Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2009 14:27 - ЩЕ ИМА ЛИ СПОРАЗУМЕНИЕ С МВФ
Автор: milom Категория: Бизнес   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
0



Кольо Парамов :-Каква е сега финансовата ситуация?

- Реално тя е тревожна и с всеки изминат ден се влошава. Управляващите не се вслушаха в предложенията на експертите за нов бюджет и ще докарат държавата след изборите до колапс. До 10-и март тази година от валутния и фискалния резерв бяха използвани около 7,2 млрд. лв., до 10-и април средствата са завишени до нивата на 9 млрд. лв., а до началото на май сигурно ще достигнат до нива от 11 милиарда, тоест 5,5 млрд. евро.

 С този темп на харчене на резерва и провеждане на избори на 5 юли за Народно събрание, както и воденето на преговори за съставяне на правителство до 5 август, ни осигурява възможност за принудителна отсрочка за разговори с МВФ в два нови варианта. Първият е да добавим от резерва допълнителни 2,5 млрд евро за летните месеци, а вторият е реално да нямаме правителство до 5 септември. 

Да приемем хипотетично, че президентът връчи втори мандат за съставяне на кабинет. Така в началото на септември, около 5 - 10-и, новото правителство ще трябва да стартира преговори за споразумение с фонда, а новият парламент да приеме закона. Дотогава МВФ наистина ще се насити да чака България да умува. 

- Какво пропуска правителството в отношението си с МВФ? 

- Проблемът е комплексен. България след месец няма да има парламент, който да приеме договора, а това правителство дотогава ще се занимава с почистването на боклука на София. МВФ също е в паричен проблем. Само с няколко данни ще илюстрирам това. Според „Файненшъл таймс” от началото на април т.г. МВФ е изчислил, че за новата Европа, включително с Турция, трябват следните средства :
- за покриване на външния дълг – 413$ млрд.
- за дефицита по текущата сметка – 84$ млрд.
- за допълнително финансиране на международните финансови институции за 2009 г. – 123$ млрд., а за 2010 г. – 63$ млрд.

Или общо 683$ млрд. Вестникът между редовете уточнява, че за сега чрез касата на МВФ могат да се покрият около 105$ млрд., а останалите близо 580$ млрд. още се търсят. Търсят се, но парите ги няма. Никой нито ги е гласувал, нито донорите са се събрали, за да решат за разпределението им.

 На този фон Станишев, който управлява половин Истанбул – около 7 млн. души, щял да иска в бъдеще някакви пари. Българският премиер не осъзнава, че е авансово закъснял за преговорите с финансовата институция. Преговори, уточнения, технически корекции, рамка на заема, ексклузивни периоди, после пак преговори, първо – второ гласуване в парламента – всичко това, като процедура, отива във времето към месец октомври - ноември, а трябваше да стане до края на април, тоест до сега.

Да не пропускаме от сметките си и Румъния. Тя вече от няколко дни е в технически и финансов банкрут и фондът ще хвърли там всички сили бързо да балансира интереса на западните инвеститори, който в северната ни съседка е 11 пъти по-голям от този в България. Но освен изложените до тук дадености, България трябва да се съобразява и с други вътрешно-политически фактори.

- Какви са вътрешните подводни камъни, които могат да подхлъзнат държавата?


- Никой не иска да погледне и разтълкува в детайл графика на държавата. Той е много напрегнат и сложен. Ако се приеме, че ние провеждаме изборите за национален парламент на 5 юли, то няма начин новият доклад на ЕС за „достиженията” на страната ни по глава „Правосъдие и вътрешен ред” да не бъде връчен до 15 - 30 юли. Партньорите ще искат от новия български парламент крути мерки, арести на бивши депутати, министри, олигарси и др. политически шмекери, ползвали фондове и злоупотребили с доверие. ЕС ще иска от новия премиер нов стил, нов морал, нова методика, а от съда и прокуратурата - друг времеви цикъл на правораздаване. 

Опазил ни Бог от налагане на предпазна клауза, но няма какво да се лъжем. Тя като че ли е вече готова. Белгия и Франция са категорично настроени за това и заради случая „Борилски” и заради назидание на всички други в новата Европа.
С предпазна клауза по „Правосъдие и вътрешен ред”, без признание на правосъдието ни навън, като съдебни актове и решения, ние автоматично се превръщаме в „санджак” на ЕС, по смисъла на отоманското право от 1849 година.

 Тези „успехи” на това „блестящо” правителство ще се консумират в края на мандата, в условията на международна финансова криза и липсата на сигурни пари. Ситуацията много ми напомня за 1984 - 1985 година. Тогава Европа замрази спокойното ни финансиране, като увеличи двукратно лихвите заради атентата срещу папата и ние блокирахме отвсякъде. От някои документи знам, че по това време Станишев – баща е усетил твърде рано стягащата се търговска и финансова примка за България. А днес се чудя защо Станишев – син изобщо не съумява да прозре къде ни праща. 

- Имаше ли премиерът полезен ход в тази сложна ситуация?


- Изборът му беше лесен. Дава оставка през януари, публикува 80-100 папки които има при него, започва яростни процеси срещу 10-15 съпартийци и олигарси, и чрез ново правителство с друг премиер спасява страната от предпазната клауза на ЕС. Сключва споразумение с МВФ и стабилизира паритета на лева. Оттам нататък отива на избори, като заявява, че БСП му е скъпа, но България трябва да оцелее.

 И се доказва като мислещ държавник, а не като като измислен партиец. Жалко за пропиляното време и толкова много сили. Тепърва президентът и Доган ще оценят елементарните си комбинации, но ще е за сметка на народа.

- В какви задкулисни комбинации подозирате държавния глава и управляващите?


- Вероятно ще играят ход с Конституционния съд. Ще се помъчат да анулират резултатите от предстоящите избори, за да не попаднат под угрозата на извънредната отговорност. Спечелването на изборите от ГЕРБ, гарнирани с предпазна клауза, вътрешна нестабилност и нова 4-6% безработица ще напрегнат докрай нервите на държавния глава и главния прокурор.

 Тук трябва да добавим със сигурност, че 40% от вноса ще се свие, а повече от 40% от износа ще се блокира. Тогава кои приходи ще покрият допълнителните разходи – няма ги! Към тази ситуация, трябва ясно да отчетем и фактора взаимна задлъжнялост за около 100 млрд лева, както й обслужването на външните частни кредити за последните 12-18 месеца. При цялата тази обстановка, един усмихващ се премиер, участващ в шоуто на „Комиците”, просто ще дойде в повече на българския стопански елит и на целия народ.

 Всеки българин, до последният овчар и козар на село, на когото изкупната цена на млякото е вече 35 стотинки за литър, или два пъти по-евтино от лимонадата и минералната вода, ще разбере, че диспропорциите в икономиката са фрапантни. При тези параметри нашата държава не може да успее, защото работи по изкривената формула на един реживковизиран, елементарен олигархичен режим, с непоносими кастови връзки и финансови структури и зависимости, нуждаещ се от детайлно разчленяване. Воля за това от днешната политическа класа няма. Тя достатъчно е прогнила, за да се мъчим чрез няколко нови лица да я осъвременим.

 Нужна е друга дисекция, чрез други организационни похвати да бъде наложен със сила и зависимост нов проевропейски стил на управление на държавата ни. Фундаменталната задача за промяна на България минава задължително през друг тип правителство, Велико народно събрание и нова Конституция.от Фрогнюз.бг 


Тагове:   криза,   мвф,   валутен борд,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milom
Категория: Бизнес
Прочетен: 1859709
Постинги: 1110
Коментари: 556
Гласове: 2169
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930