Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2009 18:30 - Какво ще направи Синята коалиция
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
1



Водещ: За предстоящата предизборна битка и за бъдещето на България, за обединителните каузи и за ударите под кръста в изборната надпревара. И още – достигна ли страната ни дъното на финансовата криза, защо опозицията настоява за актуализиране на държавния бюджет – разговор с лидера на ДСБ и бивш министър-председател Иван Костов, здравейте. Да започнем от днешната тема все пак, която преди малко чухме. Ще откриете кампанията си довечера с концерт в НДК, също така ще представите предизборната си програма. Накъде води синия мост, г-н Костов?
Иван Костов: Първо искам да кажа, че в 14.00 часа днес пред медиите ще представим политическата програма на синята коалиция и по този начин, надявам се, ще отговорим…
Водещ: Тя вече е качена на сайта на ДСБ, нали така?
Иван Костов: Проектът вече е на сайта, чакаме последни предложения и ще финализираме около обяд. Така че ще бъдем първите с много сериозен документ за управление на страната, макар и политическа програма наречен, той е около 32 страници и е може би най-силния отговор, който в момента политическа формация дава на всички тежки проблеми на България. На първо място на кризата, на второ място на рухналото доверие в България, на изключително лошата репутация, на трето място на корупцията, в това число най-вече на политическата корупция на най-високите нива и т.н.
Водещ: Тази седмица синята коалиция вече беше регистрирана за явяване на европейски избори, оттук нататък очаквате ли някакви заплахи, свършиха ли перипетиите за избори?
Иван Костов: Това, което успяха да направят противниците на демокрацията в България, а това са БСП, това е Доган, това е „Атака”, „Напред”, които саботираха регистрацията на синята коалиция и регистрираха Пламен Юруков незаконно, както определи ВАС, аз държа на това нещо - да се казва, че това е незаконен опит за регистрация, с фалшиви документи, това е казал съдът, така че тези противници откраднаха просто периода на предкампанията на синята коалиция. Ние не можахме да проведем тази предкампания, както всички останали, бяхме вкарани в едни непрекъснати обяснения, в едни непрекъснати въпроси дали ще бъдем, дали няма да бъдем, защото целта беше да не бъдем допуснати до избори и така с механизми на властта, на демократичната власт на практика да се отменя правото на българските избиратели да смени днешните управляващи. Това беше цялата кампания и аз никога не съм вярвал, искам това да го кажа пред всички зрители на Re:TV, че БСП, аз съм в тези процеси от 1989 година, че БСП ще направи така СДС, с който започнаха промените, защото двете формации започнаха промените в България, ще направи така да не се регистрира СДС за избори. Това никога не съм вярвал, че ще се случи. Това е абсурд, който показва докъде са стигнали наистина тези хора, които се превърнаха не само в наши врагове, а се превърнаха и във врагове на българската демокрация. Те искат в България да направят режим на Путин –несменяема власт на една формация, която да отнеме на избирателите най-свещеното им право да сменят управляващите. Няма демокрация, ако избирателят не може да смени управляващите, няма такова чудо. Това го има само в Русия и то в Путинова Русия. Такъв модел на демокрация не съществува. С какви очи Станишев иска трети мандат на Ахмед Доган, кажете ми? С какви очи? С кои решени проблеми? С рухналото доверие в България, с отнетите пари, с вкарване на страната в криза? На какво отгоре и да лишат СДС от участие в избори. Аз никога, честна дума, не съм вярвал, че в България ще се стигне до тук.
Водещ: Това все пак няма ли да ви помогне в кампанията – един ясноизразен враг, както вие казахте, налива вода в мелницата на демократичномислещите?
Иван Костов: Зависи как ще реагират хората. Ние ги призоваваме да се разгневят, да се разгневят и да спрат това. Защото ако това успее, ако БСП по някакъв начин с някаква машинация отново се окаже във властта, заедно с ДПС, къде е демокрацията в България? Аз това бих запитал. Къде е решаването на проблемите на хората с друга воля, с друго доверие, с друга решителност и т.н., как ще стане това нещо?
Водещ: Г-н Костов, според вас хората достатъчно ясно ли разбраха какво се случи със СДС и с опитите да се попречи на синята коалиция?
Иван Костов: Ето сега се надявам, че ще разберат.
Водещ: Можем ли да считаме, че, както казвате, Доган и БСП са ви направили услуга?
Иван Костов: Аз /…/, че хората са разбрали това, защото това беше направено с механизми на ДС, както Катя Михайлова каза онзи ден в парламента. Това беше направено по най-непочтения, най-криминалния начин. Открадната беше регистрацията на СДС, печата му и самоволно някакъв самозван човек се опита да регистрира, покровителстван от БСП, Доган, „Атака” и „Напред” в ЦИК. И това нещо беше представено от всичките медии на управляващата коалиция като вътрешни проблеми в синята коалиция. Един вид – Костов саботирал регистрацията на СДС.
Водещ: Това Пламен Юруков го твърди.
Иван Костов: В наглостта си стигнаха до там тези, които спряха регистрацията на СДС, да твърдят противно. Това мисля, че силно обърква хората, защото абсурдно сменяната логика често е единствената защита от реалността и това ДС много добре го знае. Това е психологически прийом за въздействие върху хората. Просто изведнъж се обръщаш и започваш да говориш точно обратното на това, което се случва. И хората се втрещяват и започват да не знаят на кого да вярват. В този смисъл на вашия въпрос отговорът е – не съм убеден, че всички хора още са разбрали какво се опитаха да забъркат, как се опитаха да откраднат демокрацията от българския народ. Защото ГЕРБ сам категорично не е алтернатива на БСП и на ДПС. ГЕРБ не може да е такава алтернатива по десетки причини.
Водещ: Вие с какво си обяснявате това фокусиране върху личността Иван Костов? Защото ето, сега ще ви дам три примера – Яне Янев ви нарича ликвидатор на синята идея, Пламен Юруков казва – всичко това, което правя, е, за да не вземе Иван Костов СДС, в същото време гледаме един клип, който се върти в абсолютно всички медии. С какво е опасен Иван Костов за вашите партийни опоненти, с какво сте опасен?
Иван Костов: Ако синята коалиция е във властта, там няма да бъде БСП и ДПС. Ще има абсолютно нова политика на сигурност, ще има ликвидиране на политическата корупция в рамките на този четири годишен мандат до края, от това се опасяват. Опасяват се също от това, че ще бъде възстановено доверието на Европейския съюз в България и България отново ще се върне на релсите на проевропейските реформи, които са спрени от осем години насам. Страх ги е просто, страх ги е от силата, която излъчва синята коалиция, от нашата решителност, страх ги е от нашата компетентност, страх ги е от нашия опит, страх ги е от всичко, което знаем и можем, страх ги е от това, че познаваме досиетата на всеки проблем, който е решаван в България, страх ги е от това, че знаем навсякъде, където са скрили корупцията със смокиново листо. Страх ги е от всичко това просто, зная,т че ние във властта ли сме, веднага ще започнат да бъдат разкривани. Знаете ли, какво обяснение даде онзи ден Петко Сертов и министърът на вътрешните работи Миков на желанието на депутати от вътрешната комисия да се запознаят с прословутото дело „Лиана”, което е свързано с крупни корупционни операции на Движението за права и свободи – аз преценявам, че вие не трябва да прочетете този документ, казват те. Ние преценяваме, че вие няма да четете. Добре, но ние, ако утре сме във властта пак ли няма да прочетем тези документи? Пак ли няма да знаем какво се е случило и няма да виждаме кой е прикрил корупционните операции на Движението за права и свободи? Ясно е, че това са причините.
Водещ: Започнахме и от това, че ще представите предизборната си програма днес, предизборната програма на синята коалиция. Да, аз също така преди да започнем да говорим и за нея, и акцентите, хубаво е все пак да кажем и това, че изборите това лято ще са доста ключови, защото ще се проведат в условия на задълбочаваща се и с доста неясен край икономическа криза. Имаме налице увеличаваща се, прогресивно увеличаваща се безработица, приходи в бюджета, които отпадат. Сега, в момента, тук гледам, понеже съм извадила данни от съвсем скорошен доклад на Министерство на финансите, мисля, който беше публикуван в медиите. Бюджетният излишък се стапя изключително бързо, в момента, сега няма да губя време с цифри и сериозен спад на внос, на износ, имаме блокирани и безвъзвратно отнети, изгубени стотици милиони средства от еврофондовете, тромава администрация, какво ли още не. Да не говорим за това, че България в по света, в Европа и в Щатите е вече нарицателно за корупция и за мафия. Големи издания като „Интърнешънъл Хералд Трибюн” пишат, че в България мафията си има държава. Всичко това какво трябва да говори на избирателите? Вие какво ще обсяснявате на вашите избиратели? Днес, например, как ще откриете кампанията?
Иван Костов: Първо е извеждането на България от кризата. Аз си гледах архиви от 1997 година и виждам, че ние сме извели България от кризата само за няколко месеца. Това означава, че България може да бъде изведена и от тази криза за няколко месеца. Кризата до голяма степен и в момента е вътрешна, тя е и продукт на рухналото доверие в институциите, на рухналото доверие в политическата система, тя е продукт и на чудовищната политическа корупция на най-високо ниво,която трябва да бъде ликвидирана. Това са взаимно свързани неща. Ние можем да направим това. Ние сме тези, това нека да го чуят всички още един път, защото всички го знаят, които винаги, след като БСП вкара България в тежка криза, идваме и извеждаме България оттам. Така беше 1990-1991, така беше 1996-1997 година. Ние сме хората, които лекуват България от кризи и това трябва да е ясно. Ние сме компетентните, опитните из наем това нещо как трябва да се направи.
Водещ: Какво прави настоящото управление, защото според сегашния премиер липсва съдържателна алтернатива?
Иван Костов: Ето, днес излиза съдържателната алтернатива в 14.00 часа и много по-мощна, много по-аргументирана, силна, с оригинални решения от неговата антикризисна програма, която, почиваща на консолидирания бюджет се провали заедно с него. Нека да кажем съвсем ясно – антикризисната програма на Станишев се провали, заедно с бюджета, на който се опира. И провалът се състои в следното – първо, няма да има растеж, ще има рецесия, рецесията я отчетоха вчера 3.5%, световните агенции могат да я закръглят на 4%.
Водещ: Веднага след националните избори, най-вероятно в средата на юли, ще излязат данните за второто тримесечие и може би…
Иван Костов: И през август ще се види, може би в началото на септември ще се види, че страната още по-стръмно слиза в рецесия.
Водещ: Ето ги мерките, които вие казвате – данъци, бюджети, максимално усвояване на финансовите помощи.
Иван Костов: На първо време вече актуализация на бюджета. Първото нещо, което трябва да направи новото правителство, е да актуализира финансовата политика. Да свали проваления план на Станишев и да излезе с опит да оздрави икономиката още в оставащите месеци на годината, вероятно някъде през септември ще трябва това нещо да се случи, ако сериозно се мисли за това как България да излезе от кризата. Второто нещо е възстановяването на доверието в България. Не могат тези хора тук, които бяха преди малко, да възстановят доверието в България, защото те бяха причината това доверие да рухне в последните две години и България да се обяви за най-неудачния, най-нежелания нов член на ЕС. Не могат тези хора от БСП, НДСВ, ДПС да претендират, че знаят как да възстановят това доверие, защото на тяхната политическа корупция се дължи обстоятелството, че са спрени европейските пари. Така че второто нещо, още в рамките на една година от следващия мандат трябва да бъде възстановено доверието и може да бъде възстановено, както и пълният достъп до европейските фондове. Третото, за което вече няколко пъти казах, е ликвидирането на политическата корупция с всички средства. Ако ние изчистим политиката от корупция, много бързо ще започне оздравяването и на администрацията, и на публичните сектори. Ще започне корупцията да отстъпва навсякъде. Огромният проблем в момента е вмирисаната риба откъм главата в България, така че в рамките само на един мандат с промени в Закона за партиите, с промени в Закона за изборите, с прекратяване на политическата корупция, с търсене на отчет за това, което са извършили тази коалиция в управлението на страната, както и предишното правителство, защото там висят едни заграбени държавни имоти от Симеон Сакскобургготски, за които вече ние почти всички забравихме. Всичко това постепенно трябва да бъде решено, защото това прогнива държавата и ние сме наистина решени, тръгвайки по този път да го направим. Има и няколко много сериозни неща. Едното - ние казваме, че в рамките на следващия мандат можем да изградим европейските транспортни магистрали в страната. Няма нужда да се градят мегапроекти, трябва да се изградят европейските транспортни магистрали, защото магистралите носят пари, защото по тях се движат стоки, по тях се движат транспортни средства, хора се движат. Те навсякъде, където минават, оставят пари, защото пълнят колите с бензин, хранят се, почиват, спят и т.н. За четири години ние можем да изградим своите европейски транспортни магистрали и това ще бъде голяма глътна въздух за българската икономика. Питаме се къде се създават работни места – около магистралите се създават. Вие знаете как е в САЩ, на всеки 45 км, мили, има магазини огромни, има къде да се яде, има къде да се преспи, паркира и т.н. и там работят много хора и така функционира модерното общество.
Водещ: И кризисният план „Станишев” също набляга…
Иван Костов: Забравете за антикризисния план „Станишев”. Той е абсолютно несъстоятелен. Станишев не смее да си го признае, но на него финансовият му министър казва, че планът вече е невалиден.
Водещ: Като казахте за редуциране на бюджета, за промяна в бюджета, това се прави, общо взето, по два начин – или намаляваш разходите, така че да ти стигне за това, което си планирал да харчиш, или пък вземаш заеми, за да се случи това нещо. По кой път ще тръгнете вие? Интересното е, аз забелязвам намаляване на ДДС като един от основните акценти…
Иван Костов: В следващите години трябва да се намали ДДС и България да изпълни изискванията от Маастрихкт и да влезнем в европейската парична система. Това е стратегически важна цел, до 2013 година трябва да влезем в европейската зона. Ако влезнем, България ще има милярди евро, които ще сменят българските пари и това ще бъде огромна глъдка въздух за българската икономика, ако все още не се е раздвижила от моторите на икономическия растеж. Иначе това, което трябва да бъде направено, е съобразно макроикономическата днешна реалност, трябва да бъдат преразгледани приходите, да бъдат оценени по-най-трезвия възможен начин и съответно трябва да бъдат намалени, но не навсякъде по равно, съобразно, как да кажем, тяхната нееластичност, на икономически език се нарича, защото има разходи, които не могат да бъдат намалени, има разходи, които могат да бъдат намелени. Както в семейството, примерно, не можете да намалите от разходите за храна и от разходите за електричество, но може да намалите от разходите за почивка, транспорт и т.н. Така е и в бюджета – има еластични, има и нееластични разходи. Трябва да се намалят еластичните разходи, трябва бюджетът да бъде стабилен, защото ако бюджетът приключи с голям дефицит, както е тръгнал да приключва, ще бъде изключително тежко за страната. Може да се появяват заплахи за финансовата ни система, включително и за българския лев.
Водещ: От ДСБ реагирате доста остро срещу тези ударни кадрови промени, които бяха направени в ключови области. Можете ли в оставащото време да коментирате, говоря за назначенията, които управляващите направиха в изтичането на мандата им.
Иван Костов: Същината на този опит е БСП да паркира на определени места в държавната администрация хора, които няма да могат да влязат в бъдещия парламент, хора, които трябва обаче да останат на някакви позиции, всъщност БСП се готви за своя план Б, а може би това е план А – да загуби изборите, но да се запази и по някакъв начин кадровия потенциал в държавните институции, за да може, сваляйки следващото управление, те се надяват предсрочно – около президентските избори, това им е плана, да повторят просто варианта, който изиграха с Георги Първанов. Това им е замисъла, ако загубят изборите. Знаете, че след две години ще има президентски избори, те тогава ще бъдат максимално мобилизирани, хората ще бъдат отчаяни от кризата, в която ще помнят всъщност последиците и ще бъдат около тях и се надяват така да се върнат в управлението. Така че това правят, в момента реализират своя план – да се върнат отново.
Водещ: За какво ви е на вас тогава това тежко изпитание кризата…
Иван Костов: Не може да се бяга от проблемите на страната. Десницата не може да дезертира никога. Няма да може никога да дезертира от проблемите на страната така, както дезертират от БСП и ДПС, защото те пък въобще проблемите не ги интересуват.
Водещ: Въпрос абсолютно като за финал – вие така ли си представяхте България след първите демократични избори.
Иван Костов: Никога не съм си представял, че в България, член на НАТО и член на ЕС, някой ще посегне на демократичните свободи на българския народ, че ще се случи това СДС да не бъде регистриран за участие в избори. Никога не съм си представял, че ще стигнат до там тези хора, които ние направихме европейци, ние ги присъединихме към този консенсус в полза на НАТО, в полза на ЕС. Първите стъпки, които ние винаги извървяваме, разчиствайки партината, за да мине цялата страна, никога не съм вярвал, че тези хора ще се държат с нас като с най-страшните врагове, но очевидно така се държат престъпници. Банда престъпници, която е на власт и която си дава сметка, че не може да пусне тази власт. Това е, което виждаме в момента. Аз така разбирам обстановката. Никога не съм вярвал, че България цялата ще стане, както Дупница в ръцете на хора, които са безжалостни към хората и абсолютно равнодушни към съдбата на страната, гледащи само своите собствени далавери.
Водещ: Буквално с едно изречение на кампанията ви е време за какво?
Иван Костов: Време е за промяна.
Водещ: Благодаря ви за участието. Иван Костов, не знам дали може да се казва съпредседател на Синята коалиция?
Иван Костов: Да, аз предпочитам вече съпредседател на Синята коалиция.
Водещ: Иван Костов, съпредседател на Синята коалиция. 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859927
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930