне 2 години, преди да стане част от валутния съюз. "Целта на тези критерии е да покажат стабилност на икономиката за определен период, а не просто временна промяна на цифри", коментира Ганев. Той посочи още, че предвид рекордно ниската инфлация в еврозоната и другите страни от ЕС България може скоро да покрива инфлационния критерий за членство във валутния съюз.

"Към края на годината нивото на инфлацията ще достигне 2.5%", прогнозира през март управителят на централната банка Ивaн Искров. Тогава той допълни и че "когато видим успокояване на цените, което според прогнозите ни ще се наблюдава още тази година, ще направим следващата стъпка в процеса по приемане на еврото", което означава включване в ERM II. Преди дни бъдещият финансов министър Симеон Дянков обяви, че България ще кандидатства за влизане във валутния механизъм през ноември, като фиксираният курс на лева спрямо еврото ще бъде запазен. При посещението си в България преди месец председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише охлади желанието за по-бързо влизане в еврозоната. Няма да се правят изключения за приемане на нови държави в еврозоната, без те да са покрили изискванията за това", посочи тогава Трише. По думите му не трябва да се правят изключения при спазването на критериите от Маастрихт за приемане на нови страни в еврозоната.


Тагове:   еврозона,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1860040
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930