Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2009 16:03 - АЕЦ "Белене" изглежда обречена и изоставена
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 1126 Коментари: 1 Гласове:
1



 АЕЦ "Белене" изглежда обречена и изоставена Два месеца преди парламентарните избори АЕЦ "Белене" изглежда обречена, както по отношение на схемата на проекта, необходимите документи и графика му, така и финансово, а и политически. Последните събития красноречиво показват, че заинтересовани от ядрения проект днес са... само преките участници в него, и то главно от българска страна. Всички останали направо се уплашиха. Най-стреснато обаче изглежда правителството ни - въпреки привидния му ентусиазъм и шумните лозунги то като че абдикира от втора атомна, поне през последните седем-осем месеца. Финансирането, а оттам и всички предвидени за тази година етапи на практика са замразени и дейността продължава само с разчистването на изграденото в Белене, което ще приключи най-късно до август. 

Ако погледнем развитието на проекта, уплахът на управниците изглежда съвсем логичен: през миналата година те наляха в идеята близо 1 млрд. лв. - над 400 милиона от бюджета, 250 млн. евро заем от "БНП - Париба", плюс собствени средства на НЕК. Не би било проблем, ако изхарченият милиард е на частен инвеститор, който разчита да си го върне с печалба, но в случая става въпрос за публични средства, платени от данъкоплатците, както и за пари, избивани от непрекъснато повишаваните цени на тока. 

Малкото зло е, че бюджетните суми май ще се окажат неправомерна държавна помощ - това ще установи Европейската комисия след приключване на започнатата проверка. По-неприемливо е, че всички разходи са на тъмно и тотално е сбъркана схемата, която простичко може да се нарече "впрягане на каруцата пред коня". За АЕЦ "Белене" все още не са ясни задължителните първоначални етапи, а именно те трябва да определят доколко идеята е осъществима и дали е икономически ефективна. Основното е, че предложената технология на този етап не е лицензирана (нито у нас, нито в чужбина), не е разработен и исканият от Еврокомисията екологично-сеизмологичен анализ на площадката. На всичко отгоре през последните месеци разломът във Вранча, който е на една геологична плоча с Белене, не спира да се люлее. И Брюксел, и експертите на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) във Виена са абсолютно наясно с тези неща. Знае се и че Русия не е разработвала проект със защита до 9-а степен по скалата на Рихтер (каквато би трябвало да е бъдещата централа според международните изисквания), както и че подобни разработки не се правят и сега. В България обаче за това изобщо не се говори.

Не се коментира и липсата на технологични разрешителни за втората АЕЦ. В края на април от Агенцията за ядрено регулиране обявиха, че са получили последните доклади по технологията и започват разглеждането им. Само че за извършването и приемането на т.нар. Safety Case, главна част от който е Safety Analysis Report, ще отидат минимум 16-18 месеца. Необходими са и специалисти, каквито у нас няма. Консултант на ядрения регулатор за оценка на документацията по Белене е българската компания "Енпро Консулт", която няма никакъв опит при лицензиране на ядрена технология. Най-интересното при нея е, че сред експертите й е Иванка Овчарова, съпруга на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Като чуждестранни консултанти от Агенцията за ядрено регулиране посочиха представители на международното обединение РИСК, в което участват регулаторните органи на четири европейски страни, включително и на Германия и Франция. Но в бюджета на агенцията за 2009-а средства за заплащане на чуждестранните специалисти няма, така че те могат да се включат в оценките най-рано догодина, и то ако бъдат отпуснати пари. 

"БАНКЕРЪ" неведнъж поставя въпроса защо още преди технологията и площадката да са получили всички задължителни разрешения се харчат огромни суми (основно за разработка на документи, консултантски услуги и покупка на метал за реактора)? Отговор от ангажираните по проекта и до ден днешен няма. Затова пък човек от ядрения регулатор не изключи пред репортер на вестника възможността да възникнат проблеми по лицензирането и повечето от похарчените досега пари да се окажат хвърлени на вятъра.

В интерес на истината засега няма опасения, че становището на нашия регулатор ще е отрицателно. Ситуацията обаче значително ще се усложни, ако начинанието не е сред приоритетните за следващото правителство или ако то поиска пълна ревизия на свършеното, и на издадените документи. Днес трудно може да бъде прогнозирана и реакцията на Брюксел и на МААЕ, още повече че част от поисканите от Еврокомисията анализи и доклади продължават да липсват. Според експерти на Международната агенция по атомна енергетика е задължително да бъдат разработени алтернативи на руското свежо гориво и проект на хранилища (за отработеното гориво и ядрените отпадъци). Може да се наложи също така някои от системите да бъдат проектирани наново, да се включат допълнителни елементи или да бъдат променени изискванията към метала. А всичко това не само че ще увеличи рисковете пред бъдещата АЕЦ, но и чувствително ще я оскъпи.

Като капак на всички неуредици идва неяснотата около избрания стратегически партньор - германската компания RWE. За нея още не се знае дали ще се включи ефективно в строителството в "Белене". От централата й в Есен отказват да коментират ситуацията, но неофициално се твърди, че германците ще изчакат изборите в България, както и вота за Бундестаг, преди да вземат окончателно решение. По информация на "БАНКЕРЪ", изчакването ще е още по-дълго - поне 12-18 месеца, тъй като в края на април надзорният съвет на RWE нареди да се направи цялостна независима оценка на българския проект, включително и на сеизмичните рискове. Друго от условията за ефективно включване на германците е финансовото приключване на проекта - т.е. да е напълно ясно колко точно ще струва централата и откъде ще дойдат необходимите пари.

Единствената възможност за финансиране на АЕЦ "Белене" засега е чрез руски заем. Членът на съвета на директорите на НЕК Иван Атанасов, неотдавна обяви, че премиерът Владимир Путин е подписал правителствено постановление за руско държавно кредитиране на "Белене" в размер до 3.8 млрд. евро, но условията и гаранциите ще бъдат уточнени след преговори с финансиращите банки. Разговори се водят с "Газпромбанк", "Сбербанк", "Внешкомбанк" и "Внешторговбанк", както изрично тяхно условие е наличието на държавни гаранции. Ето защо електрокомпанията вече поиска в бюджета си за догодина да бъдат предвидени държавни гаранции в пълния обем на руското кредитиране. Според изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева такава гаранция се искала за всеки случай.

Крайното решение за руското кредитиране ще е на следващата власт у нас, но преди това то трябва да бъде одобрено от инвеститора в АЕЦ "Белене" - смесено дружество между нашата НЕК с 51% и RWE (с 49%), което тепърва ще се създава. Междувременно германската компания в момента преговаря с четири чуждестранни фирми за подялба на дела си - с руския търговец на електрическа енергия "Интер РАО ОЕС", с две шведски и едно финландско дружество. Интересното е, че за такива преговори съобщиха шефове на НЕК, но не бе получено потвърждение от RWE, от руския търговец или от скандинавските фирми. Някои руски източници дори са на мнение, че подобни дискусии са по-скоро в сферата на слуховете, които се пускали от бивш член на борда на RWE, приел руско гражданство след брака си с племенница на Анатолий Чубайс.

Едва ли някога ще разберем къде свършват слуховете около новата АЕЦ и до каква степен те се покриват със задкулисните игри. Единственото, което отсега можем да прогнозираме е, че още наесен ще бъде обявено повишаване на цената на "Белене" (с 20-25% до около 5 млрд. евро). 
 



Гласувай:
1



1. boristodorov56 - Точен извод!
10.06.2009 18:33
Точен извод!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1858461
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930